23/6/12

Όταν το Σκωτσέζικο πείσμα ανοίγει δρόμους για μια νέα Περιβαλλοντική Πολιτική!


Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Σκωτίας "Royal Society for the Protection of Birds" (RSPB), "John Muir Trust" (JMT) και  "Scottish Natural Heritage" (SNH) κήρυξαν ανένδοτο αγώνα ενάντια στην προωθούμενη εγκατάσταση ενός  αιολικού πάρκου στην νήσο Lewis του Αρχιπελάγους της Σκωτίας.
Η αντιπαράθεση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αλλά και της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού με την εταιρεία "International Power GDF Suez" στην οποία ανήκει  το έργο, έχει ξεκινήσει από το 2004Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες νομικές προσφυγές αλλά και μαζικές κινητοποιήσεις έχουν καταφέρει να αναστείλουν την έναρξη των εργασιών, παρά τις πιέσεις που υπάρχουν τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τις Δημοτικές Αρχές, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις και το αιολικό πάρκο να προχωρήσει! Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αιολικού πάρκου "Estate Eisgein"-όπως ονομάζεται το εν λόγω έργο από την ονομασία της περιοχής η κυριότητα της οποίας ανήκει σε κάποιον γαλαζοαίματο μεγαλογαιοκτήμονα-  έχει αναγκαστεί να κάνει πολλές υποχωρήσεις τόσο όσον αφορά τον αριθμό, το μέγεθος και την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών αλλά και να αυξήσει τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τις πέριξ κοινότητες! Από τις 133 (!!!) αρχικά σχεδιαζόμενες να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, ήδη η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει αναγκαστεί να καταλήξει σε ένα αιολικό πάρκο 39 ανεμογεννητριών.  Όμως χάρη στο χαρακτηριστικό Σκωτσέζικο Πείσμα, οι αντιδράσεις καλά κρατούν και συνεχίζουν άκαμπτες. 
Οι κάτοικοι αντιδρούν κυρίως γιατί πιστεύουν (και εξάλλου διαθέτουν ανάλογη εμπειρία από γειτονικά νησιά) πως η ανάπτυξη του αιολικού πάρκου θα μειώσει τον τουρισμό στο νησί τους. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τις ανεμογεννήτριες αντιαισθητικές και τουλάχιστον μη συμβατές με το σκληροτράχηλο Σκωτσέζικο Τοπίο! Μαζί τους συντάσσονται αρκετοί αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ακόμη και ιστορικοί καθώς και πολλές Οργανώσεις για την Προστασία της Σκωτσέζικης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της Προστασίας του Σκωτσέζικου Τοπίου!
Οι οικολόγοι-ακτιβιστές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται ισχυρά στο έργο Estate Eisgein λόγω των έντονων ανησυχιών τους ότι οι ανεμογεννήτριες θα βλάψουν τους χρυσαετούς, τους θαλάσσιους αετούς και τις Βίδρες που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί.
Η περιοχή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους  χρυσαετών και θαλασσαετών στην Ευρώπη. Η χερσόνησος Pairc του νησιού υποστηρίζει έναν σημαντικό πληθυσμό λευκών θαλασσαετών, αν και μόνο ένα ζευγάρι έχει καταγραφεί σε άμεση γειτνίαση με την προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης του αιολικού πάρκου.  Θεωρείται ότι τόσο κατά την διάρκεια κατασκευής του όσο και κατά την λειτουργία του το Αιολικό Πάρκο απειλεί σοβαρά την τύχη των Θαλασσαετών και τις πιθανότητες επιβίωσης ενός υγιούς πληθυσμού ικανού να εξασφαλίσει την γενικότερη επιβίωση του είδους τους! Η μοίρα των έξι ζευγαριών χρυσαετών που φωλιάζουν σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου, δεν θεωρείται λιγότερο δύσκολη. Ο αναμενόμενος κίνδυνος σύγκρουσης περίπου ενός αετού κάθε 5 χρόνια υπολογίζεται σε ποσοστό 95%! Πιθανότητα που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή, ειδικά για περιοχές ζωτικής σημασίας για την βιοποικιλότητα.
Οι εμπεριστατωμένες μελέτες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αναδεικνύουν και ένα θέμα που γενικά διαφεύγει της προσοχής των επιστημόνων που ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές συνέπειες των Αιολικών Πάρκων. Τις επιπτώσεις στα θηλαστικά. Με αφορμή τον σημαντικό πληθυσμό Ενιδρύδων (Ευρωπαϊκή Βίδρα-Lutra lutra), είδους αυστηρά προστατευόμενου τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και την Βρετανική Νομοθεσία, αλλά και διάφορων άλλων ειδών της πανίδας περισσότερο κοινών και άρα λιγότερο απειλούμενων, αλλά χαρακτηριστικών για το Σκωτσέζικο Περιβάλλον όπως π.χ. το Κόκκινο Ελάφι, οι Περιβαλλοντιστές ενοχοποιούν τα Αιολικά Πάρκα για σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην Πανίδα της Περιοχής εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων! Τόσο η έντονη όχληση κατά την διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών όσο και και η αλλαγή που επιφέρει το Αιολικό Πάρκο στο Οικοσύστημα κατά την φάση της πλήρους λειτουργίας του (δρόμοι πρόσβασης, θόρυβος, νυχτερινά φώτα, κ.α.) απειλούν σοβαρά την Ισορροπία των Οικοσυστημάτων. Μελέτες σε άλλα Αιολικά Πάρκα της Σκωτίας αποκάλυψαν πλήρη κατάρρευση των μέχρι τότε υγιών πληθυσμών της Βίδρας, καθώς και μετανάστευση των Ελαφιών σε άλλες -απομονωμένες- περιοχές. 
Όμως το "Σκωτσέζικο Πείσμα" μέσα από την δεκαετή αυτή σύγκρουση με την Πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης", προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά: έγινε πλέον Όραμα για μια Νέα Περιβαλλοντική Πολιτική.  Με μια σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων το Περιβαλλοντικό Κίνημα της Σκωτίας βάζει τους Όρους και Όρια για την Ανάπτυξη και την Περιβαλλοντική Προστασία: 
- πλήρη προστασία των Περιοχών της Άγριας Φύσης!
- πλήρη προστασία της Πολιτισμικής και  Αρχιτεκτονικής Τοπικής Κληρονομιάς!
- ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και όχι ανάπτυξη με κέντρο το κέρδος!
Στα πλαίσια αυτά οι Σκωτσέζοι Περιβαλλοντιστές προτείνουν την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπικό και οικιακό επίπεδο και όχι σε βιομηχανικό. Με την λογική αυτή μία και μόνο ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού Lewis, σε συνδυασμό όμως με την Κοινοτική ανάπτυξη της Παραγωγής Υδρογόνου για την αποθήκευση Ενεργειακών Ισοδύναμων- καθώς οι Ανεμογεννήτριες δεν έχουν αδιάλειπτη και αξιόπιστη λειτουργία! Όμως το Ηλεκτρικό Ρεύμα είναι Εμπόρευμα, και δεν μπορεί να αφεθεί στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες να αναπτύξουν την ενεργειακή τους αυτάρκεια! Γιατί τότε ποιος θα αγοράζει Ηλεκτρικό Ρεύμα από τις Ιδιωτικές Εταιρείες;       


Δεν υπάρχουν σχόλια: