10/9/11

Φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο!


Η ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μεγαλώνει, καθώς στην αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ προστίθεται τώρα και η κρίση στις σχέσεις του τελ Αβίβ με το Κάιρο!


Εκρηκτική η κατάσταση στην Αίγυπτο!

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.000 τραυματίστηκαν, κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ εγκατέλειψε την Αίγυπτο, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού. Τα επεισόδια ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων που μετείχαν σε μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ με αίτημα την επιτάχυνση των δημοκρατικών αλλαγών στη χώρα, κινήθηκαν προς το κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία του Ισραήλ. 
Αρχικά κατέστρεψαν τμήματα του τσιμεντένιου τείχους που βρίσκεται περιμετρικά της πρεσβείας και ακολούθως εισέβαλαν στο κτίριο, απ' όπου κατέβασαν τη σημαία του Ισραήλ και ανάρτησαν σημαίες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης. Το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας, με εξαίρεση έναν ανώτερο διπλωματικό υπάλληλο που παραμένει στην Αίγυπτο, απομακρύνθηκε και επέστρεψε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο Ισραήλ. 
Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και τεθωρακισμένα παρατάχθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από το Κάιρο, τουλάχιστον 2 είναι οι νεκροί ενώ σε 988 ανέρχονται οι τραυματίες από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών. 
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κρίσης και ανακάλεσε όλες τις άδειες των αστυνομικών. 
Πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου  αναφέρουν, επίσης, ότι δεκάδες Ισραηλινοί φτάνουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν από τη χώρα.
Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία στην διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αίγυπτο να "τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της" και να προστατεύσει την ισραηλινή διπλωματική αποστολή.
Όλα αυτά όταν η αντιπαράθεση Ισραήλ και Τουρκίας μεγαλώνει επικίνδυνα, με αφορμή τη Γάζα, αλλά με προφανή αιτία την πρόθεση του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Και, βεβαίως, όλα αυτά όταν σε λίγες μέρες είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αίγυπτο, Λιβύη και Τυνησία...
 Στα άκρα η σύγκρουση Τουρκίας με Ισραήλ! Και στην μέση η Κύπρος!

Το κλίμα μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας αναμένεται να δοκιμαστεί περαιτέρω, καταρχήν, τη Δευτέρα, οπότε ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Αίγυπτο όπου δεν αποκλείεται να καλέσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία να επανεξετάσει τη συμφωνία για τις ΑΟΖ που έχει κάνει με Κύπρο και Ισραήλ, ενώ πιθανότατα θα επιδιώξει να μεταβεί και στη Γάζα.
Το επόμενο «επεισόδιο» αναμένεται να είναι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, στη γνωστή τακτική να αναβαθμιστεί ο ρόλος στην περιοχή, εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων και θα υποστηρίξει σθεναρά το παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, στα όρια του 1967, που θα κατατεθεί από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, παρά τις απειλές του Ισραήλ και τις πιέσεις των ΗΠΑ, που ήδη ανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν βέτο αν το θέμα έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Με τον στόλο της και τα δικά της γεωτρύπανα φαίνεται πως σχεδιάζει η Τουρκία να απαντήσει στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναζήτησης κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Σαμπάχ", η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να συνυπογράψει με τα κατεχόμενα συμφωνία για την παραχώρηση της άδειας γεώτρησης σε τουρκική εταιρεία, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου και βόρεια από το Καστελόριζο. Ταυτόχρονα, αναφέρεται, ότι η Άγκυρα υποκινεί τον Λίβανο (που αμφισβητεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ) να καταθέσει διαβήματα στον ΟΗΕ, τα οποία εν συνεχεία θα υποστηρίξει. Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών που έχει αναγγείλει, δεδομένου ότι θέλει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη. 
Στο κλίμα αυτό, ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας χτες κάλεσε σε "επαγρύπνηση και ετοιμότητα"   την Εθνική Φρουρά, λόγω της τουρκικής αλαζονείας και των απειλών που εκτοξεύονται σε μία προσπάθεια εκφοβισμού της χώρας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Απευθυνόμενος στο νέο Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία σε οικονομική άνθιση και σταθερότητα- ωστόσο φαίνεται πως αυτού του είδους η ανάπτυξη αποτελεί «πειρασμό» για την Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ της για να προωθήσει τα συμφέροντά της σε μια περιοχή που βιώνει αλλαγές.
«Ο Ερντογάν υιοθετεί μία πολύ επιθετική στάση για να καθιερώσει την Τουρκία σαν περιφερειακή δύναμη, αντί να χρησιμοποιήσει τη  "μαλακή" ισχύ που βλέπαμε μέχρι τώρα» λέει ο Γκάρεθ Τζένκινς, αναλυτής θεμάτων ασφαλείας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, και το πολεμικό της ναυτικό θεωρείται ανώτερο αυτού του Ισραήλ- αν και οι Ισραηλινοί θεωρείται πως διαθέτουν υποβρύχια εξοπλισμένα με βλήματα  που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το Ισραήλ έχει αυξήσει τις ναυτικές του περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο για να διατηρήσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Αν και ελάχιστοι αναλυτές πιστεύουν πως η Τουρκία σκοπεύει να στείλει φρεγάτες να συνοδέψουν σκάφη που θα αποπειραθούν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό, ακόμα και η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί κίνδυνο (αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να σημειωθεί ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκία και Ισραήλ).
Ωστόσο, οι δηλώσεις Ερντογάν πως οι τουρκικές βάσεις έχουν «τη δυνατότητα να παρέχουν συνοδεία» υπονοούν ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να θέσει την επόμενη νηοπομπή για τη Γάζα υπό την προστασία της, κάτι που προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες. «Δημιούργησαν τις συνθήκες για τη δημιουργία μίας άλλης νηοπομπής που θα προσπαθήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό» είπε ο Χένρι Μπάρκεϊ, ειδικός σε τουρκικά θέματα του Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον. «Τι θα κάνει το τουρκικό ναυτικό εάν ένας άλλος στολίσκος προσπαθήσει να περάσει; Θα έπρεπε να τηρήσουν την υπόσχεσή τους…και αυτό θα έβαζε σε άσχημη θέση την αμερικανική κυβέρνηση».
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία δεν επιδιώκει αναμέτρηση με το Ισραήλ για τη Γάζα, αλλά την εδραίωση ναυτικής παρουσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ με στόχο την πρόκληση κλίματος φόβου που θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Από πλευράς του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ ως ένα από τα στρατηγικά «μακριά χέρια» της χώρας. «Το ναυτικό είναι το ένα από τα δύο μακριά χέρια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων- και είναι ένα μακρύ και δυνατό χέρι. Μέσω των ενεργειών σου διατηρείς την ηρεμία και την ασφάλεια στη θάλασσα» είπε ο Νετανιάχου σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του ναυτικού στη Χάιφα. Το δεύτερο «μακρύ χέρι» στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία. Δεν ήταν επιλογή μας τότε και εξακολουθεί να μην είναι τώρα. Σεβόμαστε τον τουρκικό λαό και την κληρονομιά του και επιθυμούμε βελτίωση των σχέσεών μας».
Η κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι έκρυθμη και σε αυτή εμπλέκονται για τα καλά τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ειδικά μετά τις πρόσφατες επιλογές αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και «δορυφοριοποίησης» στο ισραηλινό-αμερικανικό άρμα που έχουν κάνει Αθήνα και Λευκωσία που κινδυνεύουν να αποτελέσουν θύματα της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ.

Το θέμα των τουρκοκυπριακών σχέσεων απασχόλησε και την ελληνική βουλή, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει τη στήριξη της στην Κυπριακή δημοκρατία.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος, χωρίς να εκφράσει κάτι το ουσιαστικό, αναλώθηκε στους γνωστούς του λεονταρισμούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει και οι οποίοι συνήθως δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα..
Ειδικότερα ο Θ. Πάγκαλος είπε: «Η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση ενάντια της Ελλάδας. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντά της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες».









Δεν υπάρχουν σχόλια: