Της Ηρώ Γλάρου,
αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ποντίκι".
Η είδηση είναι από αυτές που συνήθως περνάνε στα ψιλά παγκοσµίως. Και αυτό γιατί τραγική πρωταγωνίστρια είναι ένα κοριτσάκι της φυλής Gwaj -Awà, που ζούσε κάπου στα βάθη του Αμαζονίου.Ένα κοριτσάκι που µάθαµε την ύπαρξή του - όπως και της φυλής της - µετά τη φρικτή δολοφονία του από παράνοµους υλοτόµους.
Η 8χρονη εκτιµάται - γιατί υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες - ότι αποµακρύνθηκε από τον καταυλισµό της φυλής και απήχθη από παράνοµους υλοτόµους που είχαν αυθαίρετα εισβάλει σε µια έκταση 1.000 στρεµµάτων που βρίσκεται στην περιοχή Maranhao, στη Βόρεια Βραζιλία, και έχει αναγνωριστεί ως επικράτεια των αυτοχθόνων.
Στη συνέχεια οι αληταράδες έδεσαν το κοριτσάκι σε ένα δέντρο και το έκαψαν ζωντανό. Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν πρόκειται ποτέ να µάθει εάν πριν το κάψουν το κακοποίησαν σεξουαλικά. Άλλωστε ακόµα ούτε το όνοµά του δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ αν και το περιστατικό βγήκε στη δηµοσιότητα στα µέσα Ιανουαρίου, εκτιµάται και πάλι ότι συνέβη τον Οκτώβριο ή τον Νοέµβριο.
«Μάθαµε ότι ενώ το κοριτσάκι καιγόταν, εκείνοι γελούσαν», είπε στη βραζιλιάνικη ιστοσελίδα Terra ο Luis Carlos, Ινδιάνος της φυλής Guajajara του Αµαζονίου, που επίσης ζει εντός της προστατευόµενης έκτασης των 1.000 στρεµµάτων. Η φυλή του θεωρείται µια από αυτές που βρίσκονται σε επαφή µε τον «πολιτισµό». Το κοριτσάκι, όµως, έβλεπε για πρώτη και για τελευταία φορά στη ζωή του λευκούς άντρες…
Η µαφία του Αµαζονίου!
Οι αρχές της Βραζιλίας, και συγκεκριµένα το γραφείο που ασχολείται µε τους Ινδιάνους του Αµαζονίου, επιβεβαίωσε τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ...µεµονωµένο περιστατικό. Η αλήθεια είναι, όµως, διαφορετική. Την επταετία 2003-2010 έχουν επιβεβαιωθεί οι δολοφονίες 452 Ινδιάνων του Αµαζονίου, αριθµός, όµως, που στην πραγµατικότητα είναι κατά πολύ µεγαλύτερος, αφού είτε δεν γίνονται καταγγελίες στις αρχές είτε οι δολοφόνοι δρουν στην «καρδιά» του δάσους χτυπώντας φυλές που δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο πάνω στον πλανήτη, παρά µόνον την περιοχή που γεννήθηκαν και ζουν.
Σύµφωνα µε τις επίσηµες εκτιµήσεις, στην περιοχή Maranhao ζουν περισσότεροι από 15.000 ιθαγενείς, διαφορετικών φυλών, που διαβιούν σε διαφορετικό βαθµό αποµόνωσης η κάθε µία.
Η µεγαλύτερη απειλή για τους αυτόχθονες είναι οι ανθρακωρύχοι, οι υλοτόµοι και οι κτηνοτρόφοι, που παρανόµως εισβάλλουν στο αρχέγονο δάσος για να εκµεταλλευτούν τους αµύθητους φυσικούς πόρους, σκοτώνοντας τους ιθαγενείς.
Η προσπάθεια για την εξαφάνιση των Ινδιάνων µε στόχο την υφαρπαγή και καταστροφή του Αµαζονίου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όταν εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσµατα σιδηροµεταλλεύµατος στην περιοχή Maranhao.
Η Παγκόσµια Τράπεζα έσπευσε τότε να κάνει το πρώτο βήµα για την εκµετάλλευση της περιοχής, υποστηρίζοντας οικονοµικά σχέδιο ανάπτυξης που προέβλεπε την κατασκευή ενός ορυχείου και µιας σιδηροδροµικής γραµµής.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 30% της περιοχής που ζουν οι ιθαγενείς της φυλής Awà έχει καταστραφεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φυλή αριθμεί πλέον μόνον 355 μέλη, που ζουν χωρισμένα σε τέσσερις κοινότητες στα βάθη του Αμαζονίου. Οι Awà εξαρτούν την επιβίωσή τους αποκλειστικά από το δάσος και έχουν ελάχιστες επαφές ακόμα και με άλλες φυλές.
Αν και η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε το 1992 την περιοχή ως επικράτεια των Awà, το γεγονός δεν εμπόδισε την εισβολή εταιρειών που έχοντας στην υπηρεσία τους συμμορίες έχουν εισβάλει στην περιοχή και την καταστρέφουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη νομοθετική αναγνώριση έχουν δημιουργηθεί τρεις από τους μεγαλύτερους παράνομους οικισμούς. Αυτοί αποτελούν επί της ουσίας τα κέντρα επιχειρήσεων των συμμοριών που συγκροτούν παράνομοι υλοτόμοι και παράνομοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και τις αποψιλώνουν για να τις χρησιμοποιήσουν ως βοσκοτόπια.
Πριν από τρία χρόνια ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητούσε όλοι οι εισβολείς να εγκαταλείψουν το έδαφος όπου ζει η φυλή των Awà εντός 180 ημερών, όμως κατά της απόφασης έγινε έφεση από παράνομους κτηνοτρόφους, οι οποίοι και κατάφεραν να αναστείλουν την εκτέλεσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου