Ανεξάρτητα με το τι υποστηρίζουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το αναθεωρημένο Μνημόνιο έχει ξεκάθαρη αναφορά για νέες μειώσεις του κατώτερου μισθού από το πρώτο τρίμηνο του 2014 στην Ελλάδα!
Στο σκέλος που αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών, το νέο Μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτερου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στη προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
Έτσι, ανεξάρτητα αν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Γ.Μέργου, φαίνεται πως η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, συμβαδίζει πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου. Συγκεκριμένα ο κ. Μέργος στην ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ανέφερε: «Ένα από τα πιο βασικά σημεία για την οικονομία, για την ανταγωνιστικότητα είναι το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί αλλά αυτό το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε στην πορεία μας προς την ανάπτυξη»!
Εξάλλου και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, επανέφερε το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, σε απάντησή σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Πουπάκη: «Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή. Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.
Το άρθρο 28 του χάρτη προβλέπει ότι "οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη επιτρέπονται περιορισμοί των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Χάρτης, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων"».
Κοινώς ετοιμαστείτε για μισθούς Κίνας!
Τώρα το τι υποστηρίζει ο Στουρνάρας, τι διαψεύδει ο Βρούτσης και γιατί διαμαρτύρονται οι Βενιζέλος και Κουβέλης, μάλλον δεν έχει πρακτική σημασία αφού αυτό το Μνημόνιο ψήφισαν- αυτό και υλοποιούν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου