Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε "νομότυπα" στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg την πρόσβαση σε δύο έγγραφα που αφορούν την ελληνική οικονομική κατάσταση! Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών θα έθιγε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ. Την ίδια ώρα στην Ελληνική Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφιζε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θλεμα το πως η Ελλάδα εγκλωβίστηκε στο Μνημόνιο την άνοιξη του 2010!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε "δίκιο" που το 2010 αρνήθηκε σε δημοσιογράφους την πρόσβαση σε έγγραφα αναφορικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, διότι η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων θα υπονόμευε το δημόσιο συμφέρον, αποφάσισε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων θα υπονόμευε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Έφεση για την απόφαση μπορεί να ασκηθεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εντός δυο μηνών.
Σημειώνεται ότι την πρόσβαση στα έγγραφα της ΕΚΤ είχε ζητήσει τον Αύγουστο του 2010 το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο ζητούσε να δει δύο έγγραφα με τίτλο «Η επίπτωση στο κρατικό έλλειμμα και χρέος από τα off-market swaps. Η ελληνική περίπτωση» και «Η συναλλαγή Titlos και η πιθανότητα παρόμοιες συναλλαγές να επηρεάσουν το χρέος της ευρωζώνης ή τα επίπεδα του ελλείμματος».
Η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στα έγγραφα αυτά και το Bloomberg έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Οι δικαστές συμφώνησαν με την ΕΚΤ ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα αυτά διότι οι πληροφορίες που περιέχουν είναι τέτοιες που υπάρχει κίνδυνος σοβαρής παραπλάνησης του κοινού γενικότερα και των αγορών ειδικότερα.
Ο Olivier Hoedeman του Corporate Europe Observatory, το οποίο ηγείται εκστρατείας για την μεγαλύτερη διαφάνεια στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, υποστηρίζει πως η τράπεζα επιδιώκει να αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας: "Η συγκάλυψη του πραγματικού μεγέθους του χρέους στην Ελλάδα είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα και αν τα έγγραφα δείχνουν ότι η ΕΚΤ γνώριζε τι συνέβαινε στο πρώιμο στάδιο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο." σχολίασε χαρακτηριστικά με αφορμή την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου