12/12/11

Ακτιβιστές μπήκαν σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Γαλλία!


Στη μικρή πόλη Nogent-sur-Seine, 95χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού δύο ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν μέσα σε 15 λεπτά να σκαρφαλώσουν στη στέγη ενός εκ των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης και να απλώσουν πανό. Τότε τους συνέλαβε το προσωπικό ασφαλείας του εργοστασίου, ενώ η εταιρεία διαχείρισής του, ο γαλλικός όμιλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Electricité de France (EDF), ανακοίνωσε πως τους ήταν (;) γνωστή η επιχείρηση της Greenpeace. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι αν η EDF γνώριζε ή όχι την επιχείρηση, αλλά πως είναι δυνατόν επί ένα τέταρτο να μην γίνουν αντιληπτοί οι δύο ακτιβιστές και να κατορθώσουν να κρεμάσουν και πανό.
Πυρηνικά εργοστάσια ευάλωτα στα τρομοκρατικά χτυπήματα;
Το παράρτημα της Greenpeace στην Γαλλία ανακοίνωσε ότι στόχος της ακτιβιστικής αυτής ενέργειας  ήταν να αποδείξει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να μπει σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο και να γίνει σχετικά αργά αντιληπτός. Που σημαίνει ότι τα γαλλικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δεν είναι καθόλου ασφαλή σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Γι’ αυτό η οικολογική οργάνωση καλεί την γαλλική κυβέρνηση να μην «χρησιμοποιεί τον όρο ασφαλή πυρηνικά εργοστάσια», διότι δεν υπάρχουν.
Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού τεστ-αντοχής τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, 58 τον αριθμό, δεν ελέχθησαν από κρατικό φορέα, ούτε σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αλλά από τις διαχειρίστριες εταιρείες, και μόνον στον τομέα αντοχής σε φυσικές καταστροφές δηλαδή σεισμούς ή πλημμύρες. Και αυτό διότι η γαλλική κυβέρνηση επέτρεψε στις διαχειρίστριες εταιρείες να αποφασίσουν για το είδος του ελέγχου.
"Θα υπάρξουν διδάγματα από αυτή την ιστορία",  δήλωσε ο Dominique Miniere, επικεφαλής της EDF  σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, όπου εδρεύει η εταιρεία. "Είμαστε στη διαδικασία για τη βελτίωση της ανίχνευσης και των συστημάτων προστασίας στους χώρους μας. Θα δούμε αν πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω. "
Η Greenpeace και η EDF βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια  καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού στη Γαλλία, σχεδόν κατά τρία τέταρτα  βασίζεται  στην πυρηνική ενέργεια. Τα θέματα της  ασφαλείας των Σταθμών Πυρηνικής Ενέργειας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής παγκοσμίως, στον απόηχο της ατομικής καταστροφής στην Fukushima, με πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία να ζητούν  πολλοί αντιδραστήρες να κλείσουν άμεσα καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλούς τους λειτουργίας.

"Είμαι έκπληκτος επειδή τα εργοστάσιά μας είναι καλά φυλαγμένα,"  δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Eric Besson, και συμπλήρωσε: "Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια δυσλειτουργία στο σύστημα ασφαλείας και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε αυτό να μην συμβεί ξανά."
Τέλος η Greenpeace Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα και σε άλλα πυρηνικά εργοστάσια. Δήλωσε μάλιστα ότι μέλη της σχεδιάζουν ήδη την επόμενη «συμβολικήδιείσδυση σε πυρηνικό εργοστάσιο» της Γαλλίας, της μεγαλύτερης παραγωγού ρεύματος από ατομική ενέργεια στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: