12/3/12

Αποτυχία του PSI με το καλημέρα!


Έως και 80% χαμηλότερα από την αξία τους τα νέα "κουρεμένα" ελληνικά ομόλογα! Στα  ύψη παραμένουν τα Ελληνικά Spread!

Σε τραγικά χαμηλά επίπεδα ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται, επισήμως από σήμερα, τα νέα ελληνικά "κουρεμένα" ομόλογα, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι οι επενδυτές βλέπουν με μεγάλη απαισιοδοξία την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων και την δήθεν ελάφρυνση του χρέους
Σύμφωνα με τις τιμές που παραθέτει η Tradeweb, η νέα σειρά των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται γύρω στο 22%-26% της ονομαστικής αξίας, σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με ιδιαίτερα “προβληματικό” χρέος. 
Με την έναρξη διαπραγμάτευσης μπήκαν στο σύστημα διαπραγμάτευσης 21 νέα ομόλογα με διαφορετικές διάρκειες λήξης, που ξεκινούν από 11 έτη και φτάνουν έως και τα 30 έτη, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 34 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα σταθερού επιτοκίου το οποίο έχει προσδιοριστεί στο 2%. Αύριο στον κατάλογο αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο ομόλογα κυμαινομένου επιτοκίου. Οι τιμές των νέων ομολόγων από τις πρώτες ώρες της επίσημης διαπραγμάτευσής τους, κυμαίνονται σε ιδιαίτερα  χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την ονομαστική τους αξία.  Το ομόλογο 11ετούς διάρκειας και ημερομηνία λήξεως στις 24/2/2023 διαπραγματεύεται στο 26% με 27% της ονομαστικής του αξίας που προσδιορίζει την απόδοσή του στο 19%. Το συνολικό ύψος του νέου αυτού ομολόγου ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Η αρνητική αυτή αντιμετώπιση των νέων "κουρεμένων" ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς χρηματαγορές οδήγησε σε "Μίνι-Κραχ" το Χρηματιστήριο Αθηνών! 
Στις 733,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης τιμών του, κατά 2,45% πιο κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται πλέον στις 1.749,4 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο spread του Πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 1.187 μονάδες βάσης.
“Κοιτάζοντας μπροστά, εκτιμούμε ότι θα διατηρηθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τη συμφωνία για το κούρεμα. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος παραμένει υψηλός, ενώ ακόμη και αν η επόμενη κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στη λιτότητα, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας απειλεί να καταστήσει πολύ γρήγορα "υπερβολικά αισιόδοξο" το στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020”, σημειώνουν αναλυτές της Rabobank.
Με βάση τις πρώτες αυτές ενδείξεις από το πως αντιμετωπίζουν οι αγορές τα νέα Ελληνικά ομόλογα η Moody’s Investors Service προέβηκε σε νέα ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας και της προοπτικής μετά και το PSI. Στο Weekly Credit Outlook οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν  ότι «... το ρίσκο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, παραμένει υψηλό!». Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι το ελληνικό χρέος είναι απίθανο να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και προσθέτουν ότι το μέγεθος του "haircut" αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή η Moody’s με επίσημη ανακοίνωσή της θεώρησε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει κανονικά και πέρα πάσης αμφιβολίας!
Την επόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία των τίτλων CDS που έχουν εκδοθεί για τα ελληνικά ομόλογα, μετά την απόφαση το βράδυ της Παρασκευής από την αρμόδια επιτροπή της ISDA ότι έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός. Από τη δημοπρασία θα προκύψει τιμή για τα ομόλογα με τα οποία συνδέονται τα CDS, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία αποπληρωμής τους. Πρόκειται για την πρακτική που συνήθως ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως εκείνη της Lehman Brothers, όταν είχαν τελικά πληρωθεί CDS αξίας 5,2 δισ. δολ. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για CDS συνολικής καθαρής αξίας 3,16 δισ. δολ.! Η πραγματική ανησυχία από την πληρωμή των CDS έχει να κάνει με τον κίνδυνο νέας «ανάφλεξης» της κρίσης στην Ευρω-περιφέρεια: Γνωρίζοντας οι επενδυτές ότι σε περιπτώσεις «εθελοντικής αναδιάρθρωσης» τελικά τα CDS πληρώνονται, έχουν κάθε λόγο να αρχίσουν να «ποντάρουν» ότι η Πορτογαλία ή η Ισπανία και γιατί όχι και η Ιταλία, θα ακολουθήσουν την πορεία της Ελλάδας. Θα εκτοξεύσουν, έτσι, στα ύψη την αξία των CDS (όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας) οδηγώντας έτσι στην αυτοεκπλήρωση της «προφητείας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: