16/11/12

«Άθλιοι πολίτες οι Έλληνες Κροίσοι»

«Η ελληνική οικονομική βυθίζεται εδώ και μερικά χρόνια καθώς η χώρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της με αυστηρά μέτρα λιτότητας. Αλλά οι πλούσιοι κάτοικοι της χώρας αυτής δεν έχουν καταλάβει κάτι. Πολλοί δεν φορολογούνται καν, ενώ κάποιοι προτιμούν να φοροδιαφεύγουν αντί να πληρώνουν στο κράτος τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Μνημονεύοντας τη γνωστή φράση του Έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την Ελλάδα πως «είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους», το Spiegel αναφέρει ότι -αν και ελληνική λέξη- η φιλανθρωπία απουσιάζει από την σύγχρονη Ελλάδα: «Στα ακριβά προάστια, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα, βλέπεις ακόμη Porsche Cayenne να τρέχουν στους δρόμους και κυρίες να πίνουν καφέ κρατώντας τσάντες Hermes. Οι οίκοι Gucci, Balenciaga και Dior έχουν καταστήματα στην Αθήνα. Εκτιμάται ότι Ελληνες έχουν μέχρι και 170 δισ. ευρώ σε τράπεζες στην Ελβετία. Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τους φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας».
«Οι πιο πλούσιοι Ελληνες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κρίση. Πολλοί δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, και κάποιοι προτιμούν να φοροδιαφεύγουν», γράφει το Spiegel και παραθέτει την άποψή του χωρίς ...φόβο και πάθος για τους Έλληνες που ανήκουν στο 1% του πληθυσμού.
«Ευχαρίστως να συζητήσει μαζί σας για τέχνη", λέει η εκπρόσωπος του μεγαλύτερου έλληνα εφοπλιστή, στην είσοδο της βίλας του στο Μαρούσι. Ίσως μας πει τις σκέψεις του για τη συλλογή του, και το έργο του Μποτέρο που αγόρασε προσφάτως με 330.000 ευρώ», γράφει η ρεπόρτερ του Spiegel και συνεχίζει: «Ο  δισεκατομμυριούχος Γιώργος Οικονόμου θα προτιμούσε να μην συζητήσει καθόλου για την πατρίδα του. Εξηγεί, τσιμπώντας κάτι από τον μπουφέ στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης με τη συλλογή του, ότι βλέπει την τέχνη σαν κάτι περισσότερο από επένδυση. Το μικρό κομμάτι στον παράδεισο του Οικονόμου προστατεύεται καλά, από πύλη ασφαλείας, φρουρά και ένα μηχάνημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μέσα στη Mercedes της, η κόρη του Αλεξάνδρα λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο ασφαλής όσο παλιά. Φοβάται ότι μπορεί να πέσει θύμα απαγωγής. Ναι, ακόμη και οι πλούσιοι στην Ελλάδα, έχουν τα βάσανά τους». «Ο Γιώργος Οικονόμου προτιμά να μη μιλήσει για την χώρα του. “Χαίρεται να απαντά σε ερωτήσεις για την τέχνη” επανέλαβε η εκπρόσωπος του. Η σκηνή εκτυλίσσεται στη βίλα του κ. Οικονόμου στο Μαρούσι, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης “Talking Heads”.Μόνο μια μικρή μερίδα εκλεκτών έχουν λάβει τη φούξια πρόσκληση για την παρουσίαση της συλλογής του κ. Οικονόμου. Οι καλεσμένοι περιτριγυρίζουν στο χώρο, ενώ σε μια μεγάλη σκηνή ο μπάρμαν αναμειγνύει μέντα, πάγο και λικέρ μαστίχας, προσφέροντας μια ελληνική παραλλαγή του διάσημου “μοχίτο».
Το περιοδικό τονίζει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε πρόσφατα μόνο για τους Έλληνες εφοπλιστές 37 είδη φορολογικής αμνηστίας και απορώντας απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Το 20% των θαλάσσιων μεταφορών γίνεται από Έλληνες εφοπλιστές, κατά κύριο λόγο ωστόσο υπό ξένη σημαία. Η συμβολή του μεγαλύτερου παγκοσμίως εμπορικού στόλου στο ελληνικό ΑΕΠ είναι ελάχιστη, αφού τα κέρδη από τη ναυτιλία δεν φορολογούνται. Ακόμα και για επιχειρηματικούς τομείς, που δεν έχουν καμία σχέση με τη ναυτιλία, οι εφοπλιστές απαλλάσσονται των φόρων», επισημαίνει το Spiegel.
«Ο Λέων Πατίτσας», σημειώνει το Spiegel«κληρονόμος εφοπλιστικής εταιρείας, είναι ένας από τους κερδισμένους από αυτές τις φοροαπαλλαγές. Είναι επικεφαλής της Atlas Maritime, με έξι τάνκερ και ένα έβδομο υπό κατασκευή στη Σαγκάη. "Ο στόλος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο", λέει ο ίδιος ο Πατίτσας. Πιστεύει ότι οι φοροαπαλλαγές για τη βιομηχανία αυτή είναι μάλλον αναγκαιότητα, παρά προνόμιο. "Η ναυτιλία εξασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας, που θα μπορούσαν να πάνε αλλού ανά πάσα στιγμή" υποστηρίζει ο νεαρός εφοπλιστής που πρόσφατα παντρεύτηκε ένα πολύ γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό«Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, το ζεύγος Πατίτσα θα επέτρεπε να τους φωτογραφίσουμε στην βίλα τους. Και πριν ένα χρόνο αυτό το έκαναν για πολλά κοσμοπολίτικα περιοδικά. Αλλά δεν το κάνουν πια. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", λέει ο Πατίτσας. "Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα είναι ζηλιάρηδες." Όταν ρωτήθηκε τι τον κρατά στην Ελλάδα, λέει: "Αγαπώ τη χώρα μου"», γράφει το Spiegel.
Και συνεχίζει: «Η οικογένεια Πατίτσα κατάγεται από τις Οινούσσες, όπως πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, ανάμεσά τους η οικογένεια της Ελλης Πατέρα. Είναι ανάμεσα στους Ελληνες που τα έχουν όλα, και πάντα τα είχαν. Πριν από δέκα χρόνια, η Πατέρα άνοιξε τη δική της κτηματομεσιτική εταιρεία, επειδή είχε βαρεθεί να είναι απλώς μια κληρονόμος. Η 47χρονη μας μιλάει από τη Μύκονο, ένα νησί που δεν το άγγιξε ποτέ η κρίση. Στο μπαρ Nammos στην παραλία της Ψαρούς ένα μπουκάλι σαμπάνια Armand de Brignac ανοίγει για τον πελάτη έναντι 120.000 ευρώ» τονίζει το Spiegel.
Η κα Πατέρα υποστηρίζει πως οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η κρίση είναι μια κακή και διαβολική ιδέα των Ευρωπαίων."Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν εδώ!" «Το υπόβαθρο που διαθέτει η κα. Πατέρα αναμφίβολα βοηθά στο να κρατήσει ένα επίπεδο στην σκέψη και την κρίση της. Οι άνθρωποι με αρκετά χρήματα δεν έχουν ανάγκη να υποστηρίξουν θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά όμως τι έχουν κάνει οι πλούσιοι άνθρωποι για τη χώρα τους;» αναρωτιέται η αρθρογράφος του περιοδικού
«Ο Πέτρος Νομικός υποστηρίζει ότι οι Έλληνες ως πολίτες είναι φρικτοί, αλλά είναι ενθουσιώδεις πατριώτες. Ο 33χρονος επενδυτής γόνος εφοπλιστικής οικογένειας κι αυτός πραγματικά προσπαθεί να κάνει κάτι για τη χώρα του. Έχει ιδρύσει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται "Ελλάδα ελεύθερη από χρέος", η οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Έλληνες να εξαγοράσουν τα χρέη τους. Αυτή είναι μια πρακτικά μια αδύνατη επιχείρηση, όχι μόνο επειδή αφορά το αστρονομικό ποσό των 300 περίπου δισ. ευρώ, αλλά και επειδή τα τρία τέταρτα αυτού του χρέους κατέχεται από τους δημόσιους πιστωτές αντί να διαπραγματεύονται στην ελεύθερη αγορά. Μέχρι τον Αύγουστο, οι δωρεές προς τη πρωτοβουλία του Νομικού είχαν ξεπεράσει τα € 2.500.000. Ο λογαριασμός αυτός ενημερώνεται συνεχώς στην διαδικτυακή αρχική σελίδα της πρωτοβουλίας "Ελλάδα ελεύθερη από χρέος". Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, το ποσό ήταν στα € 2.510.072 - σχεδόν ακριβώς εκεί που ήταν και τρεις μήνες νωρίτερα.» σημειώνει το περιοδικό. Και συνεχίζει:
«Το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", προς τιμήν ενός από τους μεγαλύτερους  Έλληνες εφοπλιστές, έχει διαθέσει περίπου 100 εκατομμύρια  για την άμεση ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης. Επενδύει επίσης πολλά χρήματα σε πράγματα που για τους  πλούσιους έχουν αξία: σε ένα πάρκο στην Αθήνα, μια όπερα και μια βιβλιοθήκη. Το Ιδρύμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", έχει ξεκινήσει ένα διαγωνισμό αρχιτεκτονικής με στόχο την αποκατάσταση του κέντρου της Αθήνας. Χρηματοδοτεί επίσης πολλά πολιτιστικά έργα - αν και το να παρακολουθήσουν μια παράσταση της Θεατρικής Σκηνής του Βερολίνου κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι άμεση προτεραιότητα για την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά ούτε το να επισκεφθούν ένα γιατρό σε περίπτωση ανάγκης, επειδή δεν έχουν πλέον ασφάλιση.»
«Ο Πέτρος Κόκκαλης γόνος της οικογένειας που μάλλον ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην σημερινή Ελλάδα, έχει δημιουργήσει έναν οικολογικό κήπο σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας. Πριν την κρίση συνήθιζε να οδηγεί φανταχτερά σπορ αυτοκίνητα, αλλά τώρα προτιμά ένα Volkswagen Golf. Λέει ότι η κρίση του άνοιξε τα μάτια, και ότι έχει μεγάλη επίγνωση των προβλημάτων της πατρίδας του. Για παράδειγμα, λέει, έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για να πάρει άδεια απλώς και μόνο για ένα μπαρ με ψυγείο στον κήπο του. Όταν ρωτήθηκε αν αυτή ακριβώς η κατάσταση της κυβερνητικής αδράνειας που επικρατούσε στην Ελλάδα δεν ήταν που επέτρεψε και στην οικογένειά του να γίνει πάμπλουτη, ο Κόκκαλης απαξιωτικά ανασηκώνει τους ώμους του και γνέφει: "Η κατάσταση δεν έχει ακόμα γίνει καθόλου πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική", υποστηρίζει. "Εχετε βγάλει πολλά λεφτά στο εξωτερικό"; "Σίγουρα όχι όλα...", απαντάει αστειευόμενος. Λέει ότι δεν φταίει αυτός που είναι πλούσιος και ότι ο ίδιος κληρονόμησε τα πλούτη του. Αλλά σε αντίθεση το οικολογικό πάρκο είναι δικό του έργο. Η είσοδος είναι € 4, περισσότερο από ό,τι πολλοί μαθητές μπορούν πλέον να διαθέσουν για να επισκεφτούν το πάρκο του Κόκκαλη. Έτσι ο Κόκκαλης σκέφτεται τη μείωση του εισιτηρίου στα € 2. Όταν ρωτήθηκε γιατί πρέπει να υπάρχει εισιτήριο σε ένα τέτοιο πάρκο, ο ίδιος απαντά: "Θέλουμε το έργο να είναι αυτάρκης."»
Και το γερμανικό περιοδικό καταλήγει: «Ο Γιώργος Οικονόμου, ο πλοιοκτήτης και δισεκατομμυριούχος συλλέκτης τέχνης, δεν θέλει  να απαντήσει στο ερώτημα το τι κάνει αυτός για τη χώρα του. Ο εκπρόσωπός του θα πει μόνο: "Δεν θα αποκαλυφθούν πληροφορίες για το ευαίσθητο αυτό θέμα!"»


Δεν υπάρχουν σχόλια: