19/4/11

Οι φόβοι για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους πέρασαν ήδη τον Ατλαντικό.

Αυτή κι αν ήταν βόμβα! Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναθεώρησε επί τα χείρω τις πιστοληπτικές προοπτικές των ΗΠΑ τη Δευτέρα, κίνηση που ισοδυναμεί με προάγγελο επικείμενης υποβάθμισης.


Νέο σοκ στις διεθνείς αγορές προκάλεσε χθες, η είδηση ότι ο διεθνής οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Standard & Poor's, υποβάθμισε την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας (το λεγόμενο outlook), υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Ενδεικτικό είναι ότι η Standard & Poor's κατηγόρησε τους Αμερικανούς πως «κοιμούνται» και η κρίση «θεριεύει». «Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα ανατραπεί η δημοσιονομική επιδείνωση ή πώς θα αντιμετωπιστούν οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις» δήλωσε ο πιστωτικός αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Nikola G. Swann.
Μέχρι σήμερα, η προοπτική πιστοληπτικής υποβάθμισης των ΗΠΑ, αντιμετωπιζόταν ως ευφάνταστο σενάριο τρομολάγνων και καταστροφολόγων των αγορών. Η S&P ασφαλώς και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ανήκει ούτε στους τρομολάγνους ούτε στους γραφικούς των αγορών, αλλά τουναντίον αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι του χρηματοοικονομικού κατεστημένου, και με βάση τις δικές της εκτιμήσεις κι αξιολογήσεις εκτελούνται καθημερινά συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιθέτως, οι  μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί ότι ενόσω κατακεραυνώνουν μικρότερες κι αδύναμες οικονομίες, όπως π.χ. η Ελλάδα, προστατεύουν τις μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, παρόλο που είναι υπερχρεωμένες.
Υπό αυτό το πρίσμα, η  κίνηση αυτή της S&P έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς υποδεικνύει ότι η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι όντως τόσο σοβαρή, ώστε ακόμα και οι «σωματοφύλακες» του χρηματοοικονομικού κατεστημένου δεν μπορούν άλλο να σώζουν τα προσχήματα και παραδέχονται το πρόβλημα.
H κίνηση αυτή της Standard and Poor’s σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για μία πιθανή αναδιάρθρωση  του ελληνικού χρέους,  «παρέσυρε» τους δείκτες σε όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου. Οι βασικοί  δείκτες στην Wall Street έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος . O δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,14% στις 12.201,59 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 2.735,38 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,1% στις 1.305,14 μονάδες.
Το σύνολο των 18 δυτικοευρωπαϊκών αγορών έκλεισαν με απώλειες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 2,1%, όσο και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Απώλειες 2,4% «μέτρησε» ο CAC 40 στο Παρίσι. Το ευρώ υποχώρησε κατά 1,4% έναντι του δολαρίου, στην περιοχή του 1,4227 δολ. Παράλληλα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων «εκτινάχθηκαν» σε πρωτόγνωρα επίπεδα με το 10ετές να κινείται πλέον στο 14,5% και το 2ετές να έχει ξεπεράσει το 20%! Την ίδια ώρα πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου κατά 2,3% ή 2,54 δολάρια, ενώ νέο ρεκόρ κατέγραψαν  οι τιμές του χρυσού φθάνοντας κοντά στα 1.500 δολ. η ουγκιά.
Αρνητικά στη διαμόρφωση του όλου κλίματος επέδρασαν  και τα αποτελέσματα των εκλογών στη Φινλανδία, στις οποίες νίκησε το ακροδεξιό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο έχει δεσμευτεί να μπλοκάρει το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας. Αναλυτές θεωρούν σημαντική τη νίκη της ακροδεξιάς στη Φινλανδία, που ακολούθησε τις φτωχές εκλογικές επιδόσεις των κυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία και τη Γαλλία, και αντανακλά την αυξανόμενη απροθυμία των ψηφοφόρων στις πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης να βοηθήσουν τις χώρες της περιφέρειας. Η αβεβαιότητα για τα σχέδια διάσωσης στην Ευρωζώνη κάνει τους επενδυτές να φοβούνται ότι η Ισπανία θα πληγεί και αυτή από την κρίση που πλήττει άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: