...αλλά η Γερμανία είναι το νοσηρό γονίδιο της Ευρωζώνης!
Συνεχίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων και ιταλικών ομολόγων, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφονται και στις αγορές μετοχών των δύο χωρών με επίκεντρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές τόσο της Ευρωζώνης όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται "ξεγραμμένη" από τις αγορές!
Στις δαγκάνες της τρόικας η Ισπανία!
Σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού πλησιάζει και πάλι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, καθώς φαίνεται ότι οι ευνοϊκές επιδράσεις των φθηνών τριετών δανείων της ΕΚΤ αρχίζουν να εξανεμίζονται. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου κινείται προς τα επίπεδα επιφυλακής του 6%. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,95% (415 μ.β.), στο 4,73% του 5ετούς (404 μ.β.) και στο 3,11% του 2ετούς (295 μ.β.), με το CDS του 5ετούς ομολόγου 18 μ.β. υψηλότερα, στις 480 μονάδες βάσης.
Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ότι η κυβέρνηση επιμένει στο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ του χρόνου, προχωρώντας σε περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών! Επισημαίνεται ότι μία μέρα νωρίτερα η κυβέρνηση Rajoy ανακοίνωσε σχέδια περικοπής των δημοσίων δαπανών κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ κυρίως μέσω «εξορθολογισμού» των δαπανών στην υγεία και την εκπαίδευση. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διά στόματος του προέδρου της, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ισπανικής Τράπεζας, Miguel Angel Fernandez Ordonez επισήμανε, παράλληλα, πως είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα η ισπανική οικονομία. Οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη κύμα επισφαλών δανείων, καθώς η οικονομία της χώρας οδεύει στη δεύτερη ύφεση μέσα σε περίοδο τριών ετών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισπανική κυβέρνηση χάνει τη μάχη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών στα δημόσια οικονομικά της, αφότου ο υπουργός Οικονομίας, Luis de Guindos, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης για την Ισπανία. Πρόσθεσε δε πως μια έξοδος της Ισπανίας από το ευρώ θα ήταν τρέλα, τονίζοντας ακόμη ότι η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.
Αποτυχία της κυβέρνησης Mario Monti στην Ιταλία να ...εξευμενίσει τις αγορές!
Οι ανησυχίες επεκτείνονται και στις άλλες χώρες της περιφέρειας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 5,6%, εν όψει και της δημοπρασίας ομολόγων 5 δισ. ευρώ, την Πέμπτη. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κινείται βαθιά στο κόκκινο, χάνοντας πάνω από 2,5%. Οι "φήμες" που κυκλοφορούν στις αγορές θέλουν την Ιταλία να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2012 από το 0,4% στο -1,3% με -1,5% και να μπαίνει για τα καλά στην ύφεση. Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στην Ισπανία (!!!), λέγοντας ότι η Μαδρίτη δεν έχει εστιάσει αρκετά στα δημόσια οικονομικά της, παρότι έχει σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Χάος στην Ευρωζώνη!
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 5,52% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 381 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 4,70% (401 μ.β.) και του 23ετούς στο 3,31% (317 μ.β.), ενώ το CDS του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 22 μ.β. στις 433 μονάδες βάσης.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ενισχύεται στο 12,48% (1.096 μ.β.) και του 5ετούς στο 14,50% (1.381 μ.β.), ενώ αντιθέτως η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχωρεί κάτω από το 10%, και συγκεκριμένα στο 9,91% (977 μ.β.).
Στο 21,96% η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου λήξεως το 2023 (2.026 μ.β.), στο 20,10% του 15ετούς (1.780 μ.β.), στο 18,74% του 20ετούς (1.628 μ.β.) και στο 17,51% του 30ετούς (1.511 μ.β.).
Στο 3,02% το γαλλικό 10ετές, στο 3,62% το βελγικό, στο 2,29% το ολλανδικό και στο 2,88% το αυστριακό.
Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλό του 1,3058 έναντι του δολαρίου και αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόσθετα εμπόδια βραχυπρόθεσμα καθώς η Ευρωζώνη απειλείται με παρατεταμένη ύφεση. Ενδεικτική της νευρικότητας των επενδυτών και της συνακόλουθης αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων είναι η μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων (στο 1,70% το δεκαετές) και η ραγδαία ανατίμηση του ελεβετικού φράγκου που δύο φορές τις τελευταίες ημέρες «έσπασε» το όριο του 1,20 ανά ευρώ.
"Η Ελλάδα ήταν σπυρί, η Πορτογαλία είναι πληγή και η Ισπανία όγκος", δήλωσε ο Bill Gross, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο. "Αυτή είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή". Απέφυγε όμως να πει πως η Γερμανία είναι το ...γονίδιο που ευθύνεται για την μεγάλη νοσηρότητα που εμφανίζει η Ευρωζώνη από την γέννησή της ήδη, και που τελικά προκάλεσε το σπυρί της Ελλάδας, το έλκος της Πορτογαλίας, τον όγκο της Ισπανίας και τον καρκίνο της Ιταλίας! Και το μόνο σίγουρο είναι πως στην περίπτωση "γονιδιακών ασθενειών" η θεραπεία αν μη τι άλλο δεν είναι ο ...γύψος! Παρόλα αυτά, η Πολιτική του Βερολίνου οδηγεί όλη την Ευρώπη στον "γύψο" της Δημοσιονομικής Σταθερότητας! Με προδιαγεγραμμένες συνέπειες για την τελική έκβαση των ασθενών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου