28/10/11

Μαύρα σύννεφα ξανά στον ορίζοντα... παρά τις αντίθετες προβλέψεις Παπανδρέου και Βενιζέλου !

Fitch: Το «κούρεμα κατά 50% στο ελληνικό χρέος είναι χρεοκοπία!
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings επισημαίνει σήμερα σε ανακοίνωσή του ότι το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» κατά 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος συνιστά χρεοκοπία. Εφόσον γίνει αποδεκτή «η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, τονίζεται. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι χαμηλές ενώ η προθυμία για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να εξασθενίσει. Τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, θα περιορίσουν τη δυνατότητα για οικονομικό μετασχηματισμό και θα υπονομεύσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους.
Υποβάθμιση και της Κυπριακής Οικονομίας!
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία μονάδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, από το ΒΒΕ- στο ΒΒΒ. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του οίκου, η απόφαση ελήφθη λόγω της σημαντικής έκθεσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στο ελληνικό χρέος.
Στο Κόκκινο και η Ιταλία!
Το κόστος χρηματοδότησης του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα, κατά την έκδοση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, ύψους 7,935 δισ. ευρώ, παρά την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον περιορισμό της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιταλίας. Κατά την έκδοση αυτή που θεωρείται ένα τεστ εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ιταλία, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που λήγουν το 2022 ξεπέρασαν το συμβολικό όριο των 6% καταγράφοντας ένα επίπεδο ρεκόρ 6,06% έναντι 5,86% στις 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της τελευταίας παρόμοιας έκδοσης. Τα επιτόκια των τίτλων που λήγουν το 2014 αυξήθηκαν σε 4,93% έναντι 4,68%. Το ιταλικό δημόσιο, το οποίο εξέδωσε επίσης τίτλους που λήγουν το 2017 και το 2019, δεν προσεγγίζει διόλου το μέγιστο στόχο του, ενώ σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα το ύψος των οποίων θα κυμανθεί από 5,25 έως 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σαρώνει την Ισπανία η ανεργία! Σε βαθιά ύφεση και η Πορτογαλία!
Στο 21,52%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1996, ανήλθε στο τρίτο τρίμηνο η ανεργία στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία ανερχόταν σε 4,978 εκατομμύρια, έναντι 4,83 εκατομμυρίων στα τέλη Ιουνίου (20,89%), ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής στη Μαδρίτη. 
Στην Πορτογαλία "μαχαίρι" σε δώρα και επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό άνω των χιλίων ευρώ, συρρίκνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων και αύξηση του ΦΠΑ είναι ορισμένα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση , επικαλούμενη την πίεση της τρόικας και τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τα μέτρα είναι ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που έχουν συμφωνηθεί με Ε.Ε και ΔΝΤ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και για να βγει η χώρα από τον Γολγοθά του χρέους, η Πορτογαλία πρέπει να κάνει περισσότερα απ' ό,τι σχεδίαζε αρχικά. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το "μαχαίρι" στον 13ο και 14ο μισθό για τους δημόσιους υπαλλήλους με μισθό άνω των χιλίων ευρώ μηνιαίως, ενώ μειώσεις θα υποστούν και οι συνταξιούχοι πλέον του παγώματος των συντάξεων που εφαρμόζεται. Επιπλέον, στον ιδιωτικό τομέα θα ελαστικοποιηθεί το ωράριο εργασίας, με επιτρεπόμενα 30 λεπτά επιπλέον την ημέρα για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ και οι αργίες θα αναθεωρηθούν στο πλαίσιο της βελτίωσης του ανταγωνισμού. Επίσης ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί ενώ θα περικοπούν δαπάνες από τον προϋπολογισμό για την υγεία και την εκπαίδευση.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο. "Η χώρα περνάει μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το υπουργικό συμβούλιο. "Στο πλαίσιο της οικονομικής συρρίκνωσης, η διαδικασία προσαρμογής θα πρέπει να είναι βαθύτερη και να περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα", πρόσθεσε.

Απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη!
Με βάση τις εξελίξεις  αυτές ο διάσημος οικονομολόγος  και επενδυτής Kenneth Rogoff  δηλώνει απαισιόδοξος  αναφορικά με την τελική επιτυχία της νέας συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για τη "διάσωση" της Ελλάδας μέσω «κουρέματος» της χρέους της και γενικότερα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Rogoff δήλωσε πως «δεν έχουμε δει το τέλος του πόσα θα πρέπει να είναι τα "κουρέματα"». Κατά τον ίδιο «το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, για πόσο, τι θα γίνει και πως θα εξελιχθεί το θέμα». «Απλώς προσπαθούν να κρατήσουν την Ελλάδα στο παιχνίδι», δήλωσε ο κ. Rogoff, ενώ εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 80% η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Rogoff, η συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για επέκταση του ταμείου διάσωσης απλώς «αγοράζει χρόνο», ενώ σχολίαζε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το ευρώ δεν λειτουργεί». «Όπως το βλέπω εγώ, οι αγορές απλώς χαίρονται που εξακολουθούν να είναι ζωντανές», σχολίασε και συμπλήρωσε πως σύντομα «θα αρχίσουν και πάλι να δημιουργούνται ανησυχίες». Ο κ. Rogoff θεωρεί ότι θα υπάρξουν και άλλες χρεοκοπίες εκτός της Ελλάδας, ενώ δηλώνει πως «το ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν όλες οι χώρες που βρίσκονται στο ευρώ θα εξακολουθήσουν να είναι. Η απάντησή μου είναι όχι».


Δεν υπάρχουν σχόλια: