4/2/12

Πως η ύφεση φέρνει κι άλλα μέτρα...

Αναθεωρείται  ο προϋπολογισμός του 2012, πριν καλά- καλά αρχίσει να εφαρμόζεται!

Σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2012 θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, που οδηγεί το φετινό ΑΕΠ σε επίπεδα κατώτερα του 2006, αλλά και μετά τις εκτιμήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην Ελληνική Οικονομία η οριστικοποίηση του PSI καθώς η Νέα Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα.
Πρόκειται για αλλαγές σε επιμέρους μεγέθη και όχι στον τελικό στόχο του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού, για τον οποίο η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί στο 5,4% του ΑΕΠ ή σε 11.427 εκατ. ευρώ και μάλιστα για να διασφαλίσει έγκαιρα την επίτευξή του, αξιώνει σειρά νέων μέτρων, ύψους περίπου 2,1 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.
Αφετηρία της αναθεώρησης των στόχων είναι το χαμηλότερο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε το ΑΕΠ του 2011, έναντι και της τελευταίας εκτίμησης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες το προσδιορίζουν σε 215 δισ. ευρώ, από 217,8 δισ. ευρώ, που ήταν η εκτίμηση του προϋπολογισμού. Αιτία είναι η βαθύτερη ύφεση που θα υπερβεί το -6%, αντί του -5,5% που εκτιμούσαν το υπουργείο Οικονομικών και οι ελεγκτές της Τρόικας, ενώ για το 2012, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει περαιτέρω στο επίπεδο των 208 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης 212,5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα υποχωρήσει κάτω από το ύψος του έτους 2006(!), συνέπεια της πολιτικής του μνημονίου και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία. Για την ιστορία, το έτος 2006, το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε καταμετρηθεί σε σχεδόν 209 δισ. ευρώ, ενώ φέτος, το 2012, θα διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και μάλιστα ακόμη και με τις θετικότερες προβλέψεις και εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα πέσει και κάτω από τα 208 δισ. ευρώ!
Το χαμηλότερο ΑΕΠ αυξάνει τις άμεσες και έμμεσες πιέσεις στο έλλειμμα, δεδομένου ότι αφενός σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα εισοδήματα και άρα και φορολογητέα ύλη, αφετέρου όσο μικραίνει το ύψος του ΑΕΠ τόσο αυξάνεται το έλλειμμα ως ποσοστό του, (σχέση αριθμητή με παρονομαστή).
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2011, η "τεχνητή" συγκράτηση των δαπανών στην οποία επιδόθηκε το υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας σημαντικά κονδύλια που επρόκειτο να πληρωθούν το 2011, στο 2012, η "σφαγή" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η απόδοση του ενιαίου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ (του γνωστού πλέον Χαρατσιού), οδήγησαν το ποσοστό του ελλείμματος κοντά στο στόχο του 9% του ΑΕΠ. Η κάθετη πτώση όμως του ΑΕΠ μέσα στο 2011 είχε ως αποτέλεσμα και πάλι το έλλειμμα να ξεφύγει! Τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2011 θα εξαχθούν στις αρχές Μαρτίου, αφού μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου υπάρχει παράταση του οικονομικού έτους, για την είσπραξη της β' δόσης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Στις 20 Ιανουαρίου πάντως το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011, μετρήθηκε σε 21.726 εκατ. ευρώ ή στο 10% του ΑΕΠ. Με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, όπου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα! Το υπό αναθεώρηση σχέδιο του προϋπολογισμού, προέβλεπε μείωση του ελλείμματος το 2012, στο επίπεδο των 14.221 εκατ. ευρώ, ή στο 6,7% του ΑΕΠ. Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία και με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη όλα τα στοιχεία, και θα μπορέσουν  να συνυπολογιστούν  και έξοδα όπως π.χ. για την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, έξοδα που αναμένονται να εκτιναχθούν καθώς τόσο η αύξηση της  ανεργίας αλλά και η μείωση των μισθών-που επιφέρει και ανάλογη μείωση των εισφορών, όσο και το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω του PSI, θα αυξήσει δυσβάσταχτα το έλλειμμα τους και η βιωσιμότητά τους θα εξαρτάται πλήρως από αυτές τις χρηματοδοτήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%. Το «ψαλίδι» επικεντρώνεται στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσια φορέων και οργανισμών και απολύσεις στο Δημόσιο- ακόμα και από τον Στρατό, την Υγεία και την Παιδεία.
Παράλληλα συστήνουν και αυξήσεις εμμέσων φόρων (αντικειμενικές αξίες , ΦΠΑ), ενώ υπάρχει ήδη  συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση για νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές.
Μεταξύ των νέων μέτρων για το τρέχον έτος συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
*Περικοπές αποδοχών για τους εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις, τις εισηγμένες εταιρείες και τις τράπεζες, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο. Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει οι αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATEbank, οι οποίες θεωρούνται υψηλές κυρίως λόγω των επιδομάτων που προβλέπονται.
*Μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια. Στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, του ιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο, θα επιβληθούν εντός του έτους περικοπές αποδοχών που θα ανέρχονται σε 20% σε μέσα επίπεδα.
*Κλείσιμο φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα μπει «λουκέτο» σε 100 ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις. Η τρόικα επιμένει ότι οι υπάλληλοι των οργανισμών που κλείνουν θα πρέπει να απολύονται. Μάλιστα υπολογίζεται πως σε πρώτη φάση οι αποχωρήσεις ενδέχεται να φθάσουν τις 10.000.
*Περικοπές στα ποσά των δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
*Μείωση του μισθολογικού κόστους στον Ιδιωτικό Τομέα, με το επιχείρημα πως αυτή η μείωση θα βοηθήσει στην "ανάπτυξη" και θα συγκρατήσει την πτώση του ΑΕΠ!

Πηγές:
Εφημερίδα "Ναυτεμπορική".
Εφημερίδα  "Ήμερησία".



Δεν υπάρχουν σχόλια: