15/11/12

Η Ελλάδα ανάμεσα στις συμπληγάδες των δανειστών της...

Σύγκρουση ΔΝΤ-Γερμανίας πάνω από το πτώμα της Ελληνικής Οικονομίας!
Μέρκελ: "Δεν σκεφτόμαστε νέο κούρεμα του Ελληνικού Χρέους!"
ΔΝΤ: "Δεν αποδεχόμαστε καμία παράταση για τη βιωσιμότητα του χρέους!" 

«Κόκκινη γραμμή» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, επισήμανε σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ. «Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα χρειάζονται στο πλαίσιο του καταστατικού του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Ερωτηθείς δε, αν εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ο Μάρεϊ είπε ότι «πιθανώς» (;) και να εννοεί αυτούς. Ο αξιωματούχος του Ταμείου αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους δράσεις θα χρειαστούν. Πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο χορήγησης μηδενικών επιτοκίων προς την Ελλάδα όπως αυτά που χορηγεί στις φτωχές χώρες. «Η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα», και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δάνεια με ευνοϊκούς όρους, υποστήριξε. Διαβεβαίωσε πάντως πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα, επικαλούμενος μάλιστα την αναμενόμενη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι αυτή «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές. 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα «πραγματική λύση» και «όχι σύντομη λύση», προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί «τεχνικοί τρόποι» για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.
Στο μεταξύ στην αντίπερα όχθη, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησαν και αυτοί από την τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεση για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ξεκαθαρίζοντας που δεν γίνεται λόγος ούτε καν σκέψη για νέο κούρεμα του Ελληνικού Χρέους. 
«Φυσικά δε μιλήσαμε για κουρέματα χρέους, ξέρετε την άποψή μας και δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει!» διεμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γάλλο πρωθυπουργό! «Το σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπάρχει συναίνεση σε αυτό στο σημαντικό ζήτημα. Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία ή δισταγμός θα φέραμε μεγάλη ευθύνη» τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός. 
Σημειώνεται ότι η έκθεση της τρόικας, η οποία εκπονείται από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχει καθυστερήσει λόγω της διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων για τον τρόπο που θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ ζητά από τους ευρωπαίους δανειστές να συμφωνήσουν στην απομείωση του χρέους μέσω νέου κουρέματος των ομολόγων που αυτοί κατέχουν και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους έως το 2020, αλλά συναντά αντιστάσεις από την Ευρώπη, ιδίως από τη Γερμανία, που δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να επωμιστεί αυτό το μεγάλο οικονομικό κόστος και ειδικά τώρα που η ύφεση της χτυπάει την πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: