13/11/12

Η Ακροδεξιά αλώνει την Ευρώπη.


Ακροδεξιός ένας στους έξι στην ανατολική Γερμανία!
Πηγή: Deutsche Welle.
Τα ποσοστό των ανθρώπων με ακροδεξιές αντιλήψεις διπλασιάστηκε στην ανατολική Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα κατ’ εντολή του ιδρύματος Φρίντριχ-Έμπερτ.
«Οι αριθμοί δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμμερίζεται το μίσος κατά του Ισλάμ και ότι οι ξενοφοβικές απόψεις στα νεότερα ομόσπονδα κρατίδια (σ.σ. αυτά της πρώην Ανατολικής Γερμανίας) υιοθετούνται επίσης από την πλειοψηφία των πολιτών», επισημαίνει ο Έλμαρ Μπρέλερ από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, συνοψίζοντας χθες τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από τις ακροδεξιές αντιλήψεις στη Γερμανία.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν 16% των Γερμανών που ζουν στα νεότερα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν «ακροδεξιά κοσμοθεωρία». Συγκριτικά με το 2002 (8,1%), το εν λόγω ποσοστό έχει διπλασιαστεί. Την ίδια ώρα ωστόσο κάμψη παρουσιάζει το αντίστοιχο ποσοστό των ανθρώπων στα παλιά κρατίδια (της πρώην Δυτικής Γερμανίας).
Καθοριστική η οικονομική κατάσταση.
Η δημοσκόπηση αυτή διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 2002. Επομένως δεν είναι απλά μία αποτύπωση της στιγμής, αλλά δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς μακροπρόθεσμες εξελίξεις. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έξι πτυχές του ακροδεξιού φαινομένου: υποστήριξη μιας δικτατορίας απολυταρχικού τύπου, σοβινισμός, ξενοφοβία, αντισημιτισμός, κοινωνικός δαρβινισμός και υποτίμηση του εθνικοσοσιαλιστικού κινδύνου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην ανατολική Γερμανία, η ακροδεξιά τάση αφορά κυρίως ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Μεγαλύτερη απήχηση έχει στα ανατολικά κρατίδια σε σχέση με εκείνα τη δυτικής Γερμανίας και το φαινόμενο του αντισημιτισμού.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ακροδεξιές αντιλήψεις δεν πρέπει να καταγραφούν ως ανατολικογερμανικό πρόβλημα. Αποφασιστική σημασία, λένε, έχει η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές όπου ζουν, καθώς γεγονός είναι ότι οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές υπάρχουν και στα δυτικά γερμανικά κρατίδια. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ξενοφοβία είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Οι επιστήμονες εκτιμούν, μάλιστα, ότι η προσωπική κοινωνική κατάσταση του καθενός είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας επιρροής σε ό,τι αφορά τις ακροδεξιές αντιλήψεις.
Σύνθετο πρόβλημα.
Η έρευνα διεξήχθη το καλοκαίρι του 2012 και τα στοιχεία της προκύπτουν από ερωτήσεις που τέθηκαν σε 2500 άτομα, μεταξύ των οποίων και μετανάστες. Για πρώτη φορά τέθηκε και η παράμετρος της στάσης έναντι του Ισλάμ, δεδομένου ότι τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα επιδόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μία ενισχυμένη προπαγάνδα κατά του Ισλάμ. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν οπισθοδρομικό τον ισλαμικό κόσμο και τον Ισλαμισμό μία αρχαϊκή θρησκεία, ανίκανη να προσαρμοστεί στα δεδομένα του σήμερα.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά ότι η παιδεία είναι σημαντικός παράγοντας προστασίας από την υιοθέτηση ακροδεξιών αντιλήψεων. Διαπίστωσαν επίσης ότι το ακροδεξιό φαινόμενο έχει μικρότερη εξάπλωση στις περιοχές με μεγάλο ποσοστό μεταναστών. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα θα πρέπει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να θορυβήσουν τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Οι ερευνητές καλούν μάλιστα τους Γερμανούς πολιτικούς να αναγνωρίσουν την ακροδεξιά ως πρόβλημα που άπτεται όλων των τομέων της κοινωνικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: