Κλίμα ανασφάλειας ανά την υφήλιο δημιουργεί η διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και την τροφική αλυσίδα, ενώ συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
Ο ραδιενεργός «πυρετός» έχει πλέον καταβάλει όλο τον πλανήτη, καθώς αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, έστω και εντός των επιτρεπτών ορίων, παρατηρείται σε μεγάλο κομμάτι του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ εύλογη ανησυχία επικρατεί στο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν ή εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων.
Στην Ιαπωνία, η είδηση ότι εντοπίστηκαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από το όριο ασφαλείας στο πόσιμο νερό για βρέφη, αρχικά στο Τόκιο (όπου στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι υποχώρησαν κάτω από το επιτρεπτό όριο) και στην πόλη Καβαγκούτσι, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν στα καταστήματα για να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό, τα αποθέματα του οποίου εξαντλήθηκαν τάχιστα, με αποτέλεσμα οι αρχές να πραγματοποιούν διανομές συγκεκριμένου αριθμού φιαλών ανά οικογένεια. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, οι ιαπωνικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους σε ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά αρκετών επαρχιών πέριξ του εργοστασίου, λόγω των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας που έχουν μετρηθεί. Οι βιομηχανίες της αλιείας και της γεωργίας στις περιοχές αυτές απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ιαπωνική οικονομία, πλέον των ζημιών ύψους 300 δισ. δολαρίων που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που πλέον έχουν περάσει στην ιστορία ως η πιο «δαπανηρή» φυσική καταστροφή στα χρονικά.
Εντατικοί έλεγχοι.
Αρνητικός είναι ο αντίκτυπος, όπως είναι αναμενόμενο, και στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους σε αρκετά προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία, αν και τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια σε ιαπωνικά τρόφιμα. Αν και οι εισαγωγές τροφίμων των «27» από την Ιαπωνία ανέρχονται μόλις σε 65 εκατ. ευρώ, ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής τους.
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών από τέσσερις ιαπωνικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Φουκουσίμα. Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού, όπου οι καταναλωτές αποφεύγουν συστηματικά τα ιαπωνικά προϊόντα. Την αναστολή ή μείωση των εισαγωγών από τις πληγείσες περιοχές αποφάσισαν η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Χονγκ-Κονγκ.
Αυτό που όλοι φοβούνται, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν, είναι η διαρροή της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Σε Ισλανδία και Γαλλία.
Οι ανατολικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, ευνόησαν τη μεταφορά ραδιενεργών στοιχείων στον Ειρηνικό, τις ΗΠΑ, τον Ατλαντικό και την Ευρώπη. Στις αρχές της εβδομάδας, η Ισλανδία ανακοίνωσε ανίχνευση αυξημένων ραδιενεργών στοιχείων, αν και σε φυσιολογικά όρια, τα οποία τις επόμενες ημέρες εντοπίστηκαν και στη Γαλλία. Ειδικοί εκτιμούσαν ότι είναι θέμα ημερών η εξάπλωσή τους σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% των αντίστοιχων του Τσερνομπίλ. Παρά τις αναπόφευκτες συγκρίσεις, τονίζουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστροφές, καθώς στο Τσερνομπίλ υπήρξε έκρηξη του αντιδραστήρα και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η αγωνία όμως παραμένει.
Μετ' εμποδίων η αποκατάσταση.
Αγωνιώδεις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί συνεχίζουν να καταβάλουν οι ιαπωνικές αρχές. Στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθούν να καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, πάνω από τα επιτρεπτά όρια, καθώς σημειώνονται παροδικές εκλύσεις καπνού και ατμού από τους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πάντως, η εταιρεία διαχείρισης εξέφρασε την αισιοδοξία της, ανακοινώνοντας ότι οι δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι πλέον «ασφαλείς». Στους υπόλοιπους τέσσερις ωστόσο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμη «ασταθής». Για «θετικές εξελίξεις» έκανε λόγο και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει «σοβαρή». Στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, τρεις εργάτες τραυματίσθηκαν και ήρθαν σε άμεση επαφή με ραδιενέργεια, με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Εντονη παραμένει η ανησυχία για τα πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό, ψάρια, θαλασσινά, κρέας και λαχανικά στην ευρύτερη περιοχή.
*************************
Αναδημοσίευση από εδώ: Πυρηνική απειλή για την τροφική αλυσίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου