16/12/12

Έρχονται οι πολυεθνικές στο Ιόνιο!

Exxon, Total και Statoil έκλεισαν οικόπεδα στο Ιόνιο!
Η αμερικανική Exxon, η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την έρευνα και άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νερά του Ιονίου. Πριν καν ολοκληρωθούν οι έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα, οι τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για  δικές τους έρευνες στα νερά του βορείου Iονίου, στο τόξο Kεφαλονιάς - Kέρκυρας – Iταλίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, η Tοtal, η Statoil και η EXXON είναι οι εταιρίες που έχουν επίσημα ενδιαφερθεί για τις έρευνες και από την αρχή της νέας χρονιά αναμένονται εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις για το εάν υπάρχουν κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, η Ελλάδα θα τις έχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν ολοκληρωθεί η συλλογή σεισμικών δεδομένων από τα τρία σκάφη της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services (PGS)  που έχει αναλάβει τις έρευνες στο Iόνιο και την Nότια Kρήτη.
Το ένα από τα τρία ερευνητικά πλοία της Petroleum Geo Services που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη έχει ολοκληρώσει, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το 35% της έρευνας, έχει καλύψει την περιοχή γύρω από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο και σε λίγες ημέρες κατεβαίνει προς τα ανοικτά της Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα έξω από το Κατάκολο.
Το ενδιαφέρον των τριών αυτών πολυεθνικών για την περιοχή του Ιονίου αλλά και των γνωστών από τις έρευνες σε Kύπρο και Iσραήλ Noble Energy και Delek καθώς επίσης και κάποιων άλλων μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκών εταιρειών -δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων- για άλλα "οικόπεδα", σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες είναι πολύ σοβαρό και δεν βασίζεται μόνο στην δική τους πληροφόρηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και στο γεγονός ότι η PGS, ανέλαβε μόνη της το ρίσκο να ξεκινήσει άμεσα τα σεισμικά στη χώρα μας χωρίς να έχει προπληρωθεί, όπως είναι το σύνηθες, από πετρελαϊκές εταιρείες που αγοράζουν τα δεδομένα. Η PGS έχει δεσμεύσει την περιοχή που ερευνά για 2 χρόνια και πρακτικά η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2014!
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλη Ιανουαρίου, η εταιρεία αναμένει να έχει τελειώσει με τις έρευνες στη θάλασσα και τότε θα στείλει τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα κεντρικά ερευνητικά γραφεία της στο Χιούστον της Αμερικής για επεξεργασία και ερμηνεία.
Η Ελλάδα θα παραλάβει δωρεάν ένα αντίγραφο της τελικής επεξεργασίας, ενώ η PGS θα μπορεί να πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες το ίδιο αντίγραφο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης- αλλά και της τρόικας όπως επιβάλλει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μας που αφορά την "τιτλοποίηση" των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Κράτους.
Μετά την επεξεργασία η PGS θα ανακοινώσει που είναι πιθανό να υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, για να γίνουν στη συνέχεια στοχευμένες διερευνητικές γεωτρήσεις από τις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες. Αν όλα προχωρήσουν βάση των χρονοδιαγραμμάτων, μέχρι τον Απρίλιο το ελληνικό Δημόσιο και η τρόικα θα έχουν επιλέξει την εταιρεία που θα μπορεί να τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.
Οι υπό παραχώρηση περιοχές αφορούν μια έκταση συνολικά 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτουν τη θαλάσσια περιοχή βορείως του Iονίου μέχρι και 200 χλμ. ανοικτά από την νότια ακτογραμμή της Kρήτης, και θεωρούνται από τις πλέον ανεξερεύνητες διεθνώς και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες, με βάση τα γεωλογικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί στο παρελθόν από το IΓME, αλλά και από άλλες ανεξάρτητες έρευνες.

Ένα ερώτημα βέβαια είναι το γιατί η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία να στρέψει τώρα το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν οι πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Δύο είναι οι απαντήσεις: Πρώτον άλλο ενδείξεις και άλλο διαπιστωμένα κοιτάσματα. Κάποιες ενδείξεις με βάση παλαιότερες έρευνες σαφώς και υπήρχαν. Ωστόσο, η ανακάλυψη κοιτασμάτων αρχικά στο Ισραήλ, και μετά στην Κύπρο, ενίσχυσαν την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με εκείνα των εν λόγω χωρών. Και δεύτερον, η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά βιώσιμες δαπανηρές γεωτρήσεις σε θάλασσες με μεγάλα βάθη (πάνω από 1.000 μέτρα) όπως η Mεσόγειος. Oι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες κοστίζουν έως και 200.000 δολ. την ημέρα, ενώ το κόστος των θαλάσσιων γεωτρήσεων κυμαίνεται μεταξύ 25 και 100 εκατ. δολαρίων για κοιτάσματα σε βαθιά νερά. Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 1983 η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Kατάκολο σε βάθος 270 μέτρων, που σήμερα διεκδικούν δύο τουλάχιστον κοινοπρακτικά σχήματα, λόγω ακριβώς της τότε τιμής του πετρελαίου, ήταν αντιοικονομική.
Τέλος, ένας τρίτος παράγοντας που απαντά στο ερώτημα «γιατί τώρα», είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο στην έρευνα όσο και στις γεωτρήσεις που διευκολύνει την αξιοποίηση κοιτασμάτων σε βαθιές θάλασσες. 
Και το κυριότερο ας μην ξεχνάμε πως στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου την τελευταία περίοδο λόγω της "οικονομικής κρίσης" από την μια και της "αραβικής άνοιξης" από την άλλη έχουν δημιουργηθεί οι κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις για την διείσδυση των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων: πολιτική αστάθεια, κοινωνική ανέχεια, φτηνά εργατικά χέρια, έκπτωση περιβαλλοντικών προϋποθέσεων για τέτοιου είδους δραστηριότητες! Το μόνο που λείπει από αυτό το "εκρηκτικό μείγμα" είναι κάποιος πόλεμος. Κι ας ευχηθούμε να μην τον δούμε κι αυτόν- αν και πολλοί είναι αυτοί που εύχονται το αντίθετο: να είστε σίγουροι για αυτό!



Δεν υπάρχουν σχόλια: