18/5/11

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο!



Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κτυπά καμπανάκι στο ECOFIN

Ενα μήνα περιθώριο δίνει η Ευρωζώνη στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για να αποδείξει ότι μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος και να κερδίσει ένα νέο πακέτο «βοήθειας» . O πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι προς το παρόν το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι θα μπορούσε να εξετασθεί μια εθελοντική επιμήκυνση. Ωστόσο η παραδοχή το βράδυ της Δευτέρας ότι η επιμήκυνση συνολικά του ελληνικού δημόσιου χρέους εξετάζεται από την Ευρωζώνη εντείνει την αντιπαράθεση μεταξύ των εταίρων μας.
«Η Ελλάδα πρέπει τάχιστα να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, ούτως ώστε το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο, διότι προς το παρόν είναι μη βιώσιμο», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Γιουνκέρ. Αν η Ελλάδα εφαρμόσει γρήγορα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «τότε θα μπορέσουμε να εξετάσουμε αν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας ότι παραμένει τελείως αντίθετος σε δραστική αναδιάρθρωση (κούρεμα). Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ευρωζώνη παραμένει διχασμένη όσον αφορά την περαιτέρω διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ την ίδια ώρα που ο κ. Γιουνκέρ μιλούσε για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δήλωνε ότι «η επιμήκυνση και η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης». Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που αντιτάσσεται σε πιθανή επιμήκυνση ολόκληρου του ελληνικού χρέους είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας κ. Εβαλντ Νοβότνι εξέφρασε ακόμη και χθες αμφιβολία κατά πόσο η Ευρωζώνη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της. Στην αντίπερα όχθη, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιοργκ Ασμουσεν δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα έπρεπε να δεχθούν εθελοντικά μια πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εφαρμόσει περισσότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Αυστριακή ομόλογός του κ. Μαρία Φίκτερ προσέθεσε χθες ότι η Ελλάδα έχει παραμείνει στη δεκαετία του ’70 και ότι προτού εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της «δεν μπορεί να υπάρξει ροή χρήματος» προς την Αθήνα.
«Μέτρα, μέτρα, μέτρα και μετά ίσως επιμήκυνση»!
Οπως φαίνεται η «υπόσχεση» για επιμήκυνση του χρέους και παροχή νέας χρηματικής «βοήθειας»  αποτελεί το νέο κίνητρο που προσφέρει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα προκειμένου να την πείσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στη δραματική συνεδρίαση της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε στοιχεία με τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η Αθήνα από την αρχή του προγράμματος και την πρόοδο που έχει επιτύχει.
Ωστόσο η αντίδραση των Ευρωπαίων ομολόγων του ήταν εξαιρετικά αρνητική. Σχεδόν απάντησαν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει το Μνημόνιο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ούτε το επιχείρημα που προέβαλε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή η πολύ μικρή περίοδος αποπληρωμής των δανείων που αρχικά προέβλεπε το Μνημόνιο υπονόμευσε την αξιοπιστία της Αθήνας στις αγορές, στάθηκε ικανό να πείσει το Eurogroup, με τον πρόεδρό του κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός. Κάπως έτσι στο τέλος μιας βασανιστικής βραδιάς ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι η επιλογή που απομένει στην Ελλάδα δεν είναι μέτρα ή επιμήκυνση, αλλά «μέτρα, μέτρα, μέτρα και μετά ίσως επιμήκυνση».
*******************
Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: