17/3/11

Η μεγάλη φυγή από τον πυρηνικό εφιάλτη!

Χιλιάδες Ιάπωνες εγκαταλείπουν άρον άρον το Τόκιο και τα περίχωρα του!
Ανήσυχοι για τις εξελίξεις στους πληγωμένους από τον Εγκέλαδο αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, αλλά και ολοένα πιο δύσπιστοι απέναντι στις επίσημες ανακοινώσεις της διαχειρίστριας εταιρείας και της κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες εγκαταλείπουν άρον άρον το Τόκιο και τα περίχωρα του, ενώ εκατομμύρια άλλοι κλείνονται στα σπίτια τους – καθώς τα περισσότερα σχολεία έχουν κλείσει και πολλές επιχειρήσεις έχουν δώσει υποχρεωτική άδεια στους υπαλλήλους, ενώ στα αεροδρόμια της ιαπωνικής πρωτεύουσας επικρατεί το αδιαχώρητο από το πλήθος που προσπαθεί να φύγει από μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Η «μεγάλη φυγή» είναι φυσιολογική, καθώς ώρα με την ώρα μεγαλώνει η παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Όπως δήλωσε το βράδυ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκία Αμάνο, που σπεύδει αεροπορικώς στην περιοχή, έχει επιβεβαιωθεί πλέον η βλάβη στους πυρήνες των τριών από τους τέσσερις αντιδραστήρες, ενώ μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές προκάλεσαν οι κινδυνολογικές δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ ότι οι Ιάπωνες επιχειρούν με πρωτόγονα μέσα, ότι έχουν «χάσει τον έλεγχο» των αντιδραστήρων και ότι επίκειται «Αποκάλυψη»!
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο 4, όπου όπως φαίνεται η ραδιενέργεια είναι τόσο υψηλή, ώστε τα στρατιωτικά ελικόπτερα δεν μπορούν να την προσεγγίσουν για να ρίξουν νερό. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον αντιδραστήρα 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος: πιθανώς το ίδιο να επαναληφθεί και στον αντιδραστήρα 3. Το έργο αυτό θα αναλάβουν 180 έμπειροι εργαζόμενοι σε πυρηνικά εργοστάσια, που μεταφέρθηκαν εκεί από όλη την Ιαπωνία και ήδη αποκαλούνται «μοντέρνοι Σαμουράι» από τα ιαπωνικά ΜΜΕ.
«Δεν υπάρχει νερό στις δεξαμενές».
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής (NRC) Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο έκανε λόγο για «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του εργοστασίου, καθώς η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καύσιμου του αντιδραστήρα 4 δεν περιέχει πλέον νερό. «Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC.
«Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.
Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας. Τα μέτρα αυτά είναι προληπτικής φύσης και το Πεντάγωνο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση σοβαρής μόλυνσης από ραδιενέργεια σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων.
Αμέτρητοι νεκροί.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Κάνο ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.314, σε 8.606 ο αριθμός των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών.
Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό αυτόν απολογισμό. Εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιγιάγκι, Γιουχέι Σάτο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνον για την περιοχή αυτή, στην οποία βρίσκεται η πόλη Σεντάι, ενώ κατήγγειλε και την «καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης», και έκανε λόγο για «τρόμο και οργή» μεταξύ των κατοίκων. «Μας λείπουν ακόμη και τα πλέον βασικά είδη επιβίωσης», τόνισε.
Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς εκτός από το ότι έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9 ρίχτερ, στην περιοχή χιονίζει συνεχώς δυσχεραίνοντας τις έρευνες.
«Θα περιοριστεί στην Ιαπωνία» ?
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πάντως πως ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση μιας μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας, αυτή θα περιορισθεί στα όρια της Ιαπωνίας. Οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στα ιαπωνικά νησιά – σε αντίθεση με τη μεγάλη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, όταν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης μολύνθηκαν στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία. Tονίζουν μαλιστα πως το αποτέλεσμα ναι μεν θα είναι χειρότερο από την μερική τήξη του πυρήνα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ, το 1979, αλλά θα είναι ελαφρύτερο από την περίπτωση του Τσερνόμπιλ.
«Στη χειρότερη περίπτωση, το ραδιενεργό νέφος δεν πρόκειται να ανέλθει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο, κακά όμως για την Ιαπωνία», τονίζει ο Γιαν Μπάρανεκ, επικεφαλής της Διεθνούς Πυρηνικής Εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. Ο Μπάρανεκ δήλωσε πως η μόλυνση από ραδιενεργό καίσιο θα καταστήσει πλήρως ακατοίκητες ορισμένες περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό τουλάχιστον για κάποιες δεκαετίες, όπως έγινε και με το Τσερνόμπιλ.
«Ίσως θα έπρεπε να προσευχηθούμε», τόνισε ο Σεμπάστιαν Πφλουγκμπέιλ, πρόεδρος της γερμανικής ιδιωτικής Εταιρείας Ραδιενεργούς Προστασίας, προσθέτοντας πως σωτηρία για τα 127 εκατ. των Ιαπώνων από τις ραδιενεργές ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις, ή από άλλα πυρηνικά κατάλοιπα, θα είναι μόνον ένας άνεμος που θα τις μεταφέρει ανατολικά προς τον Ειρηνικό.
***********************
Αναδημοσίευση από εδώ: Η μεγάλη φυγή από τον πυρηνικό εφιάλτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: