30/7/11

Πρόβλημα σε Ιταλία - Ισπανία-Κύπρο από την "ελληνική λύση"...

Η "λύση" που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής στη διόγκωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ ελάχιστα επηρεάζει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται να προκαλεί κλυδωνισμούς σε Ιταλία και Ισπανία , αλλά και σε Κύπρο. Υπό την εκτίμηση ότι το "κούρεμα" των ομολόγων θα περάσει αργά ή γρήγορα από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες, οι "αγορές" ανεβάζουν τα επιτόκια των ιταλικών,  ισπανικών και κυπριακών ομολόγων φέρνοντας τις τρεις χώρες πλησιέστερα προς το σημείο αδυναμίας δανεισμού.
Η αποκάλυψη ότι η Deutsche Bank ξεφορτώθηκε μέσα στο 2011 7 δισ. ιταλικά ομόλογα αναστάτωσε χθες τη Ρώμη, με τον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να κάνει λόγο για "αυτοκτονία". Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της στην επόμενη δόση του ελληνικού πακέτου διάσωσης το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στελέχη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Reuters, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που έγινε την Πέμπτη, και συζητήθηκε η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας, η Ιταλία ανέφερε πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιλογή "step-out", εάν αυξηθεί κι άλλο το κόστος δανεισμού της.
Νέα αναταραχή στις αγορές προκάλεσε  η ανακοίνωση του Οίκου Moody's ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ισπανίας κατά μια βαθμίδα. Η Moody's προειδοποίησε τη Μαδρίτη με νέα υποβάθμιση της οικονομίας της. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Moody's, η επανεξέταση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί υπο το φως της δημοσιονομικής κατάστασης της Ισπανίας, αλλά και εξαιτίας του "προηγούμενου" που δημιούργησε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης, εντείνοντας- όπως αναφέρει- τους κινδύνους για τους επενδυτές, κατόχους ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Μια πηγή ανησυχίας για την Μαδρίτη είναι τα μεγάλα ελλείμματα και χρέη των δεκαεπτά αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας, που φθάνουν συνολικά τα 121 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 11% του ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβριο.
Κατά μία μονάδα υποβάθμισε ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, αναφέροντας ως λόγους για την κίνησή του την πιθανή επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών της και την έλλειψη πειστικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση. Η S&P έριξε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» από «Α-», διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές -απειλώντας με περαιτέρω υποβάθμιση, όπως σημειώνει το Reuters. «Κατά τη γνώμη μας, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ασταθής στις δεσμεύσεις της για την περικοπή των δημοσίων δαπανών» ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της. «Μία επιδείνωση του εγχώριου ή ελληνικού δανειακού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών, παράλληλα με την ενισχυμένη, κατά τη γνώμη μας, πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενδέχεται να διογκώσει το δημόσιο χρέος εφόσον δεν μπορέσουν οι εμπορικές τράπεζες να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια» συμπλήρωσε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: