6/12/11

Κέπλερ 22-Β, ο μεγάλος αδελφός της Γης!


Εκείνο που μέχρι πρόσφατα ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αποτελεί πλέον επιστημονική πραγματικότητα. Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο Κέπλερ 22-Β, ένας  πλανήτης  σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα του δικού μας όμως γαλαξία, που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς, ενδέχεται να διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενεί ζωή.
Κάπως έτσι φαντάστηκε τον Κέπλερ 22-Β ο καλλιτέχνης της NASA. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει αν έχει σύννεφα ή θάλασσες, αν είναι βραχώδης ή αποτελείται από αέρια.

Εναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη βρίσκεται στην "εύκρατη ζώνη" του ηλιακού του συστήματος, σε σημείο, δηλαδή, που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε απόσταση 15% μικρότερη από εκείνη που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Επειδή, όμως, ο δικός του ήλιος εκπέμπει 25% λιγότερο φως από τον δικό μας, οι συνθήκες μοιάζουν πολύ με εκείνες που επικρατούν στη Γη.Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες. Η μέση θερμοκρασία στον Κέπλερ 22-Β υπολογίζεται σε 22 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη. Αν ο Kepler -22b είναι βραχώδης οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.
Το σύστημα του Κέπλερ-22Β και το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler -22b πριν από ακριβώς έναν χρόνο αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον. 
«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler -22b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του» δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler. 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.
Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.
Το τηλεσκόπιο Kepler.

Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.
Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις αποκαλούμενες "φιλόξενες ζώνες" για την ύπαρξη συνθηκών ικανών για την ανάπτυξη ζωής.
Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.
Ο Κέπλερ 22-Β είναι πρώτος πλανήτης για τον οποίο υπάρχει επιστημονική επιβεβαίωση ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός. Η NASA αυτή την χρονική περίοδο εξετάζει τα δεδομένα για ακόμη 47 εν δυνάμει κατοικήσιμους πλανήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: