11/11/12

Κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός!

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έθεσε θέμα συνταγματικής αλλαγής του άρθρου 60 του Συντάγματος που ορίζει «το απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών»!

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος πρότεινε συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας. 
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος με τρόπο που αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, αποκάλυψε μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.
Κατά τη συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού και με αφορμή την αποστασιοποίηση πολλών βουλευτών από τις κομματικές τους  γραμμές κατά την ψήφιση του νέου Μνημονίου, ανέφερε στην ομιλία του: «Πρέπει να πω και πρέπει να το δούμε -το λέω ως προβληματισμό χωρίς καμία διάθεση να πάρω θέση αυτή τη στιγμή ή να μειώσω οποιονδήποτε- ότι η διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος που λέει ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστη ελεύθερη γνώμη μέχρι που πάει; Είναι χωρίς όρια;». Και συμπλήρωσε: «Ποια είναι τα όρια που διαγράφει το Σύνταγμα και περιορίζει αυτό το δικαίωμα; Είναι τα όρια του άρθρου 29 του Συντάγματος των οργανωμένων κομμάτων».

«Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να παίρνει στα όριά του, στην κοινοβουλευτική του ομάδα αποφάσεις και να ανατρέπονται από μεμονωμένα άτομα τη  στιγμή που είναι αποφάσεις καταστατικού με προγραμματισμό», δήλωσε σχετικά. Ενώ πρόσθεσε: «Ούτε είναι σωστό αυτό που λέγεται "είμαι εκπρόσωπος του έθνους". Ναι, κύριε είσαι εκπρόσωπος και σε βγάζει ο λαός αλλά σε ένα πρόγραμμα που σε επιλέγει ως ικανότερο μεταξύ πολλών ικανών μόνο και μόνο για να εφαρμόσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Μάλιστα πρότεινε «αυτά τα θέματα να τα δούμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται έτσι οι πλειοψηφίες των κομμάτων», όπως τόνισε.
Ο υπουργός αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «τολμά με πολιτικό κόστος και όραμα». Αναρωτήθηκε, επίσης, ποιος μπορεί να παραγνωρίσει το θάρρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλου που, αν και γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε και το κόστος που επωμιζόταν, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια τη στήριξη της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, και για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να παραγνωρίσει τη σύνεση και τη νηφαλιότητα με τις οποίες αντιμετωπίζει τις διαβολές για τον πατριωτισμό του, όπως επίσης αναφέρθηκε και στον τίμιο και ίσιο λόγο του πρωθυπουργού.
«Η κυβέρνηση με την ψήφιση των μέτρων και του Μεσοπρόθεσμου έπραξε αυτό που έπρεπε. Τώρα είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν το χρέος τους και να στηρίξουν τη χώρα με την εκταμίευση του δανείου διότι αυτό επιβάλλει η γραμμή προάσπισης της ΕΕ», είπε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «αν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο υφυπουργός μίλησε για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι εναρμονιζόμαστε με τη συνολική ευρωπαϊκή πολιτική της μετανάστευσης που όμως, λόγω των ιδιαιτεροτήτων και τις αθρόας μετακίνησης μεταναστών, στην Ελλάδα πρέπει να αυστηροποιηθεί.
Το δικαίωμα στην ιθαγένεια πρέπει να είναι απόρροια της βούλησης για ενσωμάτωση έτσι όπως εκφράζεται με την εκπλήρωση κριτηρίων ενσωμάτωσης, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι προς την εξυπηρέτηση των ομογενών, ιδίως της Βορείου Ηπείρου, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση και προετοιμάζεται νομοθετική διάταξη για να μπορεί το ειδικό δελτίο ομογενούς να είναι αορίστου χρόνου.
Ο υφυπουργός είπε, επίσης, ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις ταραχές από κουκουλοφόρους στις πορείες και αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για να μπορούν οι ομογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: