"Στην Ελλάδα επιτρέπεται να μειώσει το χρέος της, όμως οι Ευρωπαίοι εξασφαλίζουν πως όποιο χρέος μείνει θα μπει σε προτεραιότητα, έναντι όποιας άλλης υποχρέωσης της χώρας" αναφέρει άρθρο του Φλόιντ Νόρις για τους NYT, με τίτλο "Στη διάσωση της Ελλάδας προηγούνται οι τράπεζες".
Banks Come First in a Greek Rescue Plan!
Ο κ. Νόρις υποστηρίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να στηρίζει την Ελλάδα, ζητώντας αυστηρά μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τα χρέη της στις τράπεζες μέχρις ότου αυτές σταθεροποιηθούν και ξεπεράσουν την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση.
"Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να πληρώσει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τις τράπεζες. Όχι όμως για να σώσει την Ελλάδα" προσθέτει.
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι μέχρι να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες του δεύτερου "πακέτου", οι Έλληνες θα έχουν απολέσει το κύριο και σημαντικότερο επιχείρημά τους "την απειλή ότι εάν η ΕΕ τους αφήσει να καταρρεύσουν, τότε θα συμπαρασύρουν όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα".
"Όταν θα έχει επιτευχθεί αυτό η Ευρώπη θα σταματήσει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίζει την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας δεν θα έχει παρουσιάσει σημεία βελτίωσης" προσθέτει.
Το κλίμα έναντι της Ελλάδας, αντικατοπτρίζεται - λέει ο αρθρογράφος - στο κείμενο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, σχετικά με τον "επίτροπο για τα δημοσιονομικά".
Το έγγραφο αναφέρει πως "η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων".
"Τα κρατικά έσοδα θα χρησιμοποιούνται κυρίως και κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους" αναφέρει το κείμενο εννοώντας ότι σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές παροχές θα πηγαίνει ό,τι περισσεύει.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η ιδέα για ένα "ειδικό ταμείο", το οποίο θα διαχειρίζονται οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θα μπορούν να σταματούν τη ροή κατά βούληση, αλλά όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Στο άρθρο αναφέρεται πως η ιδέα των δανειστών ότι τα δάνεια πρέπει να εξυπηρετηθούν από τον οφειλέτη κατά προτεραιότητα, δεν είναι κάτι καινούριο. Αναφέρει το παράδειγμα της Βενεζουέλας, το 1902, όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία έστειλαν πλοία και βομβάρδισαν τη χώρα μέχρι που οι αρχές συμφώνησαν να δίνουν το 30% των εσόδων από το εμπόριο στην εξυπηρέτηση των χρεών προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Όλα αυτά - λέει το άρθρο - πριν η Σύμβαση της Χάγης ορίσει, το 1907, ότι οι διαφορές σχετικά με τα χρέη δεν μπορούσαν να διευθετηθούν μέσω των όπλων.
"Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει χρήση στρατιωτικής βίας" αναφέρει ο κ. Φλόιντ, προσθέτοντας πως "το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο".
"Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει όσα χρωστάει, αλλά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αυτής της γενιάς, θα εξασφαλίσουν πως τα χρέη που θα μείνουν θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα, έναντι όποιων άλλων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους" καταλήγει το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου