Σένγκεν... δύο ταχυτήτων!
Η Κομισιόν προτείνει μια αναθεώρηση των κανονισμών, όπως έχει ζητήσει το Παρίσι.
Διαβατήριο θα χρειάζονται ξανά οι Ελληνες για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης, αν υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν.
Τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων εντός της ζώνης Σένγκεν σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως έντονη μεταναστευτική πίεση σε τμήμα των εξωτερικών συνόρων ενός κράτους-μέλους (π.χ. Ελλάδα από Τουρκία), πρότεινε χθες η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα θα μπορεί να εφαρμόζεται με εντολή των Βρυξελλών (καταργώντας τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών), όταν μια χώρα αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από μεταναστευτικά ρεύματα ή όταν αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της (όπως η περίπτωση της Ελλάδας που προσέφυγε στη Frontex).
Οι ενστάσεις για την λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν επισημάνθηκαν από τη Γαλλία και βασίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει ένα τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 Τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο ιταλικό έδαφος δηλώνοντας πως προτίθενται να μεταβούν στη Γαλλία.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί πρώτα από τους υπουργούς Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των «27» στις 12 Μαΐου και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.
Στην περίπτωση που οι προτάσεις της Κομισιόν υιοθετηθούν από το Συμβούλιο, είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής της Συνθήκης του Σένγκεν για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ελληνες πολίτες να υποχρεώνονται σε έλεγχο των διαβατηρίων τους όταν επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Βρυξέλλες θα αποκτήσουν, λοιπόν, τη δικαιοδοσία να επαναφέρουν τον έλεγχο των διαβατηρίων στο εσωτερικό της Ευρώπης, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών.
Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 25 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ (τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία - σύντομα και το Λιχτενστάιν). Επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη Φινλανδία ως την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως τα πολωνικά σύνορα, χωρίς να πρέπει να δείχνουν το διαβατήριό τους. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που αρχικά προβλεπόταν για τον περασμένο Μάρτιο, εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου