Νομιμοποιούνται αυθαίρετα ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές!
Πρωτοφανές πισωγύρισμα στην ήδη αδύναμη περιβαλλοντική πολιτική της χώρας αποτελεί η διάταξη για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών που προστέθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρουν σε κοινή τοποθέτησή τους δέκα οικολογικές οργανώσεις.
Άλλο ένα «παράθυρο» ανοίγει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, επιτρέποντας τη νομιμοποίηση κτισμάτων τα οποία έχουν χτιστεί παράνομα ακόμη και εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών.
Με μια φράση που προστέθηκε την τελευταία ώρα, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας απαγορεύεται μεν, αλλά μόνον εάν εκεί ισχύει καθολική απαγόρευση της δόμησης (άσχετα από συντελεστές δόμησης ή οποιεσδήποτε άλλες ειδικότερες ρυθμίσεις). Πρόκειται για την προσθήκη «…εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης» στην περίπτωση ζζ, της παρ. 3 του άρθρου 23.
«Τέτοια όμως καθολική απαγόρευση της δόμησης ισχύει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περίπτωση εε για τους αρχαιολογικούς - ιστορικούς τόπους και προστατευόμενα τοπία», λέει η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς κυρία Θεοδότα Νάντσου.
Με τη διάταξη που προστέθηκε, το αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ και η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής υπονομεύουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των πολύτιμων φυσικών βιοτόπων της χώρας, τονίζεται σε ανακοίνωση -καταγγελία, που υπογράφουν οι: Αρχέλων, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Η MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς.
Ολόκληρη η Ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει ως εξής:
«Με κατάπληξη και αγανάκτηση αντιμετωπίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς τη διάταξη για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών, η οποία προστέθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση ζζ, της παρ. 3 του άρθρου 23, προστέθηκε, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, η απαράδεκτη φράση «…εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά τον χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης»!
Πρακτικά δηλαδή, θα απαγορεύεται μεν η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας, αλλά μόνο εάν εκεί ισχύει καθολική απαγόρευση της δόμησης (άσχετα από συντελεστές δόμησης ή οποιεσδήποτε άλλες ειδικότερες ρυθμίσεις)! Τέτοια όμως καθολική απαγόρευση της δόμησης ισχύει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών… Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περίπτωση εε, για τους αρχαιολογικούς – ιστορικούς τόπους και προστατευόμενα τοπία.
Με αυτή τη διάταξη, το αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ και η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων υπονομεύουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των πολύτιμων φυσικών βιοτόπων της χώρας! Δείχνουν επίσης πως δεν επιθυμούν καμία «κόκκινη γραμμή» στη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δηλώνουν απερίφραστα πως αυτός ο νόμος αποτελεί πρωτοφανές πισωγύρισμα στην περιβαλλοντική νομοθεσία και στην ήδη αδύναμη περιβαλλοντική πολιτική της χώρας και νομιμοποιεί ένα σοβαρότατο πλήγμα για τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας. Συγχαίρουν επίσης όσους βουλευτές καταψήφισαν τις σχετικές διατάξεις, με γνώμονα την περιβαλλοντική ασφάλεια και προστασία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου