«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανατροφοδοτούμενου πανικού. Η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται πλέον σε ανάλογη κατάσταση με αυτήν που βρέθηκαν νωρίτερα η Ελλάδα και η Πορτογαλία όμως πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες οικονομίες ικανές να προκαλέσουν συστημική κρίση». Οι εκτιμήσεις του οικονομικού αναλυτή της πορτογαλικής τράπεζας "Espirito Santo" Άντριου Λιμ αποδίδουν επακριβώς το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια χθεσινοβραδινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες η οποία δεν κατέληξε (για ακόμα μία φορά) σε οριστική λύση του προβλήματος χρέους που πλέον δεν είναι μόνο ελληνικό.
Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη υποχωρούν σημαντικά όπως και το ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100) υποχωρεί κατά 1,44%, της Φρανκφούρτης (DAX) κατά 1,91% και του Παρισιού (CAC 40) κατά 2,36%. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου κάτω από τα 1,39 δολάρια και παράλληλά σημειώνεται νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού νομίσματος με το ευρώ να αντιστοιχεί σε 1,166 φράγκα.
«Οι αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από ένα χρόνο, έστω πριν από ένα μήνα ή την ύστατη στιγμή πριν από μία εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν έγινε και έτσι τώρα η κρίση εξαπλώνεται και σε άλλες αγορές» δηλώνει ο διαχειριστής του ελβετικού επενδυτικού κεφαλαίου ClairInvest Μαρκ Βαλάχου.
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το spread των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας με τους αντίστοιχους τίτλους της Γερμανίας έφτασε για πρώτη φορά στον προθάλαμο της επικίνδυνης ζώνης ξεπερνώντας το 6%. Υπενθυμίζεται ότι όταν τα αντίστοιχα επιτόκια των χρεογράφων Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας έφτασαν το 7% θεωρήθηκαν «απαγορευτικά» για το δανεισμό από τις αγορές με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης. Το μέγεθος της κρίσης αλλά και του παραλογισμού που διακατέχει τους διεθνείς επενδυτές είναι ότι ακόμα και οι διαφορές επιτοκίων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας διευρύνονται προς όφελος των γερμανικών ομολόγων.
Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι αυτό που θεωρούσαν μέχρι σήμερα πιθανό είναι πλέον αναπόφευκτο. Η επιλεκτική ή μη πτώχευση και η μερική ή όχι αναδιάρθρωση του χρέους αποτελούν, όπως φαίνεται, παραδοχή της ίδιας πραγματικότητας για τους παράγοντες των αγορών.
«Η στάση πληρωμών μιας κρατικής οντότητας συζητείται πλέον ανοικτά και καθώς αναπτύσσονται θεωρίες χάους πληρώνουμε το τίμημα της εισόδου σε αχαρτογράφητες περιοχές» αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής του βρετανικού επενδυτικού ομίλου Newedge Group Μπιλ Μπλέιν.
«Η στάση πληρωμών μιας κρατικής οντότητας συζητείται πλέον ανοικτά και καθώς αναπτύσσονται θεωρίες χάους πληρώνουμε το τίμημα της εισόδου σε αχαρτογράφητες περιοχές» αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής του βρετανικού επενδυτικού ομίλου Newedge Group Μπιλ Μπλέιν.
Άλλωστε με σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν ντε Γιάγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας ασφαλώς ότι «η επιλεκτική χρεοκοπία είναι απευκταία για το ελληνικό χρέος αλλά εντάσσεται στις υπό εξέταση λύσεις».Λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στις αγορές από την περασμένη εβδομάδα έριξε και η χθεσινή δήλωση της νέας γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία επεσήμανε ότι «οι καταστάσεις δεν είναι ακόμα ώριμες για να συζητηθούν οι όροι, η διάρκεια και το μέγεθος ενός δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα».
*****************
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου