24/8/12

Τα αιολικά πάρκα παρέχουν μόνο το 3,5% της ενέργειας των ΗΠΑ!

Wind farms provide only 3.5% of U.S. energy!
καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και επαγγελματικού μέλους της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής.
Αναδημοσίευση από την "Daily Dispatch".
Στις 24 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών TPI Composites στο Newton, της πολιτείας Iowa. Εκεί ανακοίνωσε ότι στην "άμεση λίστα προτεραιοτήτων του" για το Κογκρέσο, περιλαμβάνεται η επέκταση της πολιτικής επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών προς τις εταιρείες Αιολικής Ενέργειας (Production Tax Credit: PTC). Η πολιτική αυτή της Αμερικανικής Κυβέρνησης  η οποία κανονικά λήγει στο τέλος του 2012, επιδοτεί με 2,2 σεντ ανά κιλοβατώρα (kWh) το αρχικό κόστος κατασκευής αιολικών πάρκων. Για όλο το 2012, τα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ αναμένεται να καλύψουν μόλις το 3,5 τοις εκατό των συνολικών αναγκών της Χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, ή περίπου 145 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας να χρηματοδοτηθούν με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα με επιδοτήσεις που έχουν πλήρη έκπτωση φόρου.
Στις 30 Μαΐου, ο αντίπαλος υποψήφιος του Ομπάμα, ο Μιτ Ρόμνευ ανακοίνωσε τις δικές του προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική της Χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνευ συνοψίστηκε στο ότι "θα διακόψει την πολιτική επιδοτήσεων προς τα αιολικά πάρκα, και θα δημιουργήσει ένα πεδίο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις πηγές ενέργειας".
Μέσα στο 2011, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είχε τη δυνατότητα προείσπραξης φοροαπαλλασσόμενων επιδοτήσεων σε ποσοστό 30% επί των επενδύσεων της, χρήματα  που μπορούσε να πάρει εκ των προτέρων σε μετρητά, αντί να πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρώσει τα έργα της και αρχίσει να πωλεί ηλεκτρικό ρεύμα. Από το τελευταίο πακέτο ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν σε επιδοτήσεις αιολικής ενέργειας από την κυβέρνηση, το 85 τοις εκατό - συνολικά 849 εκατομμύρια δολάρια - έχουν πάει σε ξένες εταιρείες ανεμογεννητριών, όπως η γερμανική Siemens, η ισπανική Gamesa, η Suzlon της Ινδίας, και η Vestas της Δανίας. Η Ισπανική εταιρεία, η Iberdrola SA μόνο έχει συγκεντρώσει 545 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της.
Ο επικεφαλής της Vestas, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο, δήλωσε ότι η αγορά ανεμογεννητριών των ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθεί κατά 80 τοις εκατό το επόμενο έτος, εάν διακοπεί η πολιτική επιδοτήσεων για την αιολική ενέργεια. Η Vestas, επίσης, προειδοποίησε ότι η μη συνέχιση της πολιτικής αυτής θα μπορούσε να την αναγκάσει να μειώσει 1.600 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Αντίθετα, μια μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Wood Mackenzie αναφέρει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επιπλέον εκατομμύριο θέσεις εργασίας ως το 2018.
Τόσο οι κάτοικοι του Ιλινόις, της πολιτείας καταγωγής του Ομπάμα,  όσο και όλοι εμείς οι κατά τ΄άλλα συνηθισμένοι στην καλοκαιρινή ζέστη, κάτοικοι των Μεσοδυτικών Πολιτειών αντιμετωπίσαμε ένα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Ιούλιο. Η ζήτηση ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς τα κλιματιστικά δούλευαν συνεχώς. Ο νομοθέτης του Ιλλινόις έχει θεσπίσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τα 2.900 μεγαβάτ (MW) θεωρητικής ισχύος της αιολικής ενέργειας (ίδιου ύψους με την Μινεσότα) ήταν θεωρητικά έτοιμα. Οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες της πολιτείας στέκονταν όρθιες στους λόφους του Ιλλινόις -θεωρητικά έτοιμες γι΄αυτήν την στιγμή! Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι έκαναν - στάθηκαν όρθιες αλλά παρέμειναν ακίνητες! Ευτυχώς, οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας της Πολιτείας δούλεψαν όλο το εικοσιτετράωρο, και όλα τα κλιματιστικά συνέχισαν να δουλεύουν- σε σπίτια, σε νοσοκομεία και σε εργοστάσια.
Ως συνήθως αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καύσωνα, δεν υπήρχε μια «ανάσα αέρα».  Η θερμοκρασία στο Σικάγο ήταν υψηλή στις 6 Ιουλίου, και από τα 2.900 MW θεωρητικής αιολικής ισχύος της Πολιτείας παράχθηκαν μόνο 4 MW, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει μερικές εκατοντάδες σπίτια -μια πολύ μικρή γειτονιά του Σικάγου. Αυτή την καυτή εβδομάδα,  οι ανεμογεννήτριες του Ιλλινόις παρήγαγαν κατά μέσο όρο μόλις το 10 τοις εκατό της ονομαστικής τους ισχύος.
Απ΄την αρχή του 2012 μέχρι σήμερα, από τα 50.000 MW ονομαστικής -θεωρητικής αιολικής ισχύος που διαθέτουν οι ΗΠΑ, παράχθηκε μόνο το 29% αυτής της ισχύος και αυτή εγχύθηκε στο ενεργειακό σύστημα της χώρας κατά τρόπο διαλείποντα και απρόβλεπτο. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η αιολική ενέργεια απαιτεί κρατικές επιδοτήσεις.
Τα επίσημα στοιχεία από την Energy Information Administration (EIA) δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας αναλόγως της πηγής ενέργειας αντιστοιχίζονται ως εξής: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο λαμβάνει  0,28 σεντ, η πυρηνική ενέργεια λαμβάνει 1,79 δολάρια, τα  βιοκαύσιμα παίρνουν 20,37 δολάρια και η αιολική ενέργεια παίρνει 32,59 δολάρια.
Η Βρετανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αιολική ενέργεια με ένα ισχυρά επιδοτούμενο πρόγραμμα για να επωφεληθεί δήθεν από τους ισχυρούς ανέμους που στην κυριολεξία "δέρνουν" τα βουνά και τις θάλασσές της. Αλλά το πρόγραμμά της συνεχίζει να αποτυγχάνει παταγωδώς. Τα επίσημα στοιχεία που κυκλοφόρησαν στις αρχές Ιανουαρίου έδειξαν ότι καθώς οι θερμοκρασίες βυθίστηκαν πολύ κάτω από το μηδέν και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 3.100 ανεμογεννήτριες στη Βρετανία μειώθηκε από το 8,6% που υποτίθεται ότι συμμετέχουν στο ενεργειακό "μείγμα" της χώρας σε μόλις 1,8%. Το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, η μέση θερμοκρασία στη Βρετανία υποχώρησε στους μείον 5,6 βαθμούς Κελσίου. Στις 6:30 το απόγευμα, τα αιολικά πάρκα της Βρετανίας, τα οποία υποτίθεται ότι παράγουν 5.200 MW ηλεκτρικής ενέργειας, στην πραγματικότητα παρήγαγαν μόλις 40 MW.
Όπως Jeremy Nicholson, διευθυντής του UK Energy Intensive Users Group, επισημαίνει: "Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι αυτού του είδους οι αριθμοί δεν είναι ένα one-off. Συνέβη ακριβώς το ίδιο τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν ένα υψηλό ατμοσφαιρικό βαρομετρικό έφερε τσουχτερό κρύο και χιόνι αλλά καθόλου άνεμους." Και ο Nicholson προσθέτει:"Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις αυτή τη στιγμή, διότι δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη εξάρτηση από ενέργεια που να βασίζεται στον άνεμο. Τι θα συμβεί όμως όταν είμαστε εξαρτώμενοι από τις ανεμογεννήτριες περισσότερο από τις δυνάμεις μας, και ξαφνικά υπάρχει μια περίοδος που ο άνεμος δεν θα φυσά και θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενέργεια;"
Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Δούκας του Εδιμβούργου, συνόψισε την λογική για το πρόγραμμα επιδότησης της αιολικής ενέργειας στην Βρετανία, περιγράφοντας τους υποστηρικτές του ανέμου ως ανθρώπους που "πιστεύουν σε παραμύθια." Ο Κυβερνήτης Ρόμνευ έχει και αυτός εν μέρει δίκαιο όταν υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα για "όλες τις πηγές ενέργειας, να ανταγωνιστούν επί της ουσίας τους."
ΥΓ1) Σημείωση προς αποφυγή παρεξηγήσεων: 
Ανεξάρτητα αν διαφωνεί κανείς με την λογική στην οποία βασίζεται και την πολιτική που τελικά εκφράζει ο καθηγητής Westgard, η ουσία της ανάλυσής του. καθώς και  τα στοιχεία που παραθέτει, αποδεικνύουν περίτρανα την μεγάλη "απάτη" των αιολικών πάρκων! Το σίγουρο είναι πως αν τα στοιχεία του αφορούν την μεγαλύτερη αυτήν την στιγμή οικονομία του κόσμου, τότε τι θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς για μια χρεοκοπημένη χώρα σαν την ΕλλάδαΚαι προσέξτε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά όσον αφορά την  "πράσινη ανάπτυξη" από ότι η ΗΠΑ και η Αγγλία:
Προσέξτε πόσο ποιο "αναπτυγμένη" είναι η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Γαλλία!
ΥΓ2) Από τις πρώτες έξι χώρες σε παγκόσμια κλίμακα, που πρωτοπορούν στην "Πράσινη Ανάπτυξη" οι τέσσερις είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία... Μήπως παραείναι μεγάλη σύμπτωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: