8/12/11

Νέα καταστρεπτικά σχέδια για την Αιτωλοακαρνανία από τους Μεγαλοεργολάβους της Μαύρης Ανάπτυξης και τους Πολιτικούς της Πράσινης Απάτης!

Πράσινο φως από την ΡΑΕ στο πρώτο τερατώδες αντλησιοταμιευτικό έργο της χώρας, ισχύος 220 MW που θα γίνει στην Αιτωλ/νία! Πρόκειται για την πλέον περιβαλλοντικά καταστρεπτική τεχνολογία ΑΠΕ, καθώς  συνδοιάζει την λειτουργεία Γιγαντιαίων Αιολικών Πάρκων και Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων!
 
Ο λόγος για τα συστήματα αντλησιοταμίευσης, που φαίνεται ότι μπαίνουν για τα καλά στην ενεργειακή ατζέντα των Μεγαλοεργολάβων, καθώς προχθές η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε τη χορήγηση άδειας στο πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα ισχύος 220MW στην Αιτωλοακαρνανία.
Η πρώτη άδεια που χορηγήθηκε αφορά σε έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ πληροφορίες θέλουν την ανεξάρτητη αρχή να επεξεργάζεται και τις υπόλοιπες αιτήσεις για ανάλογα έργα που έχουν υποβληθεί τόσο από την ΤΕΡΝΑ, όσο και από τη Μηχανική και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΗ βρίσκονται σε συμφωνία για την από κοινού υλοποίηση των έργων που θα αδειοδοτηθούν. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζερβός έχει στείλει επιστολή προθέσεων στην ΡΑΕ στην οποία αναφέρει ότι "εφόσον ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα της ΤΕΡΝΑ, προτιθέμεθα να συνεργαστούμε σε κοινοπρακτικά σχήματα, όταν θα κρίνουμε ότι έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συνεργασία θα υλοποιηθεί μέσω της κοινής μας εταιρείας".

Το εν λόγω σύστημα αντλησιοταμίευσης, όπως και όλα τα παρόμοια συστήματα απότελείται από δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Η διαφορά με τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω , μπορεί να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Αυτή η διαδικασία της άντλησης, γίνεται με τη χρήση αιολικής ενέργειας, η οποία με αυτόν τον τρόπο «αποθηκεύεται» ως «υδροηλεκτρικό στοκ» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση. Παράλληλα το έργο αντλησιοταμίευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως back up του αιολικού, ώστε να δημιουργείται ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας βάσης, από ΑΠΕ.
Στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος είχε ουσιαστικά εξαγγείλει την πρόθεση της ανεξάρτητης αρχής να ανοίξει το κεφάλαιο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα. Τότε ο κ. Βασιλάκος είχε τονίσει ότι ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργων αντλησιοταμίευσης, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ είχε προδιαγράψει και τα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει προετοιμασία, και θα καταρτιστούν συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία για τη συμπλήρωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Δηλαδή η ΡΑΕ θα διαμορφώσει σύντομα ολοκληρωμένο καθεστώς που θα διέπει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Σημειώνεται εξάλλου ότι για το συγκεκριμένο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε πρόσφατα κατατεθεί πρόταση για υπαγωγή στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είχε αιτηθεί την υπαγωγή στο fast track τόσο των έργων αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει για το νομό Αιτωλοακαρνανίας όσο και για το έργο των αιολικών πάρκων και της διασύνδεσης της Κρήτης μέσω υποβρυχίου καλωδίου με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: