Αγοράστε ακριβά γερμανικά προϊόντα (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), ενισχύστε με κρατικές επιχορηγήσεις πανάκριβες επενδύσεις, πληρώστε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και παρόλο που το έλλειμμα σας θα αυξηθεί θα έχετε σώσει την Γερμανία από την κρίση! Εσείς έτσι κι αλλιώς είστε χρεοκοπημένοι!
Η Γερμανία "χαμήλωσε" τον πήχυ των προσδοκιών για το πρόγραμμα "Ήλιος" μέσω του οποίου η Ελλάδα ευελπιστεί να της "εξάγει" ποσότητες ηλιακής ενέργειας, λέγοντας ότι προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να ενισχύσει τις δικές του ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν εξετάσει τις όποιες εισαγωγές από άλλες χώρες.
Στόχος του προγράμματος "Ήλιος" που παρουσίασε πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση είναι να καταστήσει την Ελλάδα σημαντική δύναμη παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων έως 20 δις ευρώ τις επόμενες δεκαετίες σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μείωσης του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση δημόσιας γης σε επενδυτές με στόχο την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας κατά 50 περίπου φορές, από τα 206 μεγαβάτ το 2010 στα 2,2 γιγαβάτ μέχρι το 2020 και έως τα 10 γιγαβάτ μέχρι το 2050.
Πρώτα όμως η Γερμανία θέλει να ενισχύσει την δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πριν εξετάσει τις όποιες εισαγωγές, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας Juergen Becker κατά την διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια στην Αθήνα.
"Μπορούμε να σκεφτούμε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μόνο ως κάτι συμπληρωματικό της ενίσχυσης του δικού μας δυναμικού από ανανεώσιμες," είπε ο Becker.
Η Γερμανία ίσως εξετάσει την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας μακροπρόθεσμα, συμπλήρωσε ο Becker. Αλλά σε καμία περίπτωση το Βερολίνο δεν θέλει το πρόγραμμα "Ήλιος" να υπονομεύσει τις δικές του προσπάθειες ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών, είπε ο Γερμανός υφυπουργός σε πάνελ όπου συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια Guenther Oettinger.
Πριν προχωρήσει στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία, η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στα επίπεδα της Γερμανίας, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται περίπου στο μισό αυτών της Ελλάδας, είπε ο Becker.
Η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία με βάση τις ισχύουσες τιμές στην Ελλάδα "θα εκτόξευε το κόστος (ενέργειας) για τους (Γερμανούς) καταναλωτές...και η όποια χρηματοοικονομική βοήθεια της Γερμανίας (προς την Ελλάδα) θα έπρεπε να έρθει από άλλες πηγές," είπε ο Becker.
Αυτή τη στιγμή, πολύ μικρό ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολικής, καλύπτουν το 8% περίπου της συνολικής εγχώριας ζήτησης.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., κ. Guenther Oettinger υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές και μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ύφεση. Τόνισε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες- μέλη και θα δημοσιοποιήσει σύντομα στοιχεία για την πορεία επίτευξης των υποχρεωτικών στόχων που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Επεσήμανε ότι η υπάρχουσα υποδομή δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του «Ήλιος» για την οποία, όπως είπε, θα απαιτηθεί ενίσχυση των δικτύων, διασύνδεση των νησιών και νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, βήματα που εξυπηρετούν και τον στόχο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα έχει ρόλο- κλειδί για την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας και επισήμανε την ανάγκη για προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα πλαίσια και των δεσμεύσεων που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο της Χώρας μας! Στόχος, όπως είπε, είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει μείωση (;) στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου (!!!). Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.
Για εθνική προτεραιότητα αναφορικά με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκανε λόγο στον χαιρετισμό του και ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. "Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για μια χώρα όπως η Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο, πιστεύω, ότι στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν έναν από τους λίγους επενδυτικούς τομείς που ανθίζουν. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει αναλλοίωτο", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% (!!!) της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία (!!!). Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ.
Τόνισε δε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά. Ναι, θα συμπληρώσουμε εμείς, αν δεν σας μαυρίσει πριν ο ελληνικός λαός στις κάλπες! Γιατί διαφορετικά θα μας μαυρίσετε την ζωή και όχι μόνο την δική μας αλλά και των εγγονιών μας, καθώς με τα φαραωνικά σας σχέδια περί "Πράσινης Ανάπτυξης" όχι μόνο καταχρεώνεται ο Ελληνικός Λαός με δισεκατομμύρια ευρώ προς όφελος των Γερμανικών εταιριών παραγωγής ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ, αλλά χτυπιέται και η όποια πρωτογενή παραγωγή διαθέτει η Χώρα λόγω του αυξημένου κόστους που προκαλεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό φορτίο. Εξάλλου είναι βλάκες οι Γερμανοί που την ώρα που πουλάνε σε εμάς ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ οι ίδιοι συνεχίζουν να καίνε ...κάρβουνο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου