27/3/12

Τσιμέντο Παντού.

Ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα,
αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Βήμα".
Ακόμη περισσότερο τσιμέντο στα  ελληνικά νησιά!
Ακόμη περισσότερο τσιμέντο στα ελληνικά νησιά προβλέπουν ρυθμίσεις που περνούν μέσα σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για τις ίδιες διατάξεις, που περιελάμβανε το "Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό" του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά πιο ευνοϊκές -αυξημένη δυνατότητα δόμησης- για τους επενδυτές. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν προ ημερών κατά τη διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό, οι ρυθμίσεις που τελικά προωθούνται είναι ακόμα πιο δελεαστικές για επιχειρηματίες του τουρισμού.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
- σε νησιά με επιφάνεια 70-200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων θα μπορεί να φτάνει το 1% της επιφάνειάς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό ήταν 0,15 έως 0,2% και αφορούσε νησιά από 90 τ. χλμ.. Για τους οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς που αναπτύσσονται στα νησιά αυτά, ο μεικτός συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05.
- σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση υπολογίζεται σε ποσοστό 1% για το τμήμα της επιφάνειάς τους έως 200 τ. χλμ. και σε ποσοστό 0,5% για το άνω των 200 τ. χλμ. τμήμα της επιφανείας τους. Το ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό ήταν 0,1% Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν εφαρμόζονται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια.
- Προωθείται ακόμη περισσότερο η τουριστική κατοικία. Εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνονται γήπεδο γκολφ 18 οπών τουλάχιστον και εφόσον ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,05 τότε το ποσοστό των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που μπορούν να εκμισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν προσαυξάνεται σε 75% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος...
- Για ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία αποτελούν τμήμα σύνθετου τουριστικού καταλύματος μπορεί να υπάγονται σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης. Το ποσοστό του ξενοδοχείου που επιτρέπεται να υπαχθεί σε τέτοιο καθεστώς μπορεί να φτάνει το 70% της συνολικής σε κλίνες δυναμικότητάς του. Εφόσον πρόκειται για υφιστάμενο ξενοδοχείο που μετατρέπεται σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα το ποσοστό θα μπορεί να φτάνει το 49%.
Αντιδράσεις φορέων της Οικολογίας.
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε κοινή τους ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υποδομών χαρακτηρίζουν τελείως ακατανόητο ότι προστέθηκε σειρά από άρθρα που αφορούν τον τουρισμό και την χωροθέτηση οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων ακόμα και σε νησιά με έκταση 70τ.χλμ. «Δηλαδή νησιά ακόμη πιο μικρά σε έκταση από εκείνα των 90τ.χλμ. που αναφέρονται στο "Σχέδιο ΚΥΑ Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό", το οποίο όπως φαίνεται εγκαταλείφθηκε. Συνάμα αυξάνονται τα ποσοστά κάλυψης των νησιών», επισημαίνουν. Οι τρεις οργανώσεις κρίνουν απαραίτητη την πλήρη απαγόρευση της χωροθέτησης οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων, τουλάχιστον σε νησιά με έκταση μικρότερη των 90τ.χλμ., η οποία είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρή. Όπως επισημαίνουν η περιορισμένη φέρουσα ικανότητα των νησιών (νερό, ενέργεια κτλ) υπαγορεύει την απαγόρευση χωροθέτησης οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων σε νησιά μικρότερα σε έκταση από τη Λήμνο.
Αλλαγές και στον Οικοδομικό Κανονισμό: ελευθερη δόμηση μεσα σε πάρκα ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις!
Αλλαγές που αφορούν τα πάρκα και τα άλση φέρνει και το ΥΠΕΚΑ με καινούργιες τροπολογίες στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Πλέον σε αυτές τις εκτάσεις, σε τμήμα τους που δεν έχει δασική βλάστηση, θα επιτρέπεται η κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων, απαραίτητων για τη λειτουργία των πάρκων. Η καταλαμβανόμενη έκταση θα μπορεί να φτάνει το 5% της συνολικής έκστασής τους και κατ' ανώτατο όριο τα δέκα στρέμματα. Το είδος των έργων και των εργασιών θα εξειδικεύεται με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υφιστάμενα κτίρια και υποδομές εντός πάρκων και αλσών θα μπορούν να εξαιρούνται της κατεδάφισης εφόσον πληρούν προϋποθέσεις που θέτει ο Δασικός Κώδικας και εάν ο δήμος της περιοχής εξασφαλίσει εντός τριών ετών (από την έναρξη ισχύος του νόμου) τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Επίσης εξαιρούνται της κατεδάφισης και όσα κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές κατασκευάστηκαν από το υπουργείο Δημοσίων Έργων και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε πάρκα, άλση και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τροπολογίες του ΥΠΕΚΑ, τυχόν πράξεις της διοίκησης οι οποίες εκδόθηκαν για την προστασία των συγκεκριμένων πάρκων και αλσών θα ανακαλούνται.
Παράλληλα ανοίγει παράθυρο για τις αναδασωτέες εκτάσεις. Ειδικότερα, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων που αφορούν πάρκα και άλση θα αίρονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μετά τη δημιουργία ή αναδημιουργία της δασικής βλάστησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: