26/3/13

Πως βρέθηκα να χρωστάω τόσα λεφτά;


Το περιοδικό Economist με αφορμή την Κύπρο παρουσιάζει σε γράφημα το χρέος κάθε πολίτη στις 5 χώρες που έχουν υπαχθεί μέχρι στιγμής στον μηχανισμό του μνημονίου. 
Η συμφωνία "διάσωσης" του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που υπογράφηκε στις 25 Μαρτίου μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, είναι το πέμπτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια. "Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά ή τα 12.500 ευρώ ανά άτομο στο νησί, είναι μικροσκοπικό ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία την Πορτογαλία, και τη μερική διάσωση για τις τράπεζες της Ισπανίας", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Economist. Υπενθυμίζει παράλληλα, ότι μόνο τα δύο δάνεια προς την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 246 δις ευρώ, πάνω από το 110% δηλαδή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Χώρας.
"Η συμφωνία με την Κύπρο είναι η πρώτη κατά την οποία επιβάλλεται φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας", αναφέρει το περιοδικό σχετικά με το "πείραμα" της Ε.Ε που βγήκε μέσα από το τελευταίο και μαραθώνιο Eurogroup.
"Ένα είναι σίγουρο", προειδοποιεί το δημοσίευμα. "Τα οικονομικά βάσανα του νησιού κάθε άλλα παρά πλησιάζουν στο τέλος τους".
Στη συνέχεια ο Economist παρουσιάζει σε γράφημα την κατ' άτομο αναλογία του εξωτερικού δανεισμού διάσωσης σε κάθε μια από τις χώρες της ευρωζώνης που ζήτησαν και πήραν (με όλες τις συνέπειες) βοήθεια από την τρόικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι:
κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657 ευρώ,
κάθε Ισπανός 2.170,
κάθε Πορτογάλος 7.306,
κάθε Ιρλανδός 14.989 και
κάθε Κύπριος 12.500.
Τα ποσά αυτά προκύπτουν αναλογικά και σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
Με βάση τα στατιστικά αυτά, ας αναρωτηθεί ο καθένας μας πως έφτασε να χρωστάει τόσα λεφτά στην τρόικα, και σε τελική ανάλυση που πήγαν και που και πως θα βρεθούν αυτά τα λεφτά! Γιατί είναι σίγουρο πως όχι μόνο δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά δεν τα έχουμε και όλοι μαζί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: