3/11/11

Η σταθερότητα του ευρώ είναι πιο σημαντική από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!

"Η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ είναι σημαντικότερη προτεραιότητα από την εξασφάλιση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι περιμένει από την Ελλάδα πράξεις και όχι ανακοινώσεις, αναφερόμενη στη γνωστοποίηση ότι το δημοψήφισμα δεν θα διενεργηθεί. «Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά για αυτό υπάρχουν και υποχρεώσεις και πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου, διεμήνυσαν οι πρόεδροι της του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Mιλώντας σε δημοσιογράφους στις Κάννες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος G20, η καγκελάριος επανέλαβε ότι η "βοήθεια" προς την Ελλάδα παγώνει μέχρι να εξασφαλιστεί η στήριξη της Ελλάδας στο νέο πακέτο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
«Για εμάς μετρούν οι πράξεις» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, «θέλουμε να δούμε πράξεις».«Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα γρήγορο "ναι" για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου», επισήμανε σε αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις. «Αυτό που είπαμε χθες το βράδυ εξακολουθεί να είναι επίκαιρο: η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί εάν δεν εγκρίνει το ευρωπαϊκό σχέδιο», προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καλωσόρισε τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης για τη στήριξη της δανειακής σύμβασης και την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Επισήμανε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στις Κάννες ότι «επιθυμούμε μεν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά για αυτό υπάρχουν και υποχρεώσεις και πρέπει να εφαρμόζονται και οι νόμοι.»Το μήνυμα που διαβίβασαν η Γερμανία και η Γαλλία στην Ελλάδα για το σχέδιό της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επέτρεψε να υπάρξει μία συνειδητοποίηση, η οποία, «αν επιβεβαιωθεί, θα τη χαιρετίσει όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την στήριξη των συμφωνηθέντων στις 26 Οκτωβρίου, ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για θαρραλέες δηλώσεις και για αυτό τον συνεχάρη. «Το δημοψήφισμα», είπε ο γάλλος πρόεδρος, «δεν ήταν μέσο αλλά ένα εργαλείο προς ένα σκοπό. Όταν η αντιπολίτευση παρείχε τη στήριξη της, κατέστησε το δημοψήφισμα λιγότερο χρήσιμο μέσο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε ο κ.Σαρκοζί, είναι ζωτικό να στείλει η ευρωζώνη ένα πειστικό μήνυμα στον κόσμο.
«Επιθυμούμε  την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», διεμήνυσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε γραπτή δήλωσή τους.
Ωστόσο, οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες επισήμαναν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου και ειδικότερα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ και ΔΝΤ. Οι κ.κ Ρομπάι και Μπαρόζο σημείωσαν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική εγχώρια πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε «να δοθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό λαό». «Έχουμε εμπιστοσύνη στο αίσθημα υπευθυνότητας» των Ελλήνων, τονίζουν χαρακτηριστικά. 
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούγκερ, ομολόγησε χτες στη γερμανική τηλεόραση ότι η Ευρωζώνη «εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση». Ο ίδιος σημείωσε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, «αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος». Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε ακόμα από τις Κάννες ότι «πριν από μια εβδομάδα, 17 από εμάς λάβαμε αποφάσεις από κοινού και δεν θα δεχτούμε να υπαναχωρήσει κάποιος από τις συγκεκριμένες αποφάσεις». 
Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χτες ότι «όποιο κράτος εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα πρέπει να εξέλθει και από την Ευρωπαϊκή Ενωση», καθώς «η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: