25/6/12

Πέθανε το σπανιότερο πλάσμα της Γης!


Πέθανε ο «Μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, στο νησί Πίντα των Γκαλάπαγκος!

Ο «Μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε στο νησί Pinta του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος, πέθανε προχθές σε ηλικία 100 ετών, χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.
Ο «Μοναχικός Χόρχε» ζούσε στο νησί Pinta του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι και βιολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του. Χωρίς απογόνους και χωρίς γνωστά άτομα από το υποείδος του, ο «Μοναχικός Χόρχε» ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.
Από τους υπεύθυνους του Πάρκου έγινε γνωστό ότι ο «Μοναχικός Χόρχε» βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του, από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, τον Fausto Llerena. Οι αρχές του Εθνικού Πάρκου ανακοίνωσαν ότι θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Οι χελώνες του είδους του ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια!
Ο «Μοναχικός Χόρχε» εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν ούγγρο επιστήμονα στο νησί Pinta το 1972. Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί. Ο «Μοναχικός Χόρχε» εντάχθηκε σε ειδικό πρόγραμμα αναπαραγωγής στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου των νησιών ΓκαλαπάγκοςΑφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ο «Μοναχικός Χόρχε» ζευγάρωσε, αλλά τα αυγά τους δεν γονιμοποιήθηκαν ποτέ. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές, συγγενείς με το υποείδος του, προερχόμενες από το γειτονικό νησί Espanola- χωρίς όμως να καταφέρει να  ζευγαρώσει μαζί τους.
Ηταν το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος και του Εθνικού τους Πάρκου, που προσελκύει τουλάχιστον 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.
Οι αξιωματούχοι του Εθνικού Πάρκου δήλωσαν ότι με το θάνατο του «Μοναχικού Χόρχε», το συγκεκριμένο υποείδος χελώνας- που ζούσε αποκλειστικά στο νησί Pinta έχει πλέον ολοκληρωτικά εξαφανιστεί. Δήλωσαν ακόμη ότι το σώμα του θα μπορούσε πιθανότατα να ταριχευτεί ώστε να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές, ως σύμβολο της Ανθρώπινης Απληστίας και απρονοησίας.
Μεγάλος αριθμός χελωνών ζούσε στα νησιά Γκαλάπαγκος στο τέλος του 19ου αιώνα, αλλά εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες, μέχρι του σημείου εξαφάνισής τους. Στην εξαφάνισή τους συνέβαλε και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους από την εισαγωγή ξενικών κτηνοτροφικών ειδών όπως προβάτων, κατσικιών  και βοοειδών.
Η μελέτη των διαφορών στην εμφάνιση μεταξύ των χελωνών από διαφορετικά νησιά του Αρχιπελάγους οδήγησε μεταξύ άλλων τον Κάρολο Δαρβίνο στην διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης. Περίπου 20.000 γιγαντιαίες χελώνες από άλλα υποείδη εξακολουθούν ακόμη να ζουν στα απομονωμένα νησιά του Αρχιπελάγους, χάρη σε ένα αυστηρό πρόγραμμα προστασίας τους. Παρόλα αυτά η επιβίωση του «Μοναχικού Χόρχε»-της τελευταίας χελώνας του είδους του, δεν κατέστη δυνατή. Τουλάχιστον ας διδαχθούμε από την ιστορία του- και ας εμποδίσουμε στο να έχουν κι άλλα ζώα την τύχη του! 
Πηγή: BBC News.

Δεν υπάρχουν σχόλια: