Υπουργική... συναίνεση στη νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός, μια μέρα πριν ζητήσει το ίδιο και από τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους συναντά σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις επιμέρους φραστικές αλλά άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις, όλοι οι υπουργοί συναίνεσαν στο νέο πακέτο μέτρων, όπως έδειξε και η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο!
Πρόσθετες περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και απολύσεις φέρνει το πακέτο των έκτακτων μέτρων για το τρέχον έτος.
Οπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις και έτσι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους υπαλλήλους οι οποίοι αλλάζουν κλιμάκιο εντός του 2011. Παράλληλα προχωρά άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, γεγονός που θα φέρει και τις πρώτες απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα για τον «εξορθολογισμό του Δημοσίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προχωρά η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης, η μείωση των συμβασιούχων, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα. Από τις παρεμβάσεις αυτές τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη υπολογίζονται στα 550 εκατ. ευρώ!
Επίσης για φέτος προβλέπονται καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορήγησης σε φορείς που λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και μείωση επιχορηγήσεων σε ΟΤΑ - Ταμεία - νοσοκομεία. Από τα μέτρα αυτά το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 450 εκατ. ευρώ. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις που απομένουν να εξειδικευτούν με την τρόικα ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, καθώς μέχρι τώρα στο φετινό πακέτο... υπερτερούν τα φορολογικά μέτρα.
Χαράτσι σε όλα με νέα φοροκαταιγίδα!
Εναν νέο «Αρμαγεδδώνα», ισχυρότερο κι από εκείνον του περσινού Μαΐου που ακολούθησε το αρχικό μνημόνιο, φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 22 δισ. ευρώ για την τετραετία 2012-2015 υπό την πίεση της τρόικας, που συνεχίζει τον ασφυκτικό έλεγχο ώστε να επιτρέψει την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της πέμπτης δόσης.
Στην δραματική, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε χθες εκτενές πακέτο μέτρων, που προβλέπει νέους φόρους 2,55 δισ. ευρώ, περικοπές δαπανών με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις 2,25 δισ. ευρώ, ενώ εντός των ημερών προσδιορίζονται και άλλα μέτρα 1,6 δισ. ευρώ. Το συνολικό πακέτο του Μεσοπρόθεσμου ανέρχεται σε 28,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2011-2015.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων για το τρέχον έτος προβλέπονται τα ακόλουθα:
Αύξηση φορολογίας σε καπνό, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο από την 1η Ιουλίου. Στον καπνό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος και θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων.
Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και ακριβά ακίνητα. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί με κατάργηση και περικοπή φοροαπαλλαγών (μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ του ΦΜΑΠ).
Συνολικά οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποδώσουν 770 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 150 εκατ. ευρώ από πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι που είχαν δηλώσει τα σκάφη αναψυχής ως επαγγελματικά.
Αύξηση έως και 20% στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%). Στον χαμηλό ΦΠΑ βρίσκονται σήμερα όλα τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί.
Στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι διέψευδαν μετ' επιτάσεως την αύξηση του ΦΠΑ, προχώρησαν τελικά στην υλοποίηση του μέτρου. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα μεταταγούν και πρόσθεταν ότι δεν θα είναι τα τρόφιμα.
Ρύθμιση για «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων. Χθες δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει η μεγάλη μείωση των προστίμων με στόχο την άντληση 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μετάταξη σε 23%!
Αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά και νέο άλμα του πληθωρισμού θα φέρει η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται σήμερα τα τρόφιμα, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, η ηλεκτρική ενέργεια κ.ά. Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ποια θα μεταταγούν. Το 2012 σχεδιάζεται ενιαίος ΦΠΑ 19%.
Ειδικοί Φόροι!
Από 1ης Ιουλίου και όχι από την αρχή του 2012 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα αναψυκτικά. Μάλιστα, αν στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ περιληφθεί και η μετάταξη του φυσικού αερίου από το 13% στο 23%, θα προκύψει διπλή επιβάρυνση.
Τέλη Κυκλοφορίας!
Νέο χαράτσι έρχεται για τους κατόχους ΙΧ και μοτοσικλετών, καθώς αποφασίστηκε η αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012 που καταβάλλονται μέσα στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 20%, αν και υπάρχει πρόταση για χαμηλότερο ποσοστό αύξησης.
Εκτακτη Εισφορά!
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μία «συνδυασμένη» έκτακτη εισφορά για να πιάσει τους... κατέχοντες. Για τον υπολογισμό της θα ληφθεί υπόψη η κατοχή ακριβών ακινήτων, πολυτελών οχημάτων, σκαφών αναψυχής και πισίνων. Πιθανή είναι και η αύξηση του φόρου πολυτελείας.
«Για μια χούφτα ευρώ»!
Σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με εμπροσθοφυλακή την πώληση του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εφέτος και στη σειρά να ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, προχωρά η κυβέρνηση, θέτοντας ως στόχο έσοδα που μπορεί να φθάσουν και τα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πώληση εισηγμένων εταιρειών.
«Δώρα έκπληξη» για ιδιώτες επενδυτές μοιράζει ξαφνικά η κυβέρνηση που με διαδικασίες "fast track" βγάζει "στο σφυρί" τις κρατικές επιχειρήσεις. "Αμπαλάρει" όλα τα λιμάνια της χώρας για να τα δώσει μαζί με ΟΛΠ και ΟΛΘ, δίνει ολόκληρο τον ΟΤΕ (όχι μόνο το 10%), ακόμα και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ -παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και αφού προσέκρουσε στην άρνηση των Βρυξελλών.
Υπόθεση μιας εβδομάδας είναι πλέον για να εμφανιστούν και να επιλεγούν οι υποψήφιοι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για όλα αυτά τα σχέδια. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη των συμβούλων τονίζεται πάντως. ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ακυρώσει την διαδικασία ανά πάσα στιγμή, χωρίς άλλη αιτία και χωρίς να δώσει εξηγήσεις.
Σύμφωνα με τις Προσκλήσεις, το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να πουλήσει:
- ολόκληρο τον ΟΤΕ, πέρα από το 10% που είχε προ μηνός ανακοινώσει. Στον ΟΤΕ το κράτος κατέχει το 16% αλλά ελέγχει το 20% (με τη συμμετοχή του ΙΚΑ μέσω του ΤΑΠ-ΟΤΕ). Θα δώσει 10% στους γερμανούς της Deutsche Telekom για περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σκοπεύει όμως να πουλήσει και το υπόλοιπο 6%, είτε στους γερμανούς είτε στο χρηματιστήριο, για να μείνει με ένα "αξιοπρεπές" 4% ώστε να έχει λόγο στη διοίκηση και έσοδα από τον ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Deutsche Telekom (DT) κατέχει ήδη το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Μετά από συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση (Μάιος 2008), έχει δικαίωμα αγοράς επιπλέον 10% των μετοχών του, που μπορεί να ασκηθεί μέχρι τη λήξη του 2011, εν όλω ή εν μέρει, σε τιμή ίση με την μέση σταθμισμένη τιμή των τελευταίων 20 ημερών της μετοχής στο ΧΑ, επαυξημένη κατά 15% (premium). Το δημόσιο εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΟΤΕ από την πώληση έως και 16% των μετοχών της εταιρείας κατά τη διάρκεια του 2011. Ο σύμβουλος που θα προσληφθεί αναλαμβάνει την αναθεώρηση της σύμβασης καθώς και νέα αποτίμηση του ΟΤΕ.
- την ΔΕΗ: Το δημόσιο σκοπεύει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με την διάθεση έως και 17% των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χ.Α. Από το 51% που κατέχει θα πέσει στο 34%, διατηρώντας όμως παράλληλα τη διαχείρισή του. Επιπλέον, αναφέρει, είναι επιθυμητή η επιλογή της πώλησης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (πχ των λιγνιτικών). Η πώληση τοποθετείται στο 2012.
- το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: με την πώληση μέχρι και 34% των μετοχών που συνολικά διαθέτει, είτε μέσω του χρηματιστηρίου είτε σε στρατηγικό επενδυτή. Επιπλέον, εξετάζεται και η πώληση και του 10% που κατέχουν τα ΕΛΤΑ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή.
- την ΕΥΔΑΠ: μπαίνει άμεσα μπροστά η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων αποκρατικοποίησης. Μέχρι 30 Μαϊου θα γίνονται δεκτές υποψηφιότητες για το διορισμό μίας ή περισσοτέρων κορυφαίων τράπεζες επενδύσεων που θα την αναλάβουν. Επί του παρόντος, το δημόσιο κατέχει το 61% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ, ενώ 10% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει η Αγροτική Τράπεζα. Το δημόσιο σχεδιάζει την πώληση της συμμετοχής του στην ΕΥΔΑΠ είτε μέσω χρηματιστηρίου ή απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή. Εάν το δημόσιο αποφασίσει να προβεί σε προσφορά μετοχών της Εταιρείας μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οικονομικός σύμβουλος θα λειτουργεί ως bookrunner της εν λόγω συναλλαγής.
- την ΕΥΑΘ. Κατ’ αναλογίαν με την ΕΥΔΑΠ, η εταιρία έχει την αποκλειστική ευθύνη υδροδότησης της συμπρωτεύουσας –μέχρι το 2031. Το δημόσιο θα πουλήσει το 74% που κατέχει στην εταιρία.
- Λιμάνια της Αττικής: δρομολογεί την πώληση των μετοχών του Ο.Λ.Π. και εξετάζει ενδεχόμενη ενοποίηση των κυριότερων λιμένων στην περιοχή της Αττικής, και ιδίως τα λιμάνια του Πειραιά, της Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου . Το δημόσιο κατέχει σήμερα το 74% του ΟΛΠ και 100% των άλλων λιμένων της Αττικής. Ο σύμβουλος θα προτείνει τρόπους για την αναδιοργάνωση των λιμένων της Αττικής, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν υπό την ομπρέλα του ΟΛΠ, με στόχο την αύξηση της αξίας των μετόχων και την ελκυστικότητα της νέας εταιρίας, για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Η αποκρατικοποίηση αυτή «πάει» μάλλον για το 2012.
- ΟΛΘ και περιφερειακά Λιμάνια της χώρας: καταναλογίαν με τον ΟΛΠ κινείται και η πώληση των μετοχών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοποίησής του με τα λιμάνια της Καβάλας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Πάτρας, της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας. Το δημόσιο κατέχει σήμερα το 74% του ΟΛΘ και το 100% των υπολοίπων. Η αποκρατικοποίηση αυτή «πάει» μάλλον για το 2013.
Επίσης δρομολογούνται για συνολικά έσοδα φέτος 3,5-5,5 δισ. ευρώ:
- «Ελ. Βενιζέλος»: επέκταση παραχώρησης (το Δημόσιο κατέχει 55%)
- ΟΠΑΠ: επέκταση παραχώρησης (το Δημόσιο κατέχει 34%)
- Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: πώληση έως 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Κρατικά λαχεία: πώληση 49%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΔΕΠΑ: πώληση έως 32% (το Δημόσιο κατέχει 65%)
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: πώληση 49%- 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΛΑΡΚΟ: πώληση έως 55% (το Δημόσιο κατέχει 55%)
- ΟΔΙΕ: πώληση έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Καζίνο Πάρνηθας: πώληση έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 49%)
- Άδειες κινητής τηλεφωνίας: πώληση δικαιωμάτων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ελληνικό Ι- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
Για το 2012 και για έσοδα 4- 6 δισ. ευρώ, δρομολογούνται:
- «Ελ Βενιζέλος»: πώληση μεριδίων έως 21% (το Δημόσιο κατέχει 55%)
- Εγνατία Οδός πώληση μεριδίων έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΕΛΤΑ: πώληση έως 40% (το Δημόσιο κατέχει 90%)
- Λιμένες Ι : πώληση 43%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 77%- 100%)
- ΕΥΔΑΠ: πώληση έως 27% (το Δημόσιο κατέχει 61%)
- ΕΛΒΟ: πώληση έως 16% (το Δημόσιο κατέχει 51%)
- Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: πώληση μεριδίων έως 100%
- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Περιφερειακά αεροδρόμια : πώληση μεριδίων έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ελληνικό ΙΙ: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ακίνητη περιουσία Ι, ΙΙ: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ψηφιακό φάσμα : το Δημόσιο κατέχει 100%.
Για το 2013 και για επιπλέον έσοδα 4,5- 5,5 δισ. ευρώ, προωθούνται:
- συμμετοχές του δημοσίου σε διάφορες τράπεζες: πώληση έως 100%
- ΑΤΕ: πώληση έως 25% (το Δημόσιο κατέχει 76%)
- Περιφερειακά αεροδρόμια ΙΙ: πώληση μεριδίων έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Λιμένες ΙΙ: πώληση 43%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 77%- 100%)
- Ακίνητη περιουσία ΙΙ, ΙΙΙ: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ψηφιακό φάσμα ΙΙ: το υπόλοιπο από το 100% που θα έχει απομείνει στο Δημόσιο.
- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι ΙΙ- το υπόλοιπο από το 100% που θα έχει απομείνει στο Δημόσιο.
Για τα ακίνητα, προχωρά η δημιουργία ενιαίου Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Περιουσίας, με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων, καθώς και η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, προς άμεση αξιοποίηση είναι περισσότερα από 100 ακίνητα (70 ακίνητα διαχείρισης ΚΕΔ, το Ελληνικό και ακόμη 10 ακίνητα διαχείρισης της ΕΤΑ, 18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΑ-ΟΣΕ και 40 κτίρια υπουργείων.
«Ωριμα» για αποκρατικοποίηση είναι περί τα 140 ακίνητα του Δημοσίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, για την επίσπευση της διαδικασίας δημιουργείται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα φτιάξει χαρτοφυλάκια με ομοειδή ακίνητα, με στόχο το πρώτο προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιο να είναι έτοιμο εντός του Ιουνίου και η πώληση των πρώτων μεριδίων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο γνωστοποίησε πως προς άμεση αξιοποίηση έχουν επιλεγεί ήδη περί τα 140 ακίνητα:
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο γνωστοποίησε πως προς άμεση αξιοποίηση έχουν επιλεγεί ήδη περί τα 140 ακίνητα:
-70 εξ αυτών διαχειρίζεται στην παρούσα φάση η ΚΕΔ.
-18 ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ.
-40 κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης.
-το «Ελληνικό» και ακόμη 10 ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑ.
Ειδικότερα έχει γίνει η επιλογή συμβούλων για πλήρη καταγραφή και αποτίμηση των αξιοποιήσιμων ακινήτων και για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργείται ένα ενιαίο μητρώο. Παράλληλα προχωρά η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου δημόσιας περιουσίας με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων (τουριστικά, εμπορικά κ.ά.).
Στη συνέχεια τα οργανωμένα χαρτοφυλάκια θα τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και θα προωθηθούν στις διεθνείς αγορές από ελληνικές και ξένες τράπεζες, προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία τα πρώτα έσοδα.
Εξάλλου σύμφωνα με το πλάνο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προωθούνται οι ακόλουθες θεσμικές παρεμβάσεις για την απεμπλοκή από χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την αξιοποίηση:
*Θεσμός της επιφάνειας και της μακροχρόνιας μίσθωσης. Τα ακίνητα παραχωρούνται σε ιδιώτες για έως και 90 χρόνια για εκμετάλλευση, έναντι του ανάλογου τιμήματος.
*Οροι αξιοποίησης της τουριστικής κατοικίας.
*Οροι δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από τη διαδικασία fast track.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, κάθε χρόνο μέχρι και το 2013 θα ολοκληρώνεται η πώληση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτου στις διεθνείς αγορές. Επίσης εντός του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους θα έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση της περιοχής στο Ελληνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου