Την άποψη ότι, η Ελλάδα θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση ελάφρυνση του χρέους της διατυπώνει σε κύριο άρθρο του το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι, εάν δεν δεχτούν οι πιστωτές να χάσουν τώρα κάποια από τα χρήματά τους, θα τα χάσουν όλα μέσω μιας άτακτης χρεοκοπίας και έξοδο από το ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η αποτυχία να αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης ήταν εμφανής και στις 12 Νοεμβρίου όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανέβαλαν για αργότερα την απόφαση για αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα. Αντί να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόβλημα χρέους στην «ρίζα» του, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν στην κυβέρνηση παράταση ως το 2022 για να φθάσει το επίπεδο του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Μόλις βρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα δοθεί στην Ελλάδα, θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν το κατόρθωμά τους. Θα προσποιηθούν δε, όπως επισημαίνει το άρθρο, ότι δεν έχουν εγκρίνει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης και ότι η επιστροφή της χώρας στην φερεγγυότητα μπορεί να επιτευχθεί.
Όταν μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών βρουν τον τρόπο για την κάλυψη της χρηματοδότησης του επιπλέον χρόνου, που υπολογίζεται στα 32,6 δισ. ευρώ, θα αρχίσουν να θριαμβολογούν, προσποιούμενοι ότι δεν προέβησαν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης και ότι εξαρτάται πλέον από την οικονομική και πολιτική ικανότητα της Ελλάδας, εάν θα καταστεί το χρέος της βιώσιμο.
Το άρθρο καταγράφει ως μόνη ρεαλιστική την προσέγγιση της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμμένει στην άποψη να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο έως το 2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο ρεαλισμό το ελληνικό πρόβλημα, και να μην περιμένουν, εάν είναι αυτό το θέμα, τις Γερμανικές εκλογές του 2013, καθώς θα είναι πλέον πολύ αργά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το ίδιο το ευρώ.
Επίσης, επισημαίνεται ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας, που διέρρευσε, υπογραμμίζεται η ανάγκη να καταστεί το ελληνικό πρόγραμμα αξιόπιστο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτροχιασμού του, λόγω κυρίως της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης και του υψηλού χρέους. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη διαδεδομένη αντίληψη που επικρατεί στη Βόρεια Ευρώπη για την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα να αρθεί η αντίληψη ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Η αντίληψη αυτή είναι επιζήμια, είναι άδικη, όπως και εσφαλμένη».
Τέλος, τονίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, πήρε την περασμένη εβδομάδα υψηλά πολιτικά ρίσκα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικας. Οι ενέργειές του απείλησαν την κυβέρνηση συνεργασίας και προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις, ενώ γίνεται αναφορά στην υψηλή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να βαθύνει περαιτέρω, κατά 5 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ, την επόμενη διετία. Οι δημοσιονομικές περικοπές αφορούν κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, το ιατροφαρμακευτικό σύστημα και την άμυνα της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εδαφικές διενέξεις της με την Τουρκία.
Όπως υποστηρίζεται στο κύριο άρθρο του «Bloomberg», για να μπορέσουν οι Έλληνες να υλοποιήσουν το πρόγραμμα των επώδυνων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν έναν αξιόπιστο δρόμο προς την ανάκαμψη. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να αρνούνται τη μόνη δυνατή λύση, τη διαγραφή του χρέους, θα είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι εάν χάσουν τελικά τα χρήματά τους από μια χρεοκοπία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου