10/6/11

Αμβρακικός Κόλπος:

«Ανάπτυξη» προς όφελος των επιχειρηματιών!

Η κυβέρνηση εμμένει στις λογικές ...«ανάπτυξης» που έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τον Αμβρακικό Κόλπο όπως προέκυψε από την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, σε Ερώτησή του για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.
Ολόκληρη η Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας είχε ως εξής:
«Η κατάσταση στον Αμβρακικό κόλπο έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Πολιτική που καθοδηγείται από την αντίληψη της παράδοσης των ακτών και θαλασσών στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κάνουν επιλογές για τον Αμβρακικό κόλπο που επιβαρύνουν και καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιευτική παραγωγή χτυπώντας πλήθος μικρών και μεσαίων ψαράδων. Πολιτική που καθορίζεται από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Η κατασκευή του Φράγματος του Πουρναριού της Αρτας στον ποταμό Αραχθο στέρησε από τον Αμβρακικό κόλπο μια πολύτιμη και διαχρονική πηγή εμπλουτισμού των νερών του με οξυγόνο, με φερτές ύλες και ζωικές ουσίες που οξυγόνωναν και ανανέωναν τα νερά του Αμβρακικού κόλπου.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί αρκετά με την ασύδοτη εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Εγκληματική είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας και της Τοπικής Διοίκησης του πρώην Δήμου Ανακτορίου για τη συνεχή επίχωση και καταπάτηση θαλάσσιας έκτασης από τη ναυπηγική εταιρεία ΤΕΦΑΣ στην πιο στενή λωρίδα του Αμβρακικού κόλπου, το Ακτιο, για την κατασκευή τουριστικού καταφυγίου.
Πρόκειται για ένα καραμπινάτο περιβαλλοντολογικό έγκλημα, γιατί στενεύει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία με την ανοιχτή θάλασσα και κατά συνέπεια επιβαρύνει την ποιότητα των νερών.
Σοβαρή μόλυνση προκαλούν και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των εταιρειών Chell και EKO στις ακτές του Αμβρακικού κόλπου (Αμφιλοχία), απ' όπου διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου σε Βαλκανικές χώρες. Πηγή μόλυνσης και εν δυνάμει εστία καταστροφής.
Τεράστια είναι και η επιβάρυνση από τη ΝΑΤΟική βάση Ακτίου που επιφέρει ζημιές στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου με τα απόβλητα και τους θορύβους που παράγει. Επίσης σοβαρή εστία μόλυνσης είναι τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα και υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που καταλήγουν στον Αμβρακικό κόλπο.
Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των τριών νομών Αρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία του Αμβρακικού και του περιβάλλοντος συνολικά. Να παλέψουν να γίνουν τα λιμάνια και οι θάλασσες λαϊκή περιουσία και όχι πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα παρθούν ώστε:
-- Να απομακρυνθούν άμεσα οι δεξαμενές από τον Αμβρακικό κόλπο.
-- Να μη γίνει καμία νέα εγκατάσταση , ούτε εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων.
-- Να ανοίξει άμεσα το στόμιο στην Μπούκα όπου υπάρχει παρέμβαση τσιμεντοποίησης μέσα στη θάλασσα.
-- Να διασφαλιστεί η σταθερή ροή των νερών του Αραχθου ποταμού στον Αμβρακικό κόλπο».
Η κυβέρνηση εμμένει στις λογικές ...«ανάπτυξης» που έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τον Αμβρακικό Κόλπο όπως προέκυψε από την απάντηση του Υπουργείου Περιβαλλόντος.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη  που επισήμανε ότι «η ανάπτυξη πρέπει να είναι πολυδιάστατη και ισορροπημένη. Αρα, θέλουμε και βιομηχανική ανάπτυξη και τουριστική ανάπτυξη και αγροτική ανάπτυξη και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρων δράσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση θέλω να πιστεύω ότι αυτό που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι σε σωστό δρόμο». Ο κ.Μανιάτης μετέθεσε για το μέλλον την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από τον κλειστό κόλπο, ενώ απέκλεισε εμμέσως και το ενδεχόμενο να ανοίξει άμεσα το στόμιο στη θέση Μπούκα, στο σημείο που ο Αμβρακικός με επικοινωνεί το Ιόνιο Πέλαγος. Ακόμη δεν έδωσε απαντήσεις για τη μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών. Όσο για την ανάγκη ύπαρξης συνεχούς ροής νερού στον Άραχθο ο κ.Μανιάτης απάντησε πως «όσον αφορά τώρα στο φράγμα του Πουρναριού θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει εκδοθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων με σκοπό τη λειτουργία υδροηλεκτρικών έργων της Δ.Ε.Η. στον Άραχθο Ποταμό. Στην περιβαλλοντική αυτή άδεια έχει ενταχθεί ειδικός όρος για την εξασφάλιση συνεχούς ροής νερού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και εσείς αναφέρατε στην ερώτηση που καταθέσατε». Σημείωσε δε και τα εξής: «Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουμε και ένα στόχο να απεξαρτήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη χώρα μας από τα ορυκτά καύσιμα.».
Ανταπαντώντας ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι «δεν συμφωνούμε με αυτού του είδους την ανάπτυξη που καθοδηγείται από την αντίληψη της παράδοσης των ακτών, των θαλασσών, της λαϊκής περιουσίας στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων». Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι για την κατάσταση στον Αμβρακικό έχει ως «σοβαρότερες αιτίες το φράγμα του Πουρναρίου, το Υδροηλεκτρικό Φράγμα, που δημιουργήθηκε στην Αρτα στον ποταμό Αραχθο, που πραγματικά στέρησε στον Αμβρακικό Κόλπο μια πολύτιμη και διαχρονική πηγή εμπλουτισμού των νερών με οξυγόνο. Μια δεύτερη σοβαρή αιτία είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί ο κόλπος με την ασύδοτη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες καθημερινά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού. Ενα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα έχει συντελεστεί και με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις ζήτησε «να ανοίξει τώρα το στόμιο στη θέση Μπούκα, που επικοινωνεί το Ιόνιο Πέλαγος με τον Αμβρακικό, να διασφαλιστεί η σταθερή ροή του Ποταμού Αράχθου προς τον Αμβρακικό Κόλπο, να καθαριστεί ο πυθμένας του Αμβρακικού και ιδιαίτερα στα πιο βαθιά σημεία του. Και το κυριότερο από όλα, να απομακρυνθούν τώρα οι πετρελαιοδεξαμενές από τον Αμβρακικό Κόλπο».
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο νησάκι Βούβαλος: «Τώρα τελευταία, κύριε Υπουργέ, ακούγεται έντονα ότι το μνημόνιο αγγίζει και τον Αμβρακικό Κόλπο, ότι ένα νησάκι ο Βούβαλος είναι έτοιμο να ξεπουληθεί. Παρακαλώ να απαντήσετε σ’ αυτό, αν γνωρίζετε αν είναι έτοιμο να ξεπουληθεί στα μεγάλα συμφέροντα. Πραγματικά είναι στο σημείο μηδέν η κατάσταση στον Αμβρακικό Κόλπο. Θεωρούμε ότι αν δεν παρθούν μέτρα αυτή τη στιγμή, αύριο θα είναι πολύ αργά. Πιστεύουμε, όμως, ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθείται, όπως ανέφερα αν δεν γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος η καταστροφή του Αμβρακικού πραγματικά είναι δεδομένη», σημείωσε. Η απάντηση Μανιάτη για τον Βούβαλο ήταν η εξής: «Αναφέρατε ότι υπάρχει ένα νησί –δεν το γνωρίζω- το οποίο σχετίζεται με το Μνημόνιο. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Το Μνημόνιο θέτει ένα βασικό ερώτημα, στο οποίο οφείλει να απαντήσει όλη η ελληνική κοινωνία και όλο το πολιτικό σύστημα: Τα 36 δισεκατομμύρια του ελλείμματος του 2009 και τα 24 δισεκατομμύρια του ελλείμματος του 2010 από κάπου πρέπει να πληρωθούν. Διότι, ακόμη κι αν μας χαρίσουν με ένα μαγικό τρόπο όλο το χρέος της χώρας, κάθε χρόνο αυτή η πατρίδα χρειάζεται παραπανίσια πάνω από 25 δισεκατομμύρια για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στους μικρούς και τους μεσαίους. Άρα, και επί αυτού θα πρέπει όλοι να δώσουμε την απάντησή μας».
Να σημειωθεί πως αρμόδιος να απαντήσει στην ερώτηση ήταν ο υφυπουργός και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κύριος Θάνος Μωραΐτης, ωστόσο λόγω «ενός προβλήματος» που δεν του επέτρεψε να παραστεί οι απαντήσεις δόθηκαν από τον κ. Μανιάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: