14/5/11

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές το '12!

...και πιέζει για αποκρατικοποιήσεις άμεσα, εδώ και τώρα!


Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές το 2012, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Munchner Merkur. Έθεσε θέμα επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο συνέδεσε με την καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
"Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012", δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν άνοιξε, ωστόσο, τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι. "Το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή - παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει", είπε.
Ήταν περισσότερο σαφής όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι η Ελλάδα "θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου".
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε και για τη "μυστική" συνάντηση του Λουξεμβούργου, η οποία προκάλεσε αναταράξεις σε όλη την ευρωζώνη. "Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας", υποστήριξε. Ανέφερε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της ευρωζώνης ενόψει των Συνόδων G-7 και G-20.
Όσον αφορά στη σύγχυση που επικράτησε μετά το δημοσίευμα του Spiegel με το οποίο αποκαλύφθηκε η συνάντηση , είπε ότι στην αρχή έπρεπε να το διαψεύσει, επειδή ήταν ακόμη ανοιχτό το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόσθεσε, όμως, πως όταν όμως κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση.
Εκτίμησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε ολέθριες συνέπειες, τόσο για τη χώρα όσο και για τους εταίρους της. "Μέχρις αποδείξεως του εναντίου- επ' αόριστον, δηλαδή-θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση", πρόσθεσε.
Άφησε αιχμές για τη στάση των κρατών του ευρωπαϊκού βορρά. "Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους", τόνισε.
********************





Δεν υπάρχουν σχόλια: