9/11/12

Αφήνουν την Αθήνα να σιγοκαίγεται...

«Ενώ η Αθήνα σιγοκαίγεται, οι πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να αρνούνται να επιτρέψουν κούρεμα του ελληνικού χρέους», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της «Wall Street Journal».
Η σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι η ελληνική βουλή βίωσε χθες ακόμη μια νύχτα δακρυγόνων και ενδοκομματικών αναταραχών, προκειμένου να ψηφίσει το τελευταίο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει περικοπές σε δαπάνες, αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την ίδια στιγμή που νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Φέτος, η παραγωγή της ελληνικής οικονομίας θα αντιστοιχεί στο 80% της παραγωγής του έτους 2009, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους 39 μήνες και το 58% των νέων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Ωστόσο, ακόμη και μια πιο αισιόδοξη οικονομική εικόνα της Ελλάδας δεν θα έσωζε τη χώρα από τον καταστροφικό παραλογισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής διάσωσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απείλησε να σταματήσει τις εισφορές του εάν η Αθήνα δεν μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ της έως το 2020, ενώ ο τελευταίος προϋπολογισμός της Ελλάδας εκτιμά το ποσοστό αυτό για το 2013 στο 189,1%.
Οι προσδοκίες του ΔΝΤ δείχνουν εξωπραγματικές για όσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει, ξανά και ξανά, να επιτύχει τους στόχους της περί δημοσιονομικού ελλείμματος και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι προσδοκίες του ΔΝΤ μοιάζουν επίσης ανεύθυνες για όσο διάστημα το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ αρνούνται να επιτρέψουν παραγραφή των δανείων τους προς την Αθήνα. Αντί να αποδεχτούν τις απώλειές τους, επιθυμούν να συσσωρεύσουν επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι η πρόσφατη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή αποτελεί ένδειξη ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στο να συνεχίσουν το συγκεκριμένο δρόμο, ανεξαρτήτως του πόσο ζοφερός αυτός είναι. Αυτό μπορεί να είναι ενδεχομένως αληθινό για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά μπορεί να μην ισχύει για την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο της Τετάρτης εγκρίθηκε με πλειοψηφία τριών ψήφων, ενώ επτά βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού εκδιώχθηκαν από τα κόμματά τους λόγω παρέκκλισης της κομματικής γραμμής. Οι αλλαγές επέρχονται με ταχείς ρυθμούς αυτές τις ημέρες στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πριν από τρία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε 160 θέσεις στην 300μελή Βουλή της χώρας, ενώ η «σφαγή» της περασμένης Τετάρτης αφήνει το κόμμα με μόλις 27 θέσεις εντός Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια από τους αρθρογράφους της εφημερίδας, υποστηρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας -που ηγείται της αντιπολίτευσης ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ- εξαγοράζει χρόνο, αλλά θα έρθει μια ημέρα που το αίτημά του για ψήφο μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι κάτι περισσότερο από λεονταρισμός. Και ακόμη πιο δυσάρεστα στοιχεία περιμένουν στα βουλευτικά έδρανα: Το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιτύχει ευκολότερα πλειοψηφία απ' ό,τι την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι τα μέτρα δεν θα επαρκέσουν για να εγκρίνουν τη διετή παράταση, κόστους 30 δισ., ευρώ στο δανειακό πρόγραμμα. Η Ελλάδα και οι εταίροι της δεν έχουν εξέλθει προς το παρόν από την κόλαση αυτή, καταλήγει η σύνταξη της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: