Και όμως ναι, χάρη στην επέλαση της "Πράσινης Αποικιοκρατίας"!
Πολυεθνικές επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα θα αποκομίσουν περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια £ σε επιδοτήσεις από τους βρετανούς καταναλωτές ηλεκτρικούς ρεύματος για να κατασκευάσουν τα εννέα γιγαντιαία αιολικά πάρκα στις θάλασσες γύρω από τη Βρετανία. Τα τεράστια αυτά αιολικά πάρκα - σε μια κλίμακα που ποτέ ως τώρα δεν έχουμε ξαναδεί - θα απολαύουν επιδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων £ ετησίως. Αυτό θα ισοδυναμεί με περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια £ για την 20-ετή διάρκεια ζωής που συνήθως έχει μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια.
Με περίπου το 90 τοις εκατό των αιολικών πάρκων που κατασκευάζονται στην Βρετανία να ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές, αυτό σημαίνει εμπορικό έλλειμμα για την χώρα τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια £ χάρη στις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση των Εργατικών για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, προκειμένου η χώρα να καλύψει τους στόχους που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτές οι επιδοτήσεις προστέθηκαν ως κόστος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας - υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και τις υπάρχουσες τιμές πληρωμών - θα λάβουν έτσι παραπάνω από τα διπλάσια χρήματα από την πραγματική αξία ηλεκτρικής ενέργειας που τα αιολικά πάρκα θα παράγουν αυτά τα χρόνια- και αυτό χάρη σε αυτές τις επιδοτήσεις!
Τα εννέα νέα αιολικά πάρκα, τα οποία αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία έως το 2020, αναπτύσσονται από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες αιολικής ενέργειας του κόσμου. Μόνο δύο με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο - η Centrica και η SSE - ενώ οι υπόλοιπες έχουν έδρα στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Μια κινεζική εταιρεία ενέργειας έχει αγοράσει πρόσφατα ένα μεγάλο μερίδιο σε ένα από αυτά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Μέχρι το 2020, η Βρετανία έχει δεσμευτεί να παρέχει το 15 τοις εκατό της ενέργειάς της από αιολικά πάρκα, τόσο χερσαία όσο και off-shore. Επί του παρόντος παρά τις χιλιάδες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα, μόνο 2,5 τοις εκατό της ενέργειας της Βρετανίας προέρχεται από τον άνεμο.
Το 2010, η Crown Estate, η κτηματική εταιρεία του Βασιλικού Οίκου η οποία διαχειρίζεται πλην των άλλων το βυθό της θάλασσας και τις ακτές της Βρετανίας, πραγματοποίησε δημοπρασία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το μεγαλύτερο από αυτά θα εγκατασταθεί στο Dogger Bank στην ανατολική ακτή της Αγγλίας και θα καλύπτει μια έκταση περίπου όσο το μισό μέγεθος της Ουαλίας. Η ετήσια επιχορήγηση που θα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες των ανεμογεννητριών του Dogger Bank - τη στιγμή που αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό - εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 1,7 δισεκατομμυρίων £ το χρόνο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-REF.
Η Crown Estate, η οποία ελπίζει να επωφεληθεί από τις υπό ανάπτυξη περιοχές που παραχωρεί στις εταιρείες αιολικής ενέργειας, διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Αγγλικής Μοναρχίας. Ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία της Crown Estate δεν είναι ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας και δεν μπορούν να πωληθούν. Η Crown Estate λειτουργεί ως μια επιχείρηση και όλα τα κέρδη πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο.
Ένα εκπρόσωπος του Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε μετά τις αποκαλύψεις για το ποσό των επιδοτήσεων προς τις εταιρείες αιολικής ενέργειας: "Είμαστε σαφείς ότι το κόστος πρέπει να κατέβει και είμαστε σε συνεργασία με τη βιομηχανία ώστε αυτή να μειώσει το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο ένα τρίτο περίπου μέχρι το 2020."
Είτε όμως 6 ή έστω και 2 δισεκατομμύρια £, τα χρήματα είναι πολλά για μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση.
Ο Δρ. John Constable, διευθυντής του ινστιτούτου REF, δήλωσε: "Ενώ κανείς μπορεί να σταθεί θετικά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες στο έδαφος τουλάχιστον σε πειραματικό επίπεδο, οι στόχοι που βάζει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη αυτής της κλίμακας και με αυτόν το ρυθμό, είναι τεχνικώς και οικονομικώς απερίσκεπτη. Οι τρέχουσες πράσινες πολιτικές μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ουσιαστικά μας τις επιβάλλει η ΕΕ, στοχεύουν σε προτεραιότητες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα φανερό σε σχέση με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου η κυβέρνηση έχει κόψει τις φλέβες των Βρετανών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας του και χύνοντας το αίμα τους στην Θάλασσα, όπως ήταν αναμενόμενο προσελκύει μερικούς από τους μεγαλύτερους καρχαρίες -και σίγουρα τους πιο αιμοδιψείς."
Ο βουλευτής Chris Heaton-Harris, ο οποίος έχει συντονίσει μια εκστρατεία εναντίον του κόστους της αιολικής ενέργειας, δήλωσε: "Με τα αιολικά πάρκα όλο και περισσότεροι βρετανοί πρόκειται να τεθούν κάτω από τα όρια της ενεργειακής φτώχειας. Αλλά οι συνέπειες τους θα είναι ακόμη χειρότερες καθώς αναμένεται να αδυνατούν να παράσχουν την απαραίτητη φτηνή ενέργεια που χρειάζεται η οικονομία μας για να ορθοποδήσει. Και αυτό οι πολίτες θα το πληρώσουν εις τριπλούν: ως καταναλωτές ενέργειας, ως εργαζόμενοι αλλά και ως φορολογούμενοι!"
Το πρόβλημα είναι φανερό στην Σκωτία όπου πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν πως σχεδόν το 30% των κατοίκων της βρίσκονται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας!
Σε μια πρόσφατη συζήτηση στο κοινοβούλιο της Σκωτίας για την αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια στην Σκωτία ο βουλευτής Murdo Fraser επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για τη σθεναρή υποστήριξή της στα αιολικά έργα, φέρνοντας ταυτόχρονα στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα.
Σχεδόν το 30% των κατοίκων της Σκωτίας βρίσκονται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας και η Energy Action Scotland ισχυρίζεται πως ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος και να φτάνει ήδη το 40%.
"Κάθε λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας έχει μια ραγδαία αύξηση εισφοράς για την καταβολή των επιδοτήσεων προς τις ανεμογεννήτριες," δήλωσε οργισμένα ο κ. Fraser μέσα στο Κοινοβούλιο, και συνέχισε:
"Κάθε φορά που ακούμε κάποιον πολιτικό να προπαγανδίζει τα καλά των αιολικών πάρκων για λογαριασμό της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, ας θυμηθούμε ότι ταυτόχρονα έτσι οδηγούμαστε στην αύξηση της ενεργειακής ένδειας. Κάθε φορά που ακούμε ότι από την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου προέρχονται και τα ποσά που πληρώνουν οι εταιρείες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, ας θυμηθούμε ότι κάθε δεκάρα προς όφελος της κοινότητας δίνεται αφού προηγουμένως οι εταιρείες καταλήστεψαν τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους μπορεί μόλις και μετά βίας να έχουν την πολυτέλεια να θερμάνουν τα σπίτια τους."
Και ο κ. Fraser κατέληξε: "Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας στη Χώρα και στους πολίτες της- για όλους και καθένα από τους πολίτες αυτής της χώρας, από τον αγρότη και τον ξενοδόχο στα απομακρυσμένα υψίπεδα της Σκωτίας, οι οποίοι έχουν καταστραφεί από της επέλαση των ανεμογεννητριών, μέχρι την αστική οικογένεια του Λονδίνου που γίνονται μάρτυρες μια δραματικής αύξηση στο κόστος της θέρμανσης και τους λογαριασμούς φωτισμού!"
Η Βρετανική Κυβέρνηση μπορεί ακόμη προς το παρόν να μην φοβάται πως υπάρχει η πιθανότητα να έχει την κατάληξη της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, όσο όμως η Βρετανική Οικονομία αρχίζει να θυμίζει την Ισπανική, τόσο όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν στην άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες. Και αν μη τι άλλο αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη της ...παγκοσμιοποίησης της "πράσινης" αποικιοκρατίας!
Η Βρετανική Κυβέρνηση μπορεί ακόμη προς το παρόν να μην φοβάται πως υπάρχει η πιθανότητα να έχει την κατάληξη της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, όσο όμως η Βρετανική Οικονομία αρχίζει να θυμίζει την Ισπανική, τόσο όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν στην άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες. Και αν μη τι άλλο αυτή είναι και η καλύτερη απόδειξη της ...παγκοσμιοποίησης της "πράσινης" αποικιοκρατίας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου