22/3/11

Το έκτακτο Eurogroup ανέβαλε για τον Ιούνιο τη «λύση - πακέτο» για την κρίση!

Αργότερα τα δύσκολα!

 
Ο υπουργός Οικονοµικών γιώργος παπακωνσταντίνου (αριστερά) συνοµιλεί µε τη λιθουανή οµόλογό του Ινγκρίντα σιµονίτε κατά τη  συνεδρίαση των υπουργών Οικονοµικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης
∆ιά της γνωστής κοινοτικής µεθόδου «της αναβολής», όταν παρουσιάζονται προβλήµατα που µπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, το έκτακτο Eurogroup επέλυσε τα «αγκάθια» τα οποία είχαν... ξεφυτρώσει στον δρόµο για τη συνολική λύση της αντιµετώπισης της κρίσης του ευρώ.
Ετσι, ενώ το «πακέτο της λύσης» είχε ως τελικό χρονοδιάγραµµα τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόµενης Πέµπτης και Παρασκευής, τώρα παραπέµπεται για τελικές αποφάσεις τον Ιούνιο.
Μολονότι οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης κατέληξαν χτες σε µια κάποια φόρµουλα για τον Μόνιµο Μηχανισµό Στήριξης (ESM) , που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013, δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο επίδικο θέµα της µετατροπής των 440 δισ. ευρώ του προσωρινού Ταµείου (EFSF) – που θα ισχύει ώς το 2013 – σε πλήρως επιχειρησιακά (σ.σ. σήµερα αποτελούνται κατά το ήµισυ από εγγυήσεις). Εν παραλλήλω, όπως έκανε γνωστό και η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ, δεν διεφάνη κανένα φως όσον αφορά την επίτευξη συµβιβασµού µε την Ιρλανδία, που διεκδικεί µείωση του επιτοκίου κι επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που έχει λάβει από το EFSF, αλλά αρνείται να παραχωρήσει το αντάλλαγµα της µείωσης του φόρου επί των επιχειρήσεων.
Μπροστά σε αυτά τα δεδοµένα – και έπειτα από εισήγηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ολι Ρεν – οι υπουργοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στους «27» την αναβολή ολόκληρου του πακέτου, περιλαµβανοµένων των ρυθµίσεων για την Ελλάδα, για τον Ιούνιο, µε πρόσχηµα την ανάγκη να υιοθετηθούν ταυτοχρόνως όλα τα µέτρα από τα εθνικά κοινοβούλια. Οσον αφοράτη σύσταση του ESM, αυτός αποφασίστηκε ότι θα είναι χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα µε έδρα το Λουξεµβούργο και κονδύλια της τάξεως των 700 δισ. ευρώ. Από αυτά θα είναι σε µορφή ρευστού µόνο τα 80 δισ. – και µάλιστα σε δυο δόσεις – ενώ τα υπόλοιπα σε µορφή εγγυήσεων των κρατών - µελών. Παρ’ όλα αυτά, έστω κι ως εγγυήσεις, θα πρέπει να «κρατηθούν» στους εθνικούς προϋπολογισµούς – λόγος που απαιτεί την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.
Οσον αφορά τον δανεισµό από τον ESM, µετά το 2013,θα γίνεται υπό αυστηρό πρόγραµµα και κατά το πρότυπο του ∆ΝΤ, σε στενή συνεργασία µαζί του, όπως και µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε «έκτακτες καταστάσεις» θα µπορεί να προβαίνει και στην αγορά οµολόγων από χώρες µε δυσκολίες εξεύρεσης δανείων στην αγορά.
Η χθεσινή έκβαση του Eurogroup, που προεξοφλεί ουσιαστικά την αναβολή των κρίσιµων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για τα οικονοµικά θέµατα για τον Ιούνιο, δεν αναµένεται να προκαλέσει ιδιαίτερους τριγµούς στις αγορές, οι οποίες είναι επικεντρωµένες στα τεκταινόµενα στη Λιβύη και τις προοπτικές της Ιαπωνίας. Ωστόσο, µπορεί να επιδεινώσουν την κρίση στην Πορτογαλία, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στη Λισαβώνα αυξάνει τις πιθανότητες προσφυγής καια υτής της χώρας στον Μηχανισµό Στήριξης.
«Να µετατραπεί το κρατικό χρέος σε ευρωοµόλογα»! Την έκδοση  ευρωοµολόγων και τη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να αντιµετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη ζητά ο δισεκατοµµυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» ο Σόρος αναφέρει ότι χρειάζεται η λήψη των δραστικών αυτών µέτρων επειδή η κρίση στη ζώνη του ευρώ δεν είναι µόνο συναλλαγµατική, αλλά κρίση δηµοσίου χρέους και τραπεζική κρίση. Κατηγορεί επίσης τη Γερµανία ότι ρίχνει όλα τα βάρη για την απαιτούµενη προσαρµογή στις χώρες που χρωστάνε. Οπως γράφει χαρακτηριστικά, το Βερολίνο έχει σώσει µέχρι τώρα χώρες µε µεγάλα χρέη µε στόχο να προστατέψει το εγχώριο τραπεζικό σύστηµα.
Ο Σόρος προτείνει τη µετατροπή του µεγαλύτερου κρατικού χρέους σε ευρωοµόλογα. Επίσης οι χώρες που χρωστάνε περισσότερα από όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ θα πρέπει να εκδίδουν δικά τους επιπλέον οµόλογα πληρώνοντας τα υψηλότερα τσουχτερά επιτόκια που ζητούν οι αγορές. Ακόµη, πιστεύει, το EFSF θα πρέπει να σώσει όχι µόνο χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και ολόκληρο το τραπεζικό σύστηµα. Αυτό κατά τη γνώµη του θα επέτρεπε σε αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους χωρίς να δηµιουργηθεί τραπεζική κρίση.
Οικολόγοι Πράσινοι: Προτείνουν αλληλεγγύη και σταθερότητα! Προτάσεις που συνδυάζουν την αλληλεγγύη µε τη σταθερότητα για να εξέλθει η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα από την κρίση, παρουσίασαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας ότι το πακέτο λύσης που προωθείται σήµερα είναι «µονόπλευρο». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Γερµανών Πράσινων και συντονιστής των Πράσινων στην επιτροπή Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσίασε τις προτάσεις των Πράσινων για την Ευρωπαϊκή Οικονοµική ∆ιακυβέρνηση και την κριτική τους στο Σύµφωνο για το Ευρώ, όπως προωθείται στην επικείµενη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Μαρτίου.
Μεταξύ αυτών που υπογραµµίστηκαν είναι η θέσπιση ευρωοµολόγου ώστε χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισµό, ο λογιστικός έλεγχος του χρέους για να ελεγχθεί η νοµιµότητά του, και η συµµετοχή ιδιωτών πιστωτών οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν σε µελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους.

************************
Αναδημοσίευση από εδώ: Αργότερα τα δύσκολα

Δεν υπάρχουν σχόλια: