14/5/12

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στην ευρωζώνη!


Μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα επέφερε σφοδρό πλήγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιεί με σημερινή ανακοίνωσή της η Fitch Ratings.

Σε περίπτωση "ανεξέλεγκτης" εξόδου, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η υπόλοιπη Ευρώπη θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες σε επίπεδο ανάπτυξης και διαθέσιμων διεθνών κεφαλαίων. Παράλληλα, τονίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθούσαν μαζικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ωστόσο ότι σε περίπτωση "ελεγχόμενης" αποχώρησης της Ελλάδας ο αντίκτυπος για την περιφέρεια της ευρωζώνης θα ήταν πιο περιορισμένος.
«Το σενάριο της ελεγχόμενης εξόδου προβλέπει περιορισμένη μετάδοση της κρίσης, σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη έξοδο, όπου η αγορά θα δεχθεί πολύ ισχυρότερους κλυδωνισμούς» υπογραμμίζει η Fitch Ratings.
Στη μελέτη της για το μέλλον της Ευρωζώνης και τα εναλλακτικά σενάρια, η Fitch επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται το πιθανότερο από τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ενώ θα βάλει σε μεγάλες δυσκολίες τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο κεφαλαιακών ροών. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ελληνικές εταιρείες μπορεί να βρεθούν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, αν δεν χρεοκοπήσουν πραγματικά.
Ευρύτερα, όμως, οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, η περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια και οι κρατικοί περιορισμοί που μπορεί να υπάρξουν θα επηρεάσουν και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο βαθμός στον οποίο θα τις επηρεάσουν, όμως, θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Ευρώπη απέναντι σε αυτήν την προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή διεθνή στήριξη, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, θα είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο, αλλά θα πληγούν σίγουρα και άμεσα και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Εάν επαληθευτεί όμως το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, προειδοποιεί η Fitch, οι υποβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι σοβαρότερες, αφού δεν αποκλείεται να υποβαθμιστούν, πέρα από τις τράπεζες και τις εταιρείες, και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο πανικός που θα προκληθεί θα έχει ευρύτατες επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη, φέρνοντας βαθιά ύφεση τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν προ ύφεσης. Σημειώνει δε ότι από τις επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, στην πιο επικίνδυνη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λόγω των πιθανών κρατικών παρεμβάσεων για «πάγωμα» των τελών προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά και λόγω απώλειας της εμπιστοσύνης στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: