25/10/11

Καφέ φίλοι ήρθαν πάλι απ' τα παλιά...

Αρκούδες σε μέρη από όπου είχαν εδώ και 100 χρόνια εκλείψει!
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την Πίνδο και τη Ροδόπη, έχουν εμφανιστεί καφέ αρκούδες στον Ολυμπο και στο όρος Βέρμιο, στα Ευρυτανικά Βουνά, αλλά και στην ορεινή Ναυπακτία, όπου οι αρκούδες ήταν εξαφανισμένες εδώ και 100 χρόνια.
Τα τροχαία όμως εξακολουθούν να παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για τις αρκούδες 
Στα 400 άτομα έφθασε ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια στην Χώρα μας.  
Αυξάνονται και πληθύνονται οι καφέ αρκούδες στην Ελλάδα. Στον εντυπωσιακό αριθμό των 400 ατόμων έφτασε ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια. Αυτό ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση του Scandinavian Brown Bear Research Project. Σκανδιναβοί επιστήμονες και συνάδελφοί τους απ' όλο τον κόσμο -συνολικά 20 άτομα- που συμμετέχουν στον μεγαλύτερο ερευνητικό φορέα για την καφέ αρκούδα στην Ευρώπη, τον Scandinavian Brown Bear Research Project, συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου" στο Νυμφαίο Φλώρινας, όπου γνώρισαν νέες μεθόδους μελέτης της βιολογίας του είδους, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια πανίδα. Ο δρ. Andreas Zedrosser, ένας από τους βασικούς ερευνητές της ομάδας, δήλωσε ότι «το Scandinavian Brown Bear Research Project ιδρύθηκε το 1984 με σκοπό τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την ανάπτυξη των ενδεδειγμένων πρακτικών για την ορθή διαχείριση του πληθυσμού. Αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή και πολλών νέων επιστημόνων με ενδιαφέρον για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής».
 
Στις αρχές του αιώνα, η καφέ αρκούδα αποτελούσε απειλούμενο είδος στις σκανδιναβικές χώρες. Σταδιακά, ο πληθυσμός ανέκαμψε τόσο πολύ με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στη συνύπαρξη των αρκούδων με τον άνθρωπο, αφού τα άγρια θηλαστικά προσέγγισαν κατοικημένες περιοχές προκαλώντας ζημιές κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές παραγωγές

"Μας ενδιαφέρει η προστασία και η διαχείριση της άγριας ζωής σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο Andreas Zedrosser,  εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη γενετική μελέτη του ελληνικού πληθυσμού, τη μοναδική που γίνεται με αυτόν τον τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώθηκε στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, θεωρήθηκε ωστόσο σημαντικό ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε ένα τμήμα του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ επισημάνθηκε η αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών που συμμορφώνονται στις σχετικές πινακίδες και κατεβάζουν ταχύτητα στους κάθετους άξονες της Δυτικής Μακεδονίας, απ' όπου διέρχονται τα άγρια ζώα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Αρκτούρου», τα τροχαία ατυχήματα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αρκούδα.
"Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των τροχαίων δείχνει την ανάγκη να παρθούν διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της καφέ αρκούδας, ο πληθυσμός της οποίας αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο στη χώρα μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό" δήλωσε ο βιολόγος-ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης του "Αρκτούρου", Αλέξανδρος Καραμανλίδης. «Μέσα σε 9 χρόνια, 49 αρκούδες έχασαν τη ζωή τους σε δηλωμένα τροχαία ατυχήματα, στους κάθετους άξονες και κατά μήκος της Εγνατίας οδού αλλά και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο που διέρχεται από τις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης. Εκεί όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας», όπως επισήμανε η Βάσω Πετρίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: