26/10/12

Το πολύ σε 2 χρόνια η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ!


Η Citi επαναδιατυπώνει τη βεβαιότητά της στην έκθεσή της «Sovereign Rating Outlook», ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ το αργότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.


Τσουνάμι υποβαθμίσεων των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των χωρών της ευρωζώνης σε ορίζοντα 2-3 ετών αναμένει η Citi, ενώ επιμένει πως η Ελλάδα τελικά θα φύγει από το ευρώ, προκαλώντας έτσι την περαιτέρω υποβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης, όπως σημειώνεται στην νέα έκθεσή της με τίτλο "Sovereign Ratings Outlook".
Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, για τα επόμενα 2 με 3 τρίμηνα, οι περισσότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις στην ευρωζώνη θα παραμείνουν σχετικά σταθερές, ενώ χάρη στην δράση της ΕΚΤ, η Ελλάδα δεν αναμένεται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ τουλάχιστον στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά την Πορτογαλία, η Citi αναμένει υποβάθμισή της τα επόμενα 2-3 τρίμηνα, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της ενδεχόμενης ανάγκης για επιμήκυνση του προγράμματος της τρόικας. Επίσης, προβλέπει ότι τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα θέσει υπό καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τη Γαλλία, ενώ αναμένει ότι ο οίκος Standard & Poor's θα υποβαθμίσει την Βρετανία σε αρνητικό outlook.
Η Citi πάντως στο μακροπρόθεσμο διάστημα αναμένει μπαράζ υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη , με την έξοδο της Ελλάδας να υπονομεύει τις αξιολογήσεις των χωρών-μελών της ζώνης του Ευρώ. Οι περισσότερες από τις περιφερειακές οικονομίες είναι πιθανό να υποφέρουν από διαρκή οικονομική αδυναμία και οι δείκτες χρέους να εκτροχιαστούν το 2013 και το 2014. 
Επίσης, τα πρόσφατα αλλά και του αμέσως επόμενου διαστήματος, κόστη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα παραμείνουν και έτσι θα βαρύνουν τους ισολογισμούς των κυβερνήσεων, αντί να αμοιβαιοποιηθούν μέσω του ESM.
Η Citi επισημαίνει πως για να σωθεί το ευρώ και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επιστροφή στην ανάπτυξη, η αναδιάρθρωση του χρέους σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και πιθανώς η Ισπανία, η Ιταλία και την Σλοβενία, θα είναι απαραίτητη. 
Αναμένει δε ότι σε ορίζοντα 2-3 ετών, τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα υποβαθμίσει την Ισπανία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ συνεχίζει να βλέπει υποβάθμιση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας σε ορίζοντα 2-3 ετών. Οι μοναδικές χώρες που θα διατηρήσουν την αξιολόγηση "ΑΑΑ" θα είναι ο Καναδάς, η Ελβετία και οι Σκανδιναβικές χώρες.
Όπως επισημαίνει η Citi, δεν περιμένει καμία κίνηση από οποιονδήποτε από τους δύο οίκους αξιολόγησης, Moody’s και S&P, σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίζει πως πρόσφατα επαναξιολόγησε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία την βλέπει τώρα στο 60% αντί του 90% πριν, για τους επόμενους 12-18 μήνες, με το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για να συμβεί κάτι τέτοιο να είναι το 1ο εξάμηνο του 2014 (σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για ημερομηνία της Grexit, που ήταν η 1η Ιανουαρίου 2013). 
Η αλλαγή στη στάση των βασικών ευρωπαϊκών χωρών προς την "Grexit" καθώς και μια κάπως πιο συνεργάσιμη στάση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, έκαναν την Citi να αλλάξει άποψη για το «πότε» της εξόδου. 
Η Citi επισημαίνει πως θα πρέπει απαραίτητα να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα για την επίτευξη δημοσιονομικών της στόχων, σε σύγκριση με ό,τι είχε συμφωνηθεί κατά την έναρξη του δεύτερου προγράμματος διάσωσης το Μάρτιο. 
Ωστόσο, ένας υψηλότερος στόχος για το έλλειμμα και, ένας χαμηλότερος στόχος για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2013, θα απαιτήσει πρόσθετα μέσα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες. 
Έτσι, άλλος ένας γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας με τη συμμετοχή αυτών που είχαν επιλέξει αν μείνουν εκτός PSI, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να ελευθερωθούν μερικοί πόροι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αν και ομολογουμένως δεν είναι πολύ μεγάλο ποσό. Αν καταλήξουν σε αυτήν την επιλογή, ο οίκος Standard & Poor's πιθανότητα να στείλει την Ελλάδα στην αξιολόγηση της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" (Selective Default).
Σε ότι αφορά το μακροπρόθεσμο διάστημα (2 έως 3 έτη), η Citi εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει το ευρώ, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι το πρόγραμμα προσαρμογής παραμένει εκτός στόχων, με μη βιώσιμες δημοσιονομικές τάσεις, και με την απόσυρση της επίσημης χρηματοδοτικής στήριξης πιθανότατα να ακολουθήσει. 
Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s τον Ιούνιο του 2012, η ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, λόγω της μετατροπής των αξιών κρατικού και ιδιωτικού χρέους που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και θα οδηγήσει σε σοβαρή διαταραχή του τραπεζικού συστήματος της χώρας και σε σοβαρό χτύπημα στην πραγματική οικονομία. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο S&P, όπως έχει δηλώσει, θα μειώσει την αξιολόγηση της χώρας από CCC στο D. Η Moody’s ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα με το χαμηλότερο συντελεστή αξιολόγησης, το C.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση η Citi αναμένει πως η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα να σταθεροποιηθεί τελικά γύρω στο CCC, η οποία βρίσκεται στο κάτω άκρο του sub-investment grade. Ακόμα όμως και αφού οι αρχικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη από την "Grexit" ξεθωριάσουν, η ιστορία χρεοκοπίας της χώρας και η επαναφορά του συναλλαγματικού κινδύνου, θα κρατήσουν το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας υψηλά, εκτιμά η Citi
Πηγή: εφημερίδα "Κέρδος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: