23/3/13

Έκτακτο: "κουρεύουν" τις καταθέσεις και στην Ισπανία!


Έκτακτη φορολόγηση καταθέσεων (και) στην Ισπανία!
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο “ασκός του Αιόλου”! Σε επιβολή φόρου επί των καταθέσεων προχωρά και η Ισπανία, δημιουργώντας ένα επίφοβο κλίμα στην ΕΕ ότι τα χρήματα των καταθέσεων των πολιτών είναι ανυπεράσπιστα στις «ληστρικές» επιθέσεις των κυβερνήσεων.
Η ισπανική κυβέρνηση, όπως αναμεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία,  θα ζητήσει από τις  τράπεζες της χώρας να συνεισφέρουν εκτάκτως το ποσό των 2 δισ. ευρώ, μέσω των καταθέσεων σε αυτές! Τα χρήματα θα αποδοθούν στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων με σκοπό να βοηθηθούν περί τους 300.000 επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν χρήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως, είναι γνωστό, εδώ και πέντε χρόνια, όταν η ισπανική οικονομία έμπαινε σε μια μακροχρόνια κρίση, οι τράπεζες πούλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ. Πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, νομίζοντας ότι είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, δήλωσε για το θέμα: «Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ». Πάντως, διευκρίνισε ότι οι μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την παραπάνω έκτακτη εισφορά.
Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών θέτοντας σε κίνδυνο όλο το ευρωοικονομικό οικοδόμημα. Ακριβώς ισχυρίζεται ο Jaime Becerril, αναλυτής της JP Morgan, ο οποίος πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι μια «επικίνδυνη κίνηση η οποία επιλέγεται να γίνει σε μια άσχημη στιγμή». Για τον ίδιο, αυτή η νέα φορολογία δεν είναι τόσο διαφορετική από την αντίστοιχη που επιλέγει για την Κύπρο, λέγοντας πως έτσι η ισπανική κυβέρνηση ουσιαστικά τιμωρεί την αποταμίευση σε καιρούς λιτότητας. «Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει κίνδυνος από εκροές κεφαλαίων, αν και η ακριβής φύση των καταθέσεων που επηρεάζονται από αυτό το φόρο είναι ακόμα αβέβαιη. Αλλά η “αβεβαιότητα” δεν είναι ποτέ καλός φίλος της οικονομικής σταθερότητας» τονίζει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: