8/11/12

Δώστε μας την δόση μας...


Μπορεί η έγκριση του μεσοπρόθεσμου και των νέων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο να "χαιρετίστηκε" με ικανοποίηση από τους δανειστές της χώρας μας, ωστόσο, οι αυτοί εξακολουθούν να διαφωνούν έντονα μεταξύ τους ακόμη και για το μέγεθός του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ! Ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικών των δανειστών σχετίζεται με τον στόχο να καταστεί το χρέος βιώσιμο το 2020. Εντός της Τρόικα παρουσιάζονται σημαντικές διαφωνίες και συγκρούσεις αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να απομειωθεί εκ νέου το Ελληνικό χρέος πράγμα που οδηγεί σε καθυστερήσεις σχετικά με την λύση του Ελληνικού Προβλήματος αλλά και την εκταμίευση της περιβόητης δόσης. Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα σε σχετικές δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι η έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική βουλή δεν συνεπάγεται αυτόματη καταβολή της επόμενης δόσης. Σημείωσε ότι δεν διαβλέπει πώς θα μπορούσαν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά δεν το βλέπω ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι στην τρόικα. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν». Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters σχετικά με την πορεία αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος και κατ' επέκταση την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης - μαμούθ των 31,5 δισεκατομμυρίων.Οι επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, βρίσκονται στην Αθήνα από τον Ιούλιο χωρίς ακόμη να καταφέρουν να στοιχειοθετήσουν κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει όσα έχει δανειστεί.
Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν προβεί σε πολύ διαφορετικούς υπολογισμούς παρότι αμφότεροι συμφωνούν ότι ο στόχος να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο το 2020 δεν θα επιτευχθεί. Αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμά ότι υπάρχει διαφορά έως και 20 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των υπολογισμών του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με την τελευταία να είναι πιο αισιόδοξη.
Το χάσμα στις αποκλίνουσες εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ. «Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στους κόλπους της τρόικας», λέει ο αξιωματούχος. «Δεν μπορούν να συμφωνήσουν», προσθέτει.
Αλλη πηγή, με γνώση των συζητήσεων παραδέχεται ότι υπάρχει διαφωνία στους αριθμούς, και συγκεκριμένα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων.
«Ολοι συμφωνούν ότι το χρέος δεν θα είναι 120% επί του ΑΕΠ το 2020, αλλά η απόσταση από το στόχο είναι κάτι που διχάζει το ΔΝΤ από τη μία και τα 2 ευρωπαϊκά όργανα από την άλλη».
Εάν το ελληνικό χρέος δεν μπορέσει να πέσει στο 120% έως το 2020, το ΔΝΤ μπορεί να αναγκαστεί να αποσυρθεί από το σχέδιο διάσωσης βυθίζοντας την Ελλάδα και τη ευρωζώνη σε νέες αναταράξεις. Για μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.
Η Ευρωζώνη προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά η Γερμανία και το ΔΝΤ διαφωνούν για το θέμα, το μέγεθος και τον τρόπο του «νέου κουρέματος» των ομολόγων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στις κυβερνήσεις τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να παραχωρήσει τα έσοδά της και πέραν της τριετίας, πράγμα που σημαίνει ότι περί τα 12-15 δισ. ευρώ θα περάσουν στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών και από εκεί στις κυβερνήσεις. «Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά για την Ελλάδα» επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καταλήγοντας: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο την Ελλάδα! Η μπάλα είναι πλέον στις κυβερνήσεις και όχι στην ΕΚΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: