Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το θέμα είναι πως αυτή επιμήκυνση θα στοιχίσει 32 δισ. ευρώ!
Το προσχέδιο αυτό, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να "εξυγιάνει" τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για μέτρα ύψους 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά και θα πάρει αναγκαστικά, πράγμα αδύνατον στην παρούσα φάση ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η Ελληνική Οικονομία!
«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο. «Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται χαρακτηριστικά!
«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα έβαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μάλλον σε αυτήν την κατεύθυνση βαίνουμε!», δήλωσε πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», πρόσθεσε αυτή η πηγή, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει πολλές προσπάθειες» να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η τρόικα! «Η Ελλάδα έχει βαθιά ύφεση, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε», επισήμανε η πηγή αυτή.
Παρόλα αυτά αναφορές στο Bloomberg μιλάνε για έντονες διαμάχες στο Eurogroup και στο εσωτερικό της τρόικας, καθώς η διετής παράταση θα στοιχίσει τουλάχιστον 32 δισ. €- εξ' αυτών 15 δισ. έως το 2014 και επιπλέον 17 δισ. ευρώ από το 2014 έως το 2016. Θα υπενθυμίσουμε ότι προηγούμενη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλούσε για χρηματοδοτικό κόστος 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιμήκυνση ίδιας χρονικής διάρκειας!
Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου