21/1/12

Οι Ποινικές (πέρα από τις Πολιτικές) ευθύνες της Κυβέρνησης Παπανδρέου!


Στη Βουλή το «μαγείρεμα» του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ:
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζητάει τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών του Γ. Παπανδρέου και μελών του οικονομικού επιτελείου!
Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ζητάει με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τη στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου δρομολογεί την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη με νομοθετική ρύθμιση, ο Γρ. Πεπόνης ζητάει να παραπεμφθεί στη Βουλή η δικογραφία που περιλαμβάνει καταγγελίες για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο να επιβληθούν πιο σκληρά μέτρα στη λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή».
Οι οικονομικοί εισαγγελείς κατά την έρευνα που έκαναν για την ΕΛΣΤΑΤ «σκόνταψαν» σε πολιτικά πρόσωπα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν το έγγραφό τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «από το σύνολο του συλλεχθέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατεχόντων συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση».
Οι εισαγγελείς στο έγγραφό τους στον Αρειο Πάγο παραθέτουν 18 ονόματα που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, αν και έχει κληθεί, δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος. Η έρευνα των Πεπόνη - Μουζακίτη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζ. Γεωργαντά, η οποία υποστηρίζει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φθάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, ώστε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: