29/2/12

Η περίοδος της μασκαρεμένης ελληνικής χρεοκοπίας τέλειωσε, ήρθε η ώρα της πραγματικής!

Κάποτε που ορισμένοι αναλυτές μιλούσαν για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, οι Έλληνες αρμόδιοι (;) περί τα οικονομικά υπουργοί (Γιώργος Παπακωνσταντίνου για παράδειγμα) αλλά και ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους λέγοντας πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και ότι το 2012 η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές για δανεισμό!!!
Σήμερα που έχουμε 2012, η χώρα μας γίνεται η πρώτη εν λειτουργία χρεοκοπημένη χώρα, μετά την υποβάθμισή της σε "selective default". Η επιλεκτική χρεοκοπία, την οποία βιώνουμε αναγκαστικά ως αποτέλεσμα του PSI, ήταν πριν από ένα χρόνο ζήτημα το οποίοξόρκιζαν στο ΠΑΣΟΚ και το απέδιδαν σε προπαγάνδα κακόβουλων. Σήμερα που είναι πραγματικότητα κανείς δεν ιδρώνει. "Τεχνικό" το θέμα, λένε στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζουν προσωρινή την απόφαση της ΕΚΤ να μην παίρνει ελληνικά ομόλογα ως collateral. Δηλαδή πόσο πιο χοντρά να μας πουν ότι χρεοκοπήσαμε, για να το παραδεχτούμε…

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, πάντως, που ούτε "ακραίος" όπως ο Ρουμπινί, θεωρείται, ούτε έχει ίδια συμφέροντα, όπως ο Σόρος και άλλοι, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο ιστολόγιό του για το τι έρχεται:
«Τι θα έχει συμβεί μέσα στους επόμενους 19 μήνες; Τα βασικά γεγονότα που σίγουρα θα συμβούν είναι η ύφεση στην Ευρώπη και η πλήρης και μη μεταμφιεσμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, ίσως ακόμη και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!»
Αυτό που παρατηρεί λοιπόν ο νομπελίστας οικονομολόγος είναι ότι από τη μεταμφιεσμένη χρεοκοπία, θα περάσουμε στην πραγματική.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα επιδεινώνει διαρκώς το πρόβλημα του χρέους και μία χρεοκοπία που δεν είναι εφικτή, μέχρις ότου η χώρα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή πλεόνασμα στον προϋπολογισμό χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι του χρέους). Αυτό όμως, δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2013».
«Κατά συνέπεια», προσθέτει, «το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να τηρήσει στάση αναμονής».
Όσο για την έξοδο από το ευρώ, ο Κρούγκμαν, ευρισκόμενος στην Πορτογαλία (για να μιλήσει για το πρόβλημα που έχουν και εκεί) είπε ότι «εάν εγώ διοικούσα μία χώρα της περιφέρειας θα έλεγα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή». Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η Ελλάδα «βρίσκεται πολύ κοντά στο να μην έχει άλλες επιλογές»Επιπλέον ο Κρούγκμαν  εξήγησε ότι η συμμετοχή στο ευρώ αποδείχθηκε «ατυχής» και εξέθεσε τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης «σε ακραίο ρίσκο χωρίς εύκολη διέξοδο». Και για μια ακόμη φορά τάχθηκε κατά της επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας στις χώρες αυτές και επισήμανε ότι «κάποια λιτότητα είναι απαραίτητη αλλά οι εκκλήσεις για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα είναι αποδιοργανωτικές».
Εξάλλου τη βεβαιότητα για επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή εκφράζει και η κορυφαία οικονομολόγος του ιδρύματος του "Rubini Global Economics", Mέγκαν Γκριν. Η στενή συνεργάτις του «γκουρού» των αγορών Νουριέλ Ρουμπινί επισημαίνει ότι η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα λάβει χώρα στο τέλος του 2013, μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές, λόγω του μεγάλου πολιτικού κόστους που έχει αυτή την στιγμή για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Παράλληλα, τονίζει ότι το Μνημόνιο είναι λάθος, διότι δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακούς στόχους, ενώ υπογραμμίζει πως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν θα έχει καμία σημασία, επειδή -πλέον- τις αποφάσεις για την Ελλάδα τις λαμβάνει η τρόικα...  

Πηγές: "Moneypost" "Καθημερινή" "Real

Δεν υπάρχουν σχόλια: