Έντονες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η κατάθεση του "Μεσοπρόθεσμου" στη Βουλή.
Κυβέρνηση "Εθνικής Σωτηρίας" στήνει ο Παπανδρέου για να σώσει τον εαυτό του!
Με 155 βουλευτές μένει πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη, ο οποίος παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής. Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και εξηγεί ότι η παραίτησή του είναι θέμα συνείδησης. Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λιάνης δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενώ θεωρεί ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα επεβλήθησαν δεν τα ζητάει η τρόικα αλλά τα επιβάλλει μόνη της η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο και σε ανάλογες ψηφοφορίες τις χαρακτηρίζει πειθαναγκάστηκες και δηλώνει « δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε ενώ γινόμαστε Σίσυφοι μας βαφτίζεται σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός.» Ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής, καταλήγοντας, αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους έλληνες τονίζοντας ότι «ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι’ αυτό και οι έλληνες μας ταπεινώνουν» αναφέρει και προσθέτει «νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»
Το κλίμα που δημιουργείται στην κυβέρνηση είναι εκρηκτικό, καθώς κάθε μέρα προκύπτουν νέες αντιρρήσεις και βουλευτές που απειλούν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.
Το κλίμα που δημιουργείται στην κυβέρνηση είναι εκρηκτικό, καθώς κάθε μέρα προκύπτουν νέες αντιρρήσεις και βουλευτές που απειλούν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.
Ήδη ο βουλευτής Κοζάνης, κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης δήλωσε ανοικτά την πρόθεση του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ, που, όπως σημειώνει, πουλάμε αντί πινακίου φακής . «Έχω αποφασίσει. Έχω μάθει να υπηρετώ τις αξίες μου, τα πιστεύω μου και επειδή έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό το θέμα που λέγεται ΔΕΗ, έχω μπροστά μου το πενταετές πλάνο της ΔΕΗ. Τα κέρδη που θα έλθουν τα επόμενα χρόνια, τον κόσμο που θα απασχολεί και ό,τι θα αφήσει τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό κράτος. Διότι η ΔΕΗ άφησε τα τελευταία χρόνια 1,5 δις ευρώ κέρδη στο ελληνικό κράτος. Δεν θα το ψηφίσω. Δεν θα ψηφίσω το μεσοπρόθεσμο», δήλωσε με τον πλέον σαφή τρόπο ο βουλευτής Κοζάνης. Και συνεχίζει: «Πολλοί συνάδελφοι που μου λένε γιατί το τραβάω και ότι θα πρέπει να ψηφίσω, γιατί θα πάμε σε εκλογές ή το ένα ή το άλλο. Τους λέω ότι η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: ότι δεν μπορώ να ψηφίσω έτσι ένα μεσοπρόθεσμο, που αλλάζει άρδην τα πράγματα στη χώρα μου. Αλλάζει τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τη φυσιογνωμία της περιοχής μου. Το κεκτημένο που έχει η Ελλάδα σήμερα με την ενέργεια, γιατί η Ελλάδα μπορεί να παράξει το 80% της ενέργειας μόνη της, δεν χρειαζόμαστε ούτε το πετρέλαιο ούτε το αέριο. Μπορεί να με λένε γραφικό που φωνάζω, κάποιοι αναλυτές με αποκάλεσαν και “στόκο” επειδή δεν καταλαβαίνω ότι η χώρα κινδυνεύει και ότι θα πρέπει να πουληθούν τα πάντα για να σωθεί. Κανένας δεν με κάλεσε να καταθέσω τις απόψεις μου τεκμηριωμένες για την ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, Φλώρινα και Κοζάνη, ότι δεν πρέπει να πουληθεί σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί σε ξένο επενδυτή, διότι δεν είναι μόνο ότι αυτή η επιχείρηση κρατάει την οικονομία της χώρας. Είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης και μέσα από εκεί τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε 8 δις επενδύσεις. Είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας και βέβαια στην περιοχή δίνει 12.000 θέσεις εργασίας! Γιατί δεν μιλάμε με το όνομά μας; Γιατί δεν λέμε ότι ο ξένος επενδυτής είναι οι Γερμανοί; Ότι ενδιαφέρεται η RWE εδώ και επτά χρόνια να μπει στο σύστημα καύσης λιγνίτη; Γιατί δεν τα λέμε; Γιατί δεν λέμε ότι ο ξένος επενδυτής, για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για τα νερά, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, που παράγουν σήμερα 2.200 μεγαβάτ με ελάχιστο, μηδενικό κόστος;».
Την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν το "μεσοπρόθεσμο" ακόμα κι αν κινδυνεύουν με διαγραφή, έχουν εκφράσει δημοσίως και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ρομπόπουλος και Χρύσα Αράπογλου.
Χαρακτηριστικό του κλίματος στο ΠΑΣΟΚ είναι και η παραίτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή κ. Αντώνη Κοτσακά από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, αφήνοντας σοβαρές αιχμές κατά της οικονομικής πολιτικής. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος και πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το "τέως ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας εξ αρχής ότι δεν φεύγω εγώ από το κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ". Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι "θα προχωρήσει με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα", ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, "όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή". Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για "συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος", επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από τη Βουλή, με τη χώρα "να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας". "Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους, όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και τη χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού" αναφέρει ο κ. Κοτσακάς, προσθέτοντας ότι "ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική". Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996, καθώς "από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου". Στην ίδια επιστολή, ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο, αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.
Σε αυτό το κλίμα, κανείς δεν ξέρει πως θα μπορέσει να αντιδράσει ο Πρωθυπουργός και τι επιλογές εξάλου του έχουν απομείνει: ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την οποία και θα έχει αύριο Τετάρτη στις μια το μεσημέρι, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί η ατζέντα της συνάντησης. Η συνάντηση γίνεται την ημέρα της πανελλαδικής γενικής απεργίας και του προγραμματιζόμενου αποκλεισμού της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του Προεδρικού Μεγάρου! Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διέψευδαν την έντονη φημολογία περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον κ. Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Στην πραγματικότητα η δραματική αυτή κίνηση Παπανδρέου αποσκοπεί κυρίως στον κατευνασμό της λαϊκής αγανάκτησης! Κατά πάσα πιθανότητα ο Παπανδρέου πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει δημιουργία κυβέρνησης "εθνικής σωτηρ'ας", στην οποία θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός κοινοβουλίου, στα κρίσιμα υπουργεία με πρωταγωνιστή τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λουκά Παπαδήμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου