5/4/11

Όχι δεν είναι ανέκδοτο: Αιχμές κατά της παγκοσμιοποίησης (!) διατύπωσε ο Στρος-Καν.

Για δικαιότερη κατανομή πλούτου(!) μίλησε ο Στρος Κάν:
Λιγότερο φιλελευθερισμό και περισσότερη κρατική παρέμβαση!
Τ' ακούτε κύριε Παπανδρέου?


Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό ως μόνη απάντηση στην οικονομική κρίση βλέπει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν. "Εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα", δήλωσε ο Στρος – Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, προσθέτοντας: "Πράγματι, αρκετοί μαύροι κύκνοι κολυμπούν τώρα στην παγκόσμια οικονομική λίμνη".
Υπογράμμισε ότι παρόλο που το ΔΝΤ αναμένει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 4,5%, υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ της ανάπτυξης των μεγάλων αναδυόμενων αγορών και των προηγμένων οικονομικών, όπου εμφανίζεται υποτονική.
Εξέφρασε την ανησυχία ότι ο πολιτικός συντονισμός που απαιτείται για να επιλυθούν τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα «δε θα είναι βιώσιμος».
Προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αργούν πολύ στο να καταλήξουν σε μια απόφαση για τα προβλήματα των χρεών, των προϋπολογισμών και της ανάπτυξης.
"Η πρόοδος είναι μερική και αποσπασματική μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί έναν βασικό κίνδυνο για τις χώρες της κρίσης καθώς και για τη συνολική ανάκαμψη στην Ευρώπη", δήλωσε, προσθέτοντας: "Ακόμη περιμένουμε το αποτέλεσμα".
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων σε συνδυασμό με τα χαμηλά έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα επιβραδύνουν την οικονομική αναδιάρθρωση.
Τόνισε ότι "η οικονομική κρίση υπαγορεύει μία μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό".
Στην  ομιλία του ενώπιον του φοιτητικού κοινού χθες στην Ουάσιγκτον ο Στρος Καν άφησε αιχμές κατά της «σκοτεινής πλευράς» της παγκοσμιοποίησης η οποία, όπως ισχυρίστηκε, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.
«Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει έστω και λίγο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους», επεσήμανε ο Στρος-Καν.
«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».
Το συμπέρασμα που συνάγεται, σύμφωνα με τον Στρος Καν, είναι ότι «η ανισότητα μπορεί να ήταν, μάλιστα, μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης» και γι’ αυτό το λόγο «μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα, η ανάπτυξη πρέπει, πράγματι, να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων».
*********************
Σχόλιο: προτείνουμε η ομιλία αυτή του κυρίου Ντομινίκ Στρος-Καν, γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), να  συμπεριληφθεί αυτούσια στο νέο Μνημόνιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με την τρόικα, για τις αποκρατικοποιήσεις και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Το τολμάτε κύριε Παπανδρέου?

Δεν υπάρχουν σχόλια: