26/6/12

Οι ανεμογεννήτριες δεν θα εγκατασταθούν στη Μάνη!

Προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν 32 σύλλογοι της Μάνης αντιδρώντας στα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Μάνη. 


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αυγή".
"Τα τοπία της Μάνης είναι παγκόσμια κληρονομιά" και δεν θα επιτραπεί η "αλλοίωσή τους" από τις φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες που "κάποιοι" επιχειρούν να φυτέψουν στη ραχοκοκαλιά της Μάνης, επεσήμαναν χθες στη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Μάνης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπό τον συντονισμό του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου.
"Αν δεν πετύχει ο νομικός τρόπος, θα ακολουθήσουμε τον μανιάτικο" ξεκαθαρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής
Αφού τόνισαν πως οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εκχωρήθηκαν οι άδειες εγκατάστασης είναι παράνομες και άρα θα ακυρωθούν στο δικαστήριο, εξεδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: "Αν δεν πετύχει ο νομικός τρόπος, θα ακολουθήσουμε τον ...Μανιάτικο!".
Αναφερόμενοι στις "πράσινες μπίζνες", αφού άφησαν σαφείς αιχμές για τις εταιρείες (Άνεμος Μάνης Α.Ε., Solar Cells Hellas κ.ά.) που έχουν αναλάβει το έργο, οι αρμόδιοι φορείς μίλησαν με νόημα για το ταξίδι του Νίκου Παπανδρέου και για τα δείπνα του στην περιοχή της Μάνης. Μάλιστα λίγο νωρίτερα ο κ. Μανωλάκος παραλλήλισε την "μπίζνα" που λαμβάνει χώρα στη Μάνη με αυτή που συνετέλεσε στην καταστροφή της Πούλιας στην Ιταλία, στην οποία ξέσπασε σκάνδαλο λόγω της εμπλοκής της Μαφίας...
Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων με πτερύγια 70 μέτρων θα σημάνει οικολογική και πολιτιστική καταστροφή. Συγκεκριμένα το τεραστίων διαστάσεων έργο, που θα φυτέψει στη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου της Μάνης 250 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, όχι μόνο θα αλλοιώσει αλλά θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη μοναδική ομορφιά της Μάνης. Και αυτό όχι μόνον λόγω της εγκατάστασης των γεννητριών αυτών καθ' αυτών, αλλά και επειδή για την πραγματοποίηση του έργου θα γίνουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες σε παρθένα και απάτητα μέχρι σήμερα σημεία, εκβραχισμοί και θα διαπλατυνθούν δρόμοι για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές 
Απόστολος Καλτσής: 
"Κίνδυνος για τα 7.000 πτηνά που διέρχονται από την περιοχή!"
Άμεση συνέπεια θα είναι και η καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών αλλά και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας.
"Η περιοχή της Νότιας Μάνης αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα και μία από τις τέσσερις θεσμοθετημένες μεταναστευτικές στενωπούς της χώρας" είπε ο Αποστόλης Καλτσής, πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, και πρόσθεσε πως "από την περιοχή κατά τη μετανάστευση διέρχονται περισσότερα από 7.000 αρπακτικά πτηνά, που ανήκουν στην πλέον ευάλωτη κατηγορία πτηνών στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών".
Ο Σπιζαετός και η Αετογερακίνα, που είναι απειλούμενα σε εθνικό επίπεδο, και ο Βασιλαετός και ο Στικταετός, που ανήκουν στα παγκοσμίως απειλούμενα, θα επηρεαστούν σημαντικά από το έργο, που για πολλούς δεν ανήκει καν στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία για να θεωρείται πράσινη πρέπει να είναι μικρής κλίμακας. Ακόμη "ανεπαρκές" κρίνεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα παύσης των ανεμογεννητριών, το οποίο οι εταιρείες χρησιμοποίησαν για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αρμόδιων. 
Κυριάκος Κοττέας: 
"Περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή της μοναδικής Μάνης!"
Για "διάλυση της ενότητας του χώρου" έκανε λόγο ο τοπογράφος, ιστορικός και ορειβάτης Κυριάκος Κοττέας, ενώ τόνισε και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου, τη δωρική του λιτότητα, καθώς και το ότι θα μπορούσε "να αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης". Υποστήριξε πως όποιος εκβραχισμός θα είναι μόνιμος, "δεν έχει χώμα η Μάνη" είπε και επεσήμανε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί "ποιος τελικά θα επωφελείται από αυτήν την ενέργεια καθως οι ανάγκες της Μάνης καλύπτονται με πολύ λιγότερες από 250 ανεμογεννήτριες, συγκεκριμένα με όχι περισσότερες από 4".
Σε νομικό επίπεδο κατέστη σαφές από τον διπλωμάτη κ. Κυρίμη πως οι δύο προσφυγές των 32 συλλόγων και των 1.150 ιδιωτών στο ΣτΕ για ακύρωση έγιναν διότι η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, είναι περιοχή "πολιτιστικής κληρονομιάς και εντός τοπίου ιδιαίτερης αν όχι μοναδικής σημασίας (σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος με τον Ν. 3827/2010 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του Τοπίου), "η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης (...) είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ σύμφωνα με τις οποίες αποκλείεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά καθεστώτα χρήσεων γης και περιορισμών στην δόμηση" και οι αποστάσεις είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες για τέτοια έργα.
Ελπίζοντας πως η Μάνη δεν θα γίνει βορά στα συμφέροντα του ενεργειακού χάρτη, αλλά θα παραμείνει ένας τόπος που -σύμφωνα με τον κ. Κοττέα- "ο άνθρωπος υποκλινόταν στο τοπίο και όχι το αντίθετο", οι Μανιάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: